A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Saját zsírjában sült kacsacomb

2007.06.20. 08:17   t3v, az okostojas

Az első kacsám, és jelentem, remek lett. Már csak a tegnapról maradt fél lábat tudtam megörökíteni, ezért hervadt egy kicsit. Mind kacsazsír, ami fénylik :)

Szeretjük a kacsa alapvetően száraz húsát, de eddig csak étteremben ettük. Mivel itthon először kerítettünk rá sort (igen, akció volt a METRO Áruházban...), a minimalizmus felé optoltam. Így esett a választás Stahl Judit receptjére, ami vagy confit, vagy nem (az én változatomban biztos nem), de jó lett. Megrögzött filéevőkként kellemesen meglepett bennünket, hogy egy kacsacombból milyen sok húst ki lehet nyerni viszonylag könnyedén.

Az egyszerűsített recept: a két combot a bőr beirdalása után sóval alaposan bedörzsöljük, éjszaka a hűtőben pihentetjük. Másnap a sót lemossuk, a combokat a bőrös felükkel lefelé sütőedénybe fektetjük, meglocsoljuk 1 dl pálinkával és ugyanannyi vízzel/húslevessel, mellészórunk néhány ág kakukkfüvet és pár gerezd fokhagymát, majd lefedve kb. két órára betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe. A végén megfordítjuk a combokat, és fedő nélkül ropogósra pirítjuk rajtuk a bőrt.

Én a saját termesztésű kakukkfű mellé egy fej új fokhagymát és egy gerezdekre szelt fél almát dobtam, a pálinka helyett pedig egy kicsi mintaüveg almalikőrt borítottam a párolólébe, a víz/húsleves elmaradt (a hús ízén ezek nem sokat változtattak, a zsírnak viszont jót tettek), és egy fedeles jénaiban végig a sütőben sütöttem. Bőrkét, töpörtyűt nem eszünk, úgyhogy a fotózás után lehántottam a maradék hájat, és abból is kisütöttem a zsírt, mert az viszont finom. Köretnek csak grillezett zöldségeket sütöttem, de igazság szerint a húshoz jellegénél fogva igencsak passzolna egy mártás.

2012.12.28. Édeskés változat: szecsuáni bors, szegfűszeg, kínai ötfűszer keverék, portói, fokhagymagerezdek. Köret sütőben sült krumpli és meggyszósz (befőttből, keményítővel, gyorsan). Ütős, na.

8 komment

Címkék: kacsa fokhagyma

A bejegyzés trackback címe:

http://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr25101796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

chilii · http://chilii.blogter.hu 2007.06.21. 10:50:26

kacsát imádom!!!! minden formában! :)

Ana · http://hedonism.freeblog.hu/ 2007.06.21. 19:58:45

Jól értem, hogy te szert tettél citromos kakukkfűre? Amióta kipusztult az enyém, sehol nem kapok.
Én nem eszem egyébként, de a családnak hagymás törtö krumplit, párolt répát adok mellé. Még soha nem nyüszögtek mártásért.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.06.21. 20:11:15

Igen, az a fajta van, ami a fotón, cirmos és citromillatú. Ha kérsz, kigyepálom a tő egy részét, bár nem tudom, hogyan kell gyökereztetni. Jól bírja a gyűrődést, nemrég asszem a Baumaxban láttam cserépben.

Szerintem illene hozzá valami szósz - na nem mintha anélkül rossz lett volna, nyami :)

Ana · http://hedonism.freeblog.hu/ 2007.06.21. 20:19:53

Teljes izgalomban vagyok. Először megnézem a Baumaxban. És ha nem sikerül, akkor igénybe vennélek. Nagyon hiányzik nekem. Nagyon szerettem. Én egyébként Hegyesden kirándulva bukkantam rá. Pontosabban sétáltam át egy ilyen "vad" mezőn, amikor megcsapott az illata és lehajolva rájöttem, hogy mit tiportam. Na onnan volt nekem sok éven át tartó szerelmem a citromos kakukkfűvel, míg ki nem halt.

ets · http://www.urbanlegends.hu/ 2007.06.24. 14:07:19

ez zseniális, elolvadok
[nyálcsorgat]

ets · http://wunderschon.freeblog.hu/ 2007.06.24. 14:10:12

természetesen semmi közöm az urbanlegendshez, elnézést (sejthetően a mozillamemória áll a háttérben)

Fibyke77 2012.04.14. 22:34:22

Pálinkával készítettem és Isteni finom lett!:))) Hálás köszönet érte!

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2012.04.20. 23:07:01

@Fibyke77: Köszönjük meg Juditnak és/vagy forrásainak :)