A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Joghurt házilag

2007.06.26. 20:05   t3v, az okostojas

Anyuha haszontalan konyhafelszerelési listájába tökéletesen beleillik a joghurtkészítő gép. Mostanra a konyhám is elérte azt a hőmérsékletet, amikor már joghurtot lehet készíteni benne, mert biztosítva van az egyenletes meleg. Kezdetnek azt javaslom, fél liter tejjel kísérletezzetek, mert előfordulhat, hogy csak simán megalszik (ami szintén finom, de most nem az a cél). Biztos házi tejből a legjobb, de a közhiedelemmel ellentétben ultrapasztőrözött tejből is működik (ez most Spar 3,5%-os biotej volt).

Kell hozzá:

  • 0,5 dl zsíros tej
  • 1 ek élőflórás joghurt
  • 1 tk cukor

A tejet fel kell forralni. Én duplafalú edényt használtam, ami sokáig meleg marad. Amikor kb. 40 fokra lehűl (érzésre... amikor már bele lehet nyúlni), belekeverjük a cukrot és a joghurtot. Én be sem bugyoláltam, csak lefedve egy huzatmentes sarokba tettem. Ez volt délután ötkor, és szépen meg is feledkeztem róla. Állítólag 6-8 óra elég neki, de fogalmam sincs, mert mindig így járok. Másnap délelőtt tizenegykor néztem rá, és jó volt. Behűtöttem, aztán jól befalatoztam. Szerintem felesleges bele a cukor vagy a méz, de müzlivel és bármilyen (aszalt, idény-) gyümölccsel dúsítható. A málnát nem volt szívem leturmixolni.

Joghurtkészítési tippek még:

5 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

http://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr42106551

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ne vegyük, készítsük! Gyerekkaják házilag 2009.08.11. 14:44:12

Alább néhány népszerű, bolti gyerekkaja/desszert otthoni változata. Hála és köszönet értük a gasztrobloggereknek és másoknak: kakaós keksz Okostojásnál:http://okostojas.blog.hu/2009/03/10/bolti_kakaos_keksz_hazilag Vrábel Kriszta golyó alakú ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Ana · http://hedonism.freeblog.hu/ 2007.06.26. 23:50:04

Nagyon-nagyon tetszik az a csupor.
A házi joghurt nekem egy csepp tejszínnel (igazából véletlenül mindig meglódul a kezem, véletlenül), csepp mézzel (ez nem szokott lódulni) ízlik a legjobban.

anyuha · http://anyuhamos.freeblog.hu 2007.06.27. 11:14:24

:))
Szeretem a házi joghurtot. Amit nem sikerült rekonstruálnom, az a régi, hagyományos aludttej. Abba semmit nem tettünk, mégis megaludt, a mostani tejek viszont nekem megromlanak alvás helyett.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.06.27. 12:22:36

Ana, ezt nem itthon vettük. Mintha írta is volna valaki, hogy a tejszín azért is jó bele, mert zsírosítja (mármint elkészítés előtt belerakva). A következő körben kipróbálom.

Anyuha, igen, sokan panaszkodnak erre - ezért muszáj beletenni valamilyen kultúrát. Aludttej ma már vsz. csak házi tejből megy.

Macilaci 2007.06.27. 22:23:00

t3v !
Bizony, aludttej attól lesz, amit a tehénke belerak bacit, de ha pasztőrözik (ami hőkezelést jelent bizonyos hőfokon bizonyos ideig), akkor erről már nem lehet szó.
Kefírhez kefírgomba kell - azt hadd szaporodjon !
Joghurthoz meg kultúra (mármint joghurt). Én falusi tejből csinálom (és nem forralom fel), ennek a zsírja 4 % vagy a fölötti a termelő-árusok szerint (tehát már 1x fölözött tejről van szó). Ha ezt a falusi tejet hagyom megaludni, akkor finom aludttej lesz belőle a tetején némi tejföllel ! :)
Ildinko blogjában éppen tárgyaltuk a gyümölcsjoghurt készítést. Én a picilányomnak csinálom, mert ételszínezék (és tojás) allergiás, viszont a joghurtot szereti...

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.06.27. 22:53:31

Nna, Ildinkót is belinkeltem, elsősorban a kommentek miatt. Meg a tejes topikot. Nem olyan könnyű ám itt házi tejhez jutni, főleg nyáron. Házi vajat viszont már figyeltem, ahogy készítik, és nem ördöngösség, de nem lesz túl sok, és alaposan ki kell mosni.