A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Téli kaják #3: pszeudotiramisu 18 éven felülieknek

2008.02.02. 16:44   t3v, az okostojas

Tojásmentes, alkoholban fürdő és tök véletlenül duplán domborodó - a kiskorúaktól én kérek elnézést :) A net tele van autentikus és kevésbé autentikus tiramisu receptekkel, ez ügyben nem kívánok állást foglalni. Részemről annyi, hogy a fehérjeíz totális eliminálására tojás nélkül készítem, és ez a konkrét változat újabb lépést jelentett az ajándékba kapott, de általunk önmagában nem fogyasztott kávélikőr lassú, de biztos elfogyasztása felé.

A krémhez:

  • 50 dkg szobahőmérsékletű mascarpone
  • kb. 3 púpos ek porcukor
  • 2 dl tejszínből hab (3,3 dl is belefér)
  • rum vagy Amaretto

A belső vázhoz:

  • kb. 1,5 dl kávélikőr
  • 15 dkg babapiskóta (nem több - mi a krémjét szeretjük). Ami jól átázik: Tesco és Spar márkatermék; ami megpuhul, de sosem itatódik át teljesen: CBA, Metro cukrozott francia és sajnos a Bácska Sütő- és Édesipari Kft. képen is látható babapiskótája (pechemre persze pont 15 dekás csomagokban kapható).

Ez így szükség esetén kiborítható a formából, és durván tömény, vagyis többszemélyes adag. A töménységet ellensúlyozandó sok-sok holland kakaó kell a piskótarétegekre és a tetejére is (fotózás után az egészet beszórtam). Könnyített, nyáriasabb változata túróval és gyümölcsökkel, kávé nélkül készül.

18 komment

Címkék: kávé tejszín mascarpone babapiskóta

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr16304584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zitka 2008.02.02. 17:53:03

Hű de jól néz ki! Gratula! És ahhoz is, hogy az Index címlapján ajánlják. :-)
Feltétlenül kipróbálom.

Prűd 2008.02.02. 21:28:59

Amiben szexuális utalás szerepel, az biztosan az Index címlapjára kerül. Bulvárabb a Blikknél is.

Piszke/Candy's · http://www.piszke.blogspot.com 2008.02.03. 09:27:38

Ezt a fehérjeíz izét nem értem. van a tojásfehérjének íze?? Bevallom, még nem tűnt fel - a sárgája annál inkább. Az Olasz Kulinária-ba is fehérje nélkül van, tejszínnel, ki is próbáltam, na ez biztos autentikus felkiáltással, de bevallom nekem a mascarponés doboz belsejében lévő recept szerint jobban ízlik ;-))

a szívecskés díszítés nagyon dögös .-))

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.02.03. 12:21:38

Piszke, azt a jellegzetesen büdös tojásszagot nem a sárgája adja. Próbáld ki, hogy "véletlenül" hagyod rászáradni a fehérjét a mosogató szélére. Amikor elkezd bomlani, rosszabb lesz, mint a rothadó tej. A madártejfagyinál is írtam erről a tojásíz fóbiámról, bár ott szerencsés végkimenetele lett az ügynek.

A szívecske ennen kezem munkája, a púpok cs?cs jellegét viszont csak a monitoron vettem észre :)

Prűd, te meg nem prűd vagy, hanem rosszindulatú. A patisszonban vagy kókusztejben mégis hol a szexuális utalás? (a többiek szerint azok is címlapon voltak) Abban egyetértünk, hogy szinte minden sajtótermék a bulvárosodás felé mozdult el. Viszont láthatóan működik a dolog, hiszen (valamiért) te is idekattintottál - bár ebből nekem anyagi hasznom ugye nem származik, nem úgy, mint mondjuk a Blikknek. Na, de ez nem az a blog...

ribizli 2008.02.03. 13:49:32

Na, nehogy már a töménység zavarjon T3g3d!
Valentin-napos receptverseny műveit nézegettem elébb, és hirtelen erre asszociáltam a szívecskékről, de nem értettem, hogy egy _ilyen_ izé mit keres t3v3d3snél... :))

