A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Gesztenyés stampedlik

2008.12.13. 23:24   t3v, az okostojas

Úgy vélem, nem kis kurázsit feltételez az előrehozott céges karácsonyra olyan süteménnyel előrukkolni, amit még soha azelőtt nem próbáltunk ki, csak a hozzávalók alapján sejtettük, ütős lesz. Az pedig már-már elmekórtani esetnek tekinthető, ha egy gesztenyés kosárka névre hallgató receptet kosárkaforma (pontosabban: sok kosárkaforma) híján kívánunk elkészíteni egy bő ötvenfős társulatnak.

Amikor egy hasonszőrű konyhai partizánnak beszámoltam a tervemről, az első reakciója az volt, hogy ez ugye egy macerás süti. Amikor megkóstolta, azt mondta, ugye ez is az a fajta édesség, ami gyorsabban elfogy, mint ahogy elkészül, de szerinte megérte (mármint, hogy az én időm ment el vele, és ő csak élvezte a munka gyümölcsét :)

Ezek alapján kötve hiszem, hogy alkotásom a "gusztusos, ötletes, praktikus" kritériumok mindegyikének megfelelne, vagy hogy az elfoglalt háziasszony minden mást sutba dobva nekiveselkedne a minigombák legyártásának, mindenesetre jóval karácsony napja előtt elkészíthető, sőt kifejezetten jót tesz neki, ha legalább egy napot áll. A tészta omlós, a krém könnyű és habos, a tetején csoki borítja - és mindez egy falásra bekapható, ami a svédasztalos megoldáshoz is passzolt. Fázisfotók és tudományos keresztmetszeti kép alant.

Hozzávalók kb. 80 stampedlihez:

  • 40 dkg liszt
  • 30 dkg puha vaj
  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 tk fahéj
  • (1 tojás)
  • kosárkaforma, mini muffinforma vagy egy stampedli és néhány kilométer alufólia

A töltelékhez:

  • 75 dkg édes gesztenyepüré
  • 15 dkg puha vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 0,5 dl + 2 ek rum
  • (rumos meggy)

A falatkák sipkájához:

  • 25 dkg étcsoki (a Goutier készletemből)
  • 1 dl tejszín

A tésztához valókat összegyúrjuk. Én beledobtam a tojást is, de szerintem anélkül is összeállt volna; így gyakorlatilag kenhető állagúvá vált, bár nem volt ragacsos. Ezen a ponton a tésztát vagy a hűtőben éjszakáztatjuk (pl. ha nem áll rendelkezésre úgy 80 sütőforma), vagy kisebb diónyi darabokat tépkedünk belőle, belepottyantjuk az alufóliával bélelt formába, az ujjunkkal a közepébe döfünk, és körben, nagyon vékonyan (1-2 mm) felnyomkodjuk a forma falára.

A harmadik után már rutinosan fogunk megküzdeni a feladattal, de készüljünk fel, hogy egy-egy kupica elkészítése kézügyességtől függően kb. fél-egy percet vesz igénybe (a nyolcvannal való szorzás végeredménye túl ijesztően hatna, ezért le sem írom). A tapasztalat viszont az mondatja velem: nem érdemes kevesebbel kezdeni. Egy tálcára sorakoztatjuk a fóliás egységeket, és egy teljes éjszakán át a hűtőben dermesztjük.

Másnap kisütjük (kb. 180 fokon kb. 10-12 perc, amíg éppen színt kap). Nincs benne sütőpor, mégis jócskán meg fog dagadni, szóval tényleg vékonyra kell venni a stampedlik/kosárkák falát. Én még melegen egy teáskanál nyelével fellazítottam és kikapartam a kisült formák alját-közepét, hogy majd több töltelék férjen beléjük. Amikor kihűltek, a külsejükről óvatosan lehántottam a fóliát. Sütés előtt fóliátlanítani tilos, mert szétfolyik az egész. A végén alig négy-öt selejt lett (annyira omlósak lettek, hogy a vékonyabbak eltörtek). Sütés után:

Normál muffinformában és mini mignonpapírban is végeztem próbasütést. Előbbi definitíve túl nagy: a tészta annyira omlós, hogy evéskor szétporlik a kézben; utóbbi túl kicsi: a megduzzadt tésztában nem marad hely a tölteléknek. Mint sok más partifalatkához, most is a mini szilikonos muffinforma lenne az ideális, de enyhén szólva is túlárazottnak tartom, főleg, hogy nekem 24 db hagyományos méretű szilikonos kosárkám van, így miniből legalább 48 kellene :)

A krémhez valókat kézi robottal összekeverjük, és teáskanállal a kisütött tésztakosárkákba töltjük. Először csak két gesztenyepürét habosítottam fel, de amikor hozzátettem az arányosan csökkentett mennyiségű porcukrot, irdatlan geil lett, a harmadik massza segített rajta. Az elején fél deci rumot mértem ki, aztán kóstolás után még utána kellett löttyentenem valamennyit.

Alapból ki nem állhatom a vajas krémeket, ennek viszont csak használt a zsiradék, a gesztenye így egyáltalán nem az a száraz, fojtós élmény. Tejszínnel az eltarthatóság miatt nem kísérleteztem (bár nálunk az utolsó darabig elfogyott egy héten belül, pedig csak harmincat adtam be a közösbe). Nem sajnáltam a krémet, és a stampedlik rengeteget fel is vettek, talán egy-két kanálnyi maradt ki a végén.

Ha ezt a lépést is abszolváltuk, a tejszínt és a csokit összeolvasztjuk, és a megtöltött stampedlik tetejét megmártogatjuk benne. Ilyen tejszín-csoki aránnyal inkább lesz puha és matt, mint roppanós és fényes, de állagra stimmel az összhatáshoz. Gondolkodtam, hogy belenyomok a