A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Császármorzsa H. Ilonka módra

2008.03.11. 17:54   t3v, az okostojas

Gyors vacsora hétköznapokra. Nem nagy etvasz, csak tetszik a szép sárga színe, ill. a meggybefőtt levét később részletezendő kísérleti célokra használtam el.

Este 3 dl (1 méretes bögre) lisztet 3 dl darával elkeverni, sózni, 5 dkg porcukrot és sok citromhéjat neki, rá 6 dl tejet, hidegre tenni. Másnap hazaérve belekutyulni 3 tojás sárgáját és a habbá vert fehérjéket. Kb. 10 dkg vajat közepesnél nagyobb tepsiben (az enyém kb. 28x38 cm) a 180 fokos sütőbe tolni, beleönteni a masszát, úgy 30 percig sütni. Ekkor falapáttal kedvünk szerinti méretű morzsákra darabolni, még 15 percet pirítani, esetleg tovább morzsálni (én a nagyobb rögöket szeretem). A darabolás után rá lehet még dobni némi vajat, és meg lehet szórni kevés porcukorral, ami jobb esetben karamellizálódik. Ezzel a módszerrel a belseje nem szárad ki, de ropogós kérget kap. Langyosan, hidegen, meggybefőttel, hagyományosan :)

Jelen esetben a szokásostól eltérő egyetlen momentum, hogy a fagyasztóból nem citromhéjat sikerült elővennem. Gyanús is volt, mert a citrom levét és héját külön-külön szoktam lefagyasztani, ez meg egy közös pitliben volt, fagyottan viszont nem nagyon látszott, hogy a tavasz jegyében zöldes árnyalatot öltött - vagyis lime került bele. Azzal is jó.

5 komment

Címkék: citrom/lime

A bejegyzés trackback címe:

http://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr36352533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Chiliesvanilia 2008.03.12. 18:08:13

Jaj, mit nem adnék most egy jó kis császármorzsáért, imádom!!

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.03.12. 18:15:53

Legközelebb időben szólok, te kitárod az ablakod, én meg küld fény post :)

Most, hogy elővettem a könyvet, feltűnt, hogy Ilona meglepően progresszív. Szerintem neki is állítok omázst, ha már Nemisbéka kapott :)

kisbaratod · http://kisbaratod.wordpress.com 2008.03.19. 08:22:19

H.Ilonka nevét imáimba foglalom :) Megcsináltam, fantasztikus :)