A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Ropogós csokihabkorongok

2008.07.24. 22:46   t3v, az okostojas

Ami a fényképen néhány összekötő vonal híján úgy fest, mint Kippkopp, a gesztenyegyerek, valójában egy tojásfehérje-terminátor. Roletti helyett fagylalt mellé, egyben az abból kimaradt fehérje hasznosítására egyaránt alkalmas. Rágcsás állagánál fogva felettébb vicces szájüregi élményt nyújt, és az összetevőit meghazudtolva enyhén mézízű.

Kell hozzá (a kellő arányban felszorozva):

  • 1 tojásfehérje
  • csipet só
  • 4,5 dkg fruktóz (9 dkg cukor)
  • 3 dkg zúzott kukoricapehely (Hahne natúr)
  • 6 dkg reszelt étcsoki

A sóval és cukorral kemény habbá vert fehérjébe belekeverjük a többi hozzávalót (nem kell óvatoskodni), aztán kiskanállal tepsire adagoljuk, és 170 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük. A könyvem (The Book of Chocolates and Petits Fours) szerint golyókat kellene kapni - nos, a túlságosan sok megmaradt tojásfehérje felett diszponálók kísérletképpen próbálkozhatnak a kukopehely arányának növelésével, mások inkább örvendjenek a korongok láttán. A leválasztással igyekezni kell, mert ahogy hűlnek, rágyógyulnak a tepsire, mint a duchesse.

6 komment

Címkék: csoki tojásfehérje

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr2576944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2008.09.03. 09:46:46

köszi a receptet! ismét szuper!
elkövettem, kétszer egymás után, nagy sikerrel.
kis változtatás volt. mivel nem volt kedvem étcsokit reszelni, pótoltam kakaóporral - nagyon finom lett -, így teljesen golyó formája lett, kívül kemény, ropogós, koppanós, belül kicsit puha (tapasztalatlanabb vendégek kérdezték is, töltve van-e). iszonyat finom, de nagyon tömény. óriási siker, kb 4 perc alatt elfogyott a dupla adag, pedig sok más kaja is volt.
két nappal később ismételtem, fele annyi kakaóporral, így kissé könnyebb (hehe, kissé, szóval senkit ne tévesszen meg) lett, viszont a beszélgetés hevében bentfelejtődött a sütőben elég sokáig, és teljesen kőkemény golyócskák lettek. viszont így is nagyon finomak, legalább nem lehet belőlük egyszerre sokat enni :)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.09.08. 10:52:25

Én most inkább gyűjtöm a fehérjéket, közel járok az Ikea mandulatorta titkának felfedéséhez :)

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2008.09.08. 17:14:35

óóóóóóóóóó......!
sok sikert :)

Rapunzel 2008.09.12. 18:08:05

Szia okostojás :)

Kétszer is megcsináltam ezt a ronda-de-finom típusú sütit. Ebből 2 megállapítás született:
1. ha követlek téged és hallohallo kommentelőt(vagyis kakaóporral és mérsékelt mennyiségű kukoricapehellyel operálok), akkor tehénlepény lesz, DE nagyon addiktív
2. ha takarékos háziasszonyt játszom (értsd: használjunk fel minden maradék cornflakest), akkor szép kis halmocskák sülnek ki, de ízre a "kakaós fűrészpor" nem túl hízelgő kategóriájába kerülnek
u.i.: némi darált mandula amúgy nem ártott ám az első (überfinom) adagnak

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.09.14. 15:28:40

Ez egy jó könyv, talán két recept volt benne eddig, ami nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Meg most ez: nekem szimplán nem lesz belőle golyó, viszont az a csokis fogragacs érzés utolérhetetlen :)
süti beállítások módosítása