A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Téli kaják #1: egészséges babfőzelék

2008.01.05. 18:53   t3v, az okostojas

Amíg az asszony húzta az igát, a férj nem csak rigót fotózott, hanem a konyhában is tevékenykedett, és megalkotta Maci - phzs ihlette - sóletjét. Persze csakis állagában hasonlít a hagyományos főzelékre, hisz nincs benne rántás vagy habarás, csak a bab és a jó sűrű szaft - az egész kicsit a paradicsomos babra emlékeztetett (eddigi életem során csak konzerv sólethez volt szerencsém, ahhoz is sok évvel ezelőtt, szóval ezért a viszonyítási alap :)

25 dkg füstölt fehérpecsenye került bele (ennyi tényleg nem elég egy húsevőnek, de a boltban nem emlékeztem a pontos arányokra), a kakukkfű kimaradt (update 2008. április 5.: még jobb, ha kerül bele), a fokhagyma és babér viszont megtöbbszöröződött. Lényeges továbbá, hogy az előzetes megbeszélések alapján eleve abban a jénaiban pirította a hagymát és készítette a fűszeres levet, amelyben később megsütötte a sóletet, hogy csak egy edényt kelljen elmosogatni.

A mű nem különösebben fotogén - pláne barna babból -, de rendkívül finom. Ami a tetején úszkál, az szokás szerint libazsír.

Lábjegyzet

A gázfejlődés problémája kiküszöbölhető, a pukkmentes bab nem vágyálom többé :) (elsődleges forrás). A kulcs az erjesztés, mint a szójababból készült miszo esetében. Más kérdés, hogy így az emésztés szempontjából előnyös, oldhatatlan élelmi rostok mennyisége csökken (a rostok élettani szerepéről a dietetikusok szaklapjában), de valamit valamiért. Ugyanez egyesek szerint házilagosan is kivitelezhető (pl. almaecetes áztatás, soknapos áztatás, csíráztatás), még az angol Wikipedia is foglalkozik a témával. Legközelebb kipróbáljuk valamelyik módszert :)

4 komment

Címkék: bab

A bejegyzés trackback címe:

http://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr89285943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Ana · http://hedonism.freeblog.hu 2008.01.05. 20:26:11

Nálunk attól lesz pukkmentes, hogy hideg vízben felteszem, közepes lángon, jó bő vízben főni.
2 perces forrás után lekapom, leöntöm a vizet, és újra kezdem a főzést a babbal. Zöldnél és szárazbabnál is tökéletesen bevált nálunk.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.01.05. 20:51:10

Igen, azt is olvastam most vhol, hogy az első főzővizet le kell önteni. Én még az életben nem gondolkodtam ezen, mielőtt megírtam ezt a posztot. Amolyan tényként kezeltem, hogy a babért áldozatokat kell hozni :)

Piszke/Candy's · http://www.piszke.blogspot.com 2008.01.05. 23:54:55

Na,fotók!! A Jézuska keze van a dologban?

Piszke/Candy's · http://www.piszke.blogspot.com 2008.01.05. 23:56:28

Én az anyukámtól úgy tanultam, hogy le kell önteni kétszer a főzővizet.Ez persze sóletnél nem megy. És bizony ez a módszer meg az íznek ad egy maflást.