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.02.03. 14:58:51

Úgy látszik, v4n n3k3m 3gy ily3n h4jl4m0m :)

piszke · http://www.piszke.blogspot.com 2008.02.03. 19:20:43

Töredelmesen bevallom, én nem a mosogató szélén szoktam hagyni( na jó, felejteni...) a fehérjét, hanem egy bögrében a hűtőszekrény mélyén...:-P szép üvegszerű anyaggá szárad. mostmár szorgalmasan mélyhűtöm, aztán pedig dobálom kifele, mert sose írom rá, hogy mennyi és mikor...

roll. · http://livingkitchen.freeblog.hu 2008.02.04. 05:26:18

piszke en is ezt a sportot uzom a feherjekkel...

andizoli · http://maitre.blog.hu/ 2008.02.17. 15:35:19

Nem vagyok egy nagy tiramisu rajongó a sok csapodár verzió miatt, kivéve ha én készítem. Ezt megcsináltam. Nagyon finom változat, a szombat esti nassoláshoz te járultál hozzá nagy sikerrel. Köszönjük!

Mamma · http://dallacucina.freeblog.hu 2008.02.26. 15:42:30

Most már becses figyelmedbe ajánlhatom a dallacucina-művek legújabb sajátmárkás termékét, a madlenpiskótát: teljesen megfelel a megpuhul-de-nem-itatódik-át igen kényes egyensúlykövetelményének:-))
dallacucina.freeblog.hu/archives/2008/02/26/Madlenpiskota/

Sorry, de eddig kellett várnom ezzel a kommenttel:-)) Ezt szerintem nyugodtan nevezheted normális tiramisunak is (bár ez a pszeudo jól hangzik), mert minden kelléke megvan hozzá.

bezsa 2008.02.26. 18:38:32

Valamelyik nap hozattam Mascapornét, valamikor és valamire jó lesz felkiáltással. Lám mily előrelátó voltam, mert vendégeket hívtunk egy kis kártyacsatára. Sütögetni nem volt kedvem és elkezdtem keresni valami egyszerűt. Megtaláltam a receptedet és gyorsan elkészítettem. Vendégeimnek nagyon ízlett én meg köszönöm, hogy így megkönnyitetted a desszert készítést.

hallohallo 2008.02.27. 11:48:10

hát, azt hiszem, a kelleténél kissé nagyobb hatással vagy rám :)
a robotgép-posztod miatt vettem egy bosch mum4655-öt (imádom!!!!), most megcsináltam a pszeudotiramisudat (mondjuk valódi kávéval, de nagyon jó lett, a krém édességét ellensúlyozta a kávé íze).
csak annyit írnék, hogy anyám - a nagy kritikusom - leves után akarta megenni az adagját, de belekóstólt, és megette az egészet leves helyett. aztán bejelentette, hogy ilyen finom tiramisut életében nem evett. asszem ezért örök hála jár neked :)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.02.27. 22:26:21

Álo, álo: sokba kerül neked ez a blogolvasgatás :)))Ha kávé, akkor csakis cukrozatlan, erős fekete mehet bele, való igaz.

Mamma, nekem is van egy finom, puhulós babapiskóta receptem, de macerásnak ítélem. Az indexre beírtam a hozzá tartozó sztorit is: Rotschild-piskóta néven futott egy Planétás-kártyán vagy valami újságból kivágott receptben, aztán marhára meglepődtem, amikor kisült, és szimpla babap lett belőle.
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=52270188&t=9136925

hallohallo 2008.02.29. 13:42:05

nekem mondod? ;)
chili & vanília hatására vettem a fagyigépemet és a fondükészüléket :D
de egyiket sem bántam meg, sőt. különben is, a kedvesem azt mondta, hogy semmi sem felesleges, ha az embernek örömet okoz. ezt azóta sűrűn mondogatom.

babapiskóta: a pszeudotiramisudhoz "madár és fiai" márkájú madár piskóta - baby piskótát vettem (ilyen volt a sarki közértben, na), és nagyon finom, teljesen elázik, de nem hirtelen, leöntés után lehet még igazítgatni a formában.
ha már forma: te milyen formát használsz, amiből így ki is tudod borítani?

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.03.01. 19:40:53

:) Bármilyen folpackkal bélelt bili jó, ezek salátástálkák. Vagy szilikonos muffinkosárkák - ebből majd bemutatózok, nemrég alkottam.

hallohallo 2008.03.01. 20:01:29

áhá, folpack! köszi!
süti beállítások módosítása