A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Fehér trüffel

2007.11.25. 22:25   t3v, az okostojas

Kissé elmaradtam a trüffelkészlet elemeinek ismertetésével, de most már igyekezni fogok, hogy karácsonyra legyen elegendő választék. Még viszonylag friss az élmény, a múlt hétvégén ugyanis gyártottam többfélét, köztük eddig ki nem próbált receptek alapján is. Ez konkrétan egy tavalyról bevált golyóbis, amelynek ismét nagy sikere volt (mert már nincs :)

Hozzávalók 24 darabhoz (érdemes helyből duplázni):

  • 3 ek tejszín
  • 10 dkg fehér csoki
  • 3 dkg mandula
  • 2 ek vegyes kandírozott gyümölcs (nálam TESCO márkatermék citrom- és narancshéj)
  • 1 ek cseresznyepálinka vagy brandy (részemről Amaretto)

A mandulát leforrázni, kilőni a héjából, forgácsokra vágni, megpirítani, vagy szárazon megpirítani, ledörzsölni a héját, forgácsokra vágni. (Szerintem az első megoldás egyszerűbb.) A kandírozott gyümölcsöket apróra nyesni. A tejszínt felforralni (kisebb jénai tökéletes), lehúzni a tűzről, bele a csokit, felolvasztani. Óvatosabbaknak a gőz fölötti olvasztást javaslom, mert a fehér csoki idejekorán szenül. Nem szabad túlhevíteni! A meleg tejszínnel szépen el lehet keverni. Belekeverni a többi apróságot, kihűlve mehet a hűtőbe teljes dermedésig. Nagyon szépen golyózható. Pirított kókuszba forgatni. Nekem ebből a mennyiségből még sosem jött ki 20-nál több, pedig elég apróra vettem a figurát. A könyv szerint 10 napig tartható el a hűtőben. Mint minden trüffel, szobahőmérsékleten kicsit felengedve fogyasztandó.

Alapanyagok, formázás, egyéb tippek

Forrás: The Book of Chocolates and Petits Fours

3 komment

Címkék: csoki narancs tejszín

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr86241729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Piszke/Candy's · http://www.piszke.blogspot.com 2007.11.26. 10:37:26

Gurítottam egy hógolyót a gasztroújságokról, ha belefér...

Kár, hogy nem jössz holnap, de az utazás így valóban
macerás

Izbolygo 2007.11.26. 13:46:24

Kérek szépen egy mail címet, mert nem szeretnék off lenni:-)
süti beállítások módosítása