Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

AdBox

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Ír sütőporos kenyér

2007.05.05. 17:27   t3v, az okostojas

Végül ezt a szódabikarbónás kenyeret sütöttem meg (immáron másodszorra), és csak azért szentelek neki külön bejegyzést, mert már az illata alapján is gyanús volt, hogy már biztos csináltam hasonlót, csak azt máshogy hívták.

Hozzávalók:

  • 20 dkg finomliszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt (5 rozs, 10 búza)
  • (1 tk cukor)
  • 1 tk só
  • 1 tk szódabikabóna
  • 1,5 tk sütőpor
  • (1 tojás)
  • 2,4 dl író (1 kis pohár joghurt vízzel kiegészítve)
  • 3 dkg puha vaj

Mindent összedagasztani, hamar megvan. Az egyszerűség kedvéért én a dobozból kimértem a szárazanyagokhoz 1 dl joghurtot, a maradékban felolvasztottam a hűtőből kivett vajat, majd még annyi vizet öntöttem hozzá, hogy összesen 1,4 dl folyadék legyen. Így vajnyival kevesebb folyadék ment bele, de még így is eléggé ragadt. Kb. 10 cm átmérőjű hengerré gurigáztam, réteslisztbe forgattam, és 180 fok plusz légkeverésen 35 percig sütöttem. Helyes kis pufi kenyér lett, szépen ki is repedt, úgyhogy valóban célszerű bevágni.

És hogy mire emlékeztet? A kedvenc naan (helyesebben nán) receptünkre. Nem is csoda: majdnem ugyanaz van benne. Kenyér formájában ugyanolyan illatos és finom, a héja puha, de ropogós. Aki fél a kelt tésztától, de valami kenyérszerűt szeretne alkotni, ne habozzon, süsse meg!

A kép a videóból származik.

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr5965348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

eszter 2007.05.07. 13:54:52

szia, vajon müködik ez tojas nelkül is, zsemle alakban..?

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.05.07. 14:42:05

Menni fog! Ha rákkatintasz az "ugyanaz van benne" linkre, az a tojás nélküli (lepénykenyér) változat. Arra ügyelj, hogy vsz. ki fog repedni (csak a lepényforma nem szokott), tehát érdemes kereszt alakban bevágni a zsemlék tetejét.

eszter 2007.05.07. 18:33:56

äää, tenyleg.. mar az elöbb is megneztem a linket, de nem raktam össze a dolgot. köszi, a heten kiprobalom

eszter 2007.05.11. 21:18:55

hü, hat ez igazan finom lett.. igaz, pont szodabikarbona nem volt itthon, sem iro, sem jogurt, ugyhogy tejfölt kevertem el szensavas asvanyvizzel, de igy is sikerült. köszi!

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.05.15. 21:09:54

Örülök, hogy ízlett! Érdekes, én mindig azt hittem, a joghurttól van ilyen jó íze. Végül tojás nélküli zsemle lett belőle? Nem repedt ki?

eszter 2007.05.17. 18:50:53

igen, zsemle, tojás nélkül.. bevagdostam, úgyhogy nem repedt ki. este sütöttem, frissen nagyon finom volt, reggelre kicsit megpunnyadt, de azért jó volt még akkor is

ribizli 2007.06.17. 18:54:44

Második próbákozás sikeres lett, az elsőt ki kellett dobni - tojás+szóda+sütőpor is volt benne, meg kaukázusi kefír joghurt helyett, na ez így szimplán penetráns eredményt produkált.
Másodszor csak sütőpor+joghurt, lustaságból pedig kukoricacsíra-olaj vaj helyett - ez finom, és ami most legjobban tetszik benne, hogy gyorsan kész, kánikulában is vállalható a sütése.
Fűszerezési variációnak ajánlom a mustármagosat - durvára törve kell a tésztához adni, és finom.
Magos változatát is ki fogom próbálni!

Macilaci 2007.06.18. 09:23:35

Megcsináltam, de nekem nem jött be...

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.06.19. 12:19:17

ribizli kitartóbb volt :) egyelőre kisebbségben vagy :))

jethro_a 2010.01.10. 18:07:02

Sajnso nekem sem lett az igazi, pedig teljesen úgy csináltam, ahogy írtátok.
Kemény és száraz volt, morzsálódott, szét is esett :(

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2010.01.10. 22:54:47

Nem pontosan tudom, mi lehetett a baj (talán a liszt folyadékfelvevő képessége, talán túl hosszú sütés). Sajtkukacéknál is láttam ezt a receptet, és ők rögtön dupla adaggal indítanak. Ha nem adod fel, próbáld ki a naan receptet (link a szövegben). Ami a végeredményt illeti, ne hagyományos kenyérre számíts, ez sosem lesz olyan levegős (de csontszáraznak sem szabad lennie).

SiKom 2010.04.19. 09:26:52

Köszönöm a receptet, nagyon jó a kenyér!

Főleg azoknak, akik élesztőmentes diétán vannak.

Éduka 2010.05.07. 01:27:47

az én élesztőmentes kenyeremnek nagyon rossz lett az állaga. egyébként ez előfordult már élesztős kenyérrel is.
www.youtube.com/watch?v=h__9YQSLflY
nem tudod mit csinálhattam rosszul?
előre is köszönöm.
Édua

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2010.05.07. 11:40:01

Ó, tényleg nem az igazi, mintha benne ragadt volna a nyers tészta nedvessége. Úgy egy éve csinálhattam utoljára, akkor is zsemleként, szóval nincs tippem, mit kellene változtatni. Azt mondanám, zsemle formában adj neki még egy esélyt: a kisebb térfogatú tészta sütését jobban lehet kontrollálni, és hamarabb el is készül.