A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Miniatűr Eckler fánk

2007.04.30. 00:10   t3v, az okostojas

Az én mumusom a már említett karamell mellett a forrázott (égetett) tészta, ami azért nem olyan jó, mert ebből a tolófánktól kezdve a képviselőfánkon át a profitterolig elég sok finomság készül. Első és egyetlen fánksütési kísérletem csúfos kudarcba fulladt: a gömböcök szimplán nem lyukadtak ki, ergo nem volt mit megtölteni. Mostanra azonban elméletben már eléggé felkészültnek éreztem magamat ahhoz, hogy ismét belevágjak - rögtön a miniatűr, falatnyi változatba.

Az Eckler fánk (Ekler-fánk?) hosszúkás formájú, elsősorban tejszínhabbal vagy vaníliakrémmel töltött, a kalapján csokibevonattal ellátott sütemény. Arról nem szól a fáma, hogy a francia éclair ("villám") szóból magyarul hogyan lett Eckler, főleg, hogy éklernek kell mondani. Talán ezt is több helyen találták fel egyszerre? Mindenesetre finom.

No de térjünk a lényegre. A legújabb próbálkozásom:

  • 100 g zsír
  • 100 ml víz
  • csipet só
  • csipet cukor
  • 100 g liszt
  • 3 tojás

Annyira dicsérik a mangalicát, hogy nemrég beruháztam egy tömbbe. Eddig se nagyon használtam disznózsírt, de úgy érzem, szagbeli okokból a későbbiekben is maradok a liba- és kacsazsírnál. De most még van malac is, úgyhogy ebből készült, nem vajból, hátha-ez-is-számít alapon.

A zsiradékot és a vizet a csipet sóval és cukorral felforraljuk. Beleöntjük az összes lisztet egyszerre, és néhány percig falapáttal kevergetjük, amíg a massza el nem válik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, és szigorúan egyenként, alaposan belerobotoljuk a tojásokat. Nekem a harmadik tojás után lett normális állaga, addig darabos volt.

Zsírozott tepsire sima végű vagy csillagcsőrös nyomózsákkal kb. 4 cm hosszú, 1,5-2 cm széles csíkokat nyomunk (a csőrről a leghatékonyabban egy-egy ügyes késmozdulattal lehet leválasztani őket). 220 fokon, gőzös sütőben 15 percig, majd 180 fokon gőzmentes sütőben még 10 percig sütjük. Azt írta, hogy a sütőben hagyjuk kihűlni, de mivel egymás után sütöttem őket, ezt nem tudtam megoldani.

Lehet, hogy a zsír, lehet, hogy a sütési módszer tette meg a hatását, mert a két tepsinyi (55-60 darab) mini fánkocska mind lyukas lett, bár ezek közül hat alul lyukadt ki... Néhányban maradtak hártyák, de olyan jól (függőlegesen) helyezkedtek el, hogy a krémet simán beléjük lehetett tölteni. Egyébként többféle hosszúságút, illetve kerek formájút (kb. 2,5 cm átmérőjű) is készítettem, de a megadott méret vált be a legjobban, mert a hosszabbaknak eltörött a kalapja, amikor lenyestem. A kicsi kerekek is felhasználóbarátak, de kizárólag azok közül kerültek ki az alul lyukas példányok.

A töltelékkel nem vacakoltam, mert megérkeztek a vendégek: a direkt erre az alkalomra tartogatott főzés nélküli tiramisu krémport (igen, E-anyagok tömkelege, most lebuktam!) kanalaztam a pufikba, aztán olvasztott, tejszínnel kevert csokiba mártottam a kalapkájukat, majd gyors dermesztés következett a hűtőben. Én jobban szeretem másnap, amikor megpuhul, de szerencsére maradt nekünk is.

A kiváló minőségű képek a szuper könyvecskémből származnak: The Book of Chocolates and Petits Fours.

2 komment

Címkék: csoki

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr1764904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ana · http://hedonism.freeblog.hu/ 2007.05.01. 19:43:48

A mangalica sokkal büdösebb, mint a sima koca. Azt olvastam (talán a Váncza süteményes könyvben), hogy a süteményekhez, csak a bolti sajtolt, hófehér zsír a jó. A házi tepertő alól kisütött nem. Én ezt azóta be is tartom, kivéve a pogácsát, oda mehet a házi.

Van valahol egy nagyon jó égetett receptem, aminél kis golyók lesznek, sajtos töltelékkel. Megkeressem neked?

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.05.01. 21:24:51

A töpörtyű nálunk nem nyert. Én aszittem, minden forrázott tészta ugyanúgy készül. Valaki valahol írta is, hogy ő a sós töltelékűt szereti. De persze kíváncsi vagyok, egyszer meg kell tudnom, hogyan keletkezik lyuk kizárólag a megfelelő helyen :)
süti beállítások módosítása