Kissé elmaradtam a trüffelkészlet elemeinek ismertetésével, de most már igyekezni fogok, hogy karácsonyra legyen elegendő választék. Még viszonylag friss az élmény, a múlt hétvégén ugyanis gyártottam többfélét, köztük eddig ki nem próbált receptek alapján is. Ez konkrétan egy tavalyról bevált golyóbis, amelynek ismét nagy sikere volt (mert már nincs :)
Hozzávalók 24 darabhoz (érdemes helyből duplázni):
- 3 ek tejszín
- 10 dkg fehér csoki
- 3 dkg mandula
- 2 ek vegyes kandírozott gyümölcs (nálam TESCO márkatermék citrom- és narancshéj)
- 1 ek cseresznyepálinka vagy brandy (részemről Amaretto)
A mandulát leforrázni, kilőni a héjából, forgácsokra vágni, megpirítani, vagy szárazon megpirítani, ledörzsölni a héját, forgácsokra vágni. (Szerintem az első megoldás egyszerűbb.) A kandírozott gyümölcsöket apróra nyesni. A tejszínt felforralni (kisebb jénai tökéletes), lehúzni a tűzről, bele a csokit, felolvasztani. Óvatosabbaknak a gőz fölötti olvasztást javaslom, mert a fehér csoki idejekorán szenül. Nem szabad túlhevíteni! A meleg tejszínnel szépen el lehet keverni. Belekeverni a többi apróságot, kihűlve mehet a hűtőbe teljes dermedésig. Nagyon szépen golyózható. Pirított kókuszba forgatni. Nekem ebből a mennyiségből még sosem jött ki 20-nál több, pedig elég apróra vettem a figurát. A könyv szerint 10 napig tartható el a hűtőben. Mint minden trüffel, szobahőmérsékleten kicsit felengedve fogyasztandó.
Alapanyagok, formázás, egyéb tippek
Forrás: The Book of Chocolates and Petits Fours
Diszkusszió