Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

AdBox

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

A mi kefires lángosunk

2007.04.22. 16:23   t3v, az okostojas

Lángost tanácsos olyan napon készíteni, amikor amúgy is tervbe van véve a függönymosás. Most még akkora forróság sincs, hogy ne kívánná az ember a nehezebb ételeket, hétvégén pedig az ilyesfajta dőzsölés után kötelező jelleggel beiktatandó sziesztára is jut idő. Ami pedig a hedonizmus racionalista irányvonalát illeti: ha lángos az ebéd, a reggeli és vacsora legfeljebb néhány kanál müzli vagy pár szál répa lehet, magában.

Erről a konkrét receptről a következőket kell tudni:

  1. Nem kell hozzá mérleg (bár nem árt, ha valaki ismeri legalább egy csészéje térfogatát); ha nem pontosan adagoljuk a hozzávalókat, akkor is jó lesz.
  2. A tészta a hűtőben akár egy hétig is eltartható, lecsipkedve frissen süthető. (Ezt mondjuk én nem szívelem a szag miatt. Mindet kisütöm egyszerre, aztán másnap irány a mikró - ennél tovább még soha nem tartott ki, pedig csak ketten esszük.)
  3. A tészta sütéskor nem szívja meg magát olajjal.
  4. A krumplis lángossal szemben megvan az az előnye, hogy a tésztát nem kell lisztezni, egyáltalán nem ragad a kézre, nem keletkezik maszat.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (1 dl finomliszt = kb. 5 dkg)
  • 1 kis doboz kefir (vagy 2/3 csésze [kb. 30-35 dkg] kefir és nem kell tej)
  • 1,25 dl langyos tej
  • 2,5 dkg (1/2 kocka) friss élesztő
  • 1 tojás
  • 2 tk só

Két út áll előttünk. Ha este dagasztunk, az élesztőt nem kell felfuttatni, mindent bele a tálba, hólyagosra dagasztani. Elég kemény tésztát kapunk, így nem baj, ha kicsit túllőjük a tejet. Lefedve be az egészet a hűtőbe, ott kel. Másnap darabokat szakítani, formázni, amíg az olaj melegszik, kicsit pihentetni, sütni. Ha reggel dagasztunk, érdemes felfuttatni az élesztőt, aztán a kidagasztott tésztát letakarva, meleg helyen duplájára keleszteni, tépkedni, pihentetni, sütni. Már mindkét fajtát próbáltam, de úgy érzem, hogy ami lassabban kelt (a hűtős verzió), finomabb, jobb állagú lesz, de erre nincs tudományos bizonyítékom :) A formázást leegyszerűsíthetjük, ha az egész tésztát kinyújtjuk, és négyszögekre vágjuk.

Ennyi lisztből nagyságtól függően kb. 9-11 lángos lesz. Nagyétkű férfiak sem tudnak háromnál többet megenni éhgyomorra. A tetejére mehet fokhagyma, tejföl, reszelt sajt - kinek mi a kedvence.

A lángos és a fokhagyma

Lehet zúzottal kenegetni, lehet gerezddel dörzsölni, de a házi fokhagymakrém is megfontolandó. Egyik módszer: leturmixolunk egy csomó fokhagymát némi olívaolajjal és elég sok sóval (a só mennyiségétől függően hónapokig eláll a hűtőben, bár kicsit be fog barnulni; mindenre felhasználható, amibe fokhagymát tennénk), és a lángoshoz ezt hígítjuk vízzel.

A másik módszer a sült vagy füstölt fokhagyma névre szokott hallgatni. Fogunk egy fej héjas fokhagymát, a tetejét lenyisszantjuk, az egészet alufóliába burkoljuk, a levágott részre pár csepp olajat teszünk, a fóliát lezárjuk, 20-25 percre megy a sütőbe. Utána ki lehet nyomni a gerezdekből a megpuhult hagymahúst. Vigyázat, spriccel! Ezt a változatot máshol is ajánlottam, mert fűszereket is lehet rászórni, ilyen formában sült húshoz, pizzához kiváló. Ennyire nem kell levágni a tetejét.

Sült fokhagyma lépésről lépésre (2008.11.09.)

És a konyhafőnök ajánlata - bár még nem próbáltam ki, de szemezek vele egy ideje: a Mirza-féle juhtúróval töltött lángos.

A fényképek 2008. január 13-án készültek a jobbik felem jóvoltából.

21 komment

Címkék: fokhagyma

A bejegyzés trackback címe:

http://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr3161045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Ana · http://hedonism.freeblog.hu/ 2007.04.22. 19:11:38

Nálunk nagyon gyakran volt ez, amikor utolsó hónapban voltam a picivel. Szerencsés konyhám volt. Ablak melletti tűzhellyel, csukható ajtóval. Így mi a férjemmel kihasználtuk az egy hét tárolást.
Csináltam lángos bulit is, nagyon nagy sikere volt :)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.04.22. 19:35:54

Igazság szerint nem sütök gyakran bő olajban, már volt, hogy rám avasodott a megkezdett literes palack... Rántott hús meg sült krumpli nálunk eleve ritkán kerül az asztalra, de azt is meg lehet csinálni nagyon kevés zsiradékon (libazsír, nyamm!), a sütőben, és úgy is majdnem olyan, mint az "igazi" - nekünk legalábbis többnyire megfelel, vagy ha mégsem, megyünk anyukámhoz enni :)

gigi1976 2007.04.23. 15:02:24

Nahát ilyen alapon szalonnát se süssünk, csak ha nagytakarításra készülünk :-). Jól szellőző konyhában amúgy szerintem nem gond a lángos, és olyan finom....

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.04.23. 17:30:43

Ó, szia! :) Neeem, a szalonnás dolgoknak a sütőben a helye :) Én leginkább azt nem szeretem, hogy a hajam meg a ruhám McD szagú lesz, lángost viszont enni kell :))

gigi1976 2007.04.23. 22:06:55

Holnap tepertőt akarok sütni. Jó ötlet? :-)) Egyébként egyetértünk, lángost enni kell. A ruha meg kimosható.

gigi1976 2007.04.24. 12:57:51

ÖÖÖÖ, már késő, odatettem :-).

ZIZI1000 2007.04.25. 16:39:07

Jó ötlet a lángos! Mes is sütöm!

Zsófi · http://www.kakaoscsiga.blogspot.com 2007.08.03. 19:26:56

francia barátom egyszer evett lángost a római parton és beleszeretett, de nem hitte el, hogy otthon is reprodukálható. Aztán olvastam a recepted és mondtam hogy azért én megpróbálom. Megcsináltam, isteni lett. Repertoárba megy :)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.08.05. 13:33:42

Sosem gondoltam volna, hogy valami ősmagyar recepttel vonulok be a lengyel és francia köztudatba :)

Kovács Béla · http://www.kurtoskalacshungary.hu 2008.06.25. 23:02:01

Nagyon jól néz ki ez a képen látható lángos én is kipróbálom.

Mese 2008.07.17. 10:55:21

Már régóta ismerem ezt a receptet. Mindenkinek ajánlani tudom,mert kezdő háziasszonyok is könnyen elkészíthetik,hiszen nem lehet elrontani.Én is azt hittem,hogy képtelen vagyok lángost sütni.

joco 2008.07.17. 11:04:23

Igen nem lehet elrontani és isteni fincsi

Vica 2008.08.19. 14:00:13

Sziasztok!

Nagy segitségre lenne szükségem! Lángost szeretnék sütni de: nincs itthon kefirem, szeretném kenyérsütö gépben megdagasztatni és keletni. tudna valaki ebben tanácsot adni és receptet küldeni. Nagyon fontos lenne.!!! Köszi előre is a segitségeteket.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.08.20. 11:12:02

Tegyél bele joghurtot kefir helyett, a többi ugyanaz, kelhet a gépben is.

eso 2010.03.16. 01:39:01

Valami komoly baj van a fenti hozzávalók mennyiségével. Ennyi liszthez rémesen kevés a megadott folyadék - nekem két evőkanál olaj, és bő egy deci langyos víz hozzáadása után lett csak kelttészta állagú.
De ezen kiegészítéssel pompás kis lángos lett.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2010.03.16. 18:20:55

Túl jó a liszted :) Megjegyzem, a kelt tészta lágysága/keménysége eléggé széles spektrumot ölel fel, fél kiló lisztből és 2,5 dl folyadékból már bagelt lehet főzni. Ez a lángostészta nem olyan lágy, mint a hajtoványé vagy egy fánké, cserébe nem is ragad, és nem lehet belőle annyit enni. A fokozatok illusztrálására:
okostojas.blog.hu/2007/05/22/mit_ettunk_mostanaban (bagel)
limarapeksege.blogspot.com/2008/11/hajtovny.htm
okostojas.blog.hu/2007/08/10/szuperfank

Marcipa · http://www.mpadesign.hu 2010.06.03. 14:31:43

ez nagyon jó recept köszönöm!!!
üdv
M

Ramirex · http://kurtoskalacssuto.lapunk.hu 2011.01.04. 12:16:33

Eddig ez a legízletesebb lángos amit valaha ettem, nem az az unalmas egyszerű valami.

regisztralok 2013.07.21. 10:10:45

Tegnap délután bedagasztottam azzal a szándékkal, hogy ma reggelire jó lesz. Ma kivettem a hűtőből, szépen meg kelt, de a rugalmasságát teljesen elvesztette. Nyújtani nem lehet, szakad. Pihentettem fél órát, Semmi tartása nincs a tésztának. Megsütöttem a hűtőből frissen kivéve, aztán pihentetés után is, nem lett jó. Meg sem közelíti a frissem kelesztett lángos állagát. Jól beigértem mára a lángos reggelit, jól be is égtem vele. Soha nem voltak szimpatikusak ezek a hűtőben eltartható alapanyagból süthető dolgok, ez sem győzött meg. El is ment a kedvem az egész reggelitől. Köszi.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2013.07.21. 22:11:52

Szerencsére az enyém az egyetlen hűtős lángos recept a neten, leszámítva a 2 260 000 találatot a slow proofing, illetve az 5 940 000 találatot a cold fermentation kifejezésre :)
cooking.stackexchange.com/questions/21557/what-happens-during-a-cold-fermentation-that-makes-bread-taste-so-good

Talán valamelyik hozzávalóval lehetett gond, távmegítélés alapján nincs több tippem. Azért más hűtős recepttel tegyél még próbát, mondjuk nem negyven fokban, hátha visszatér a hited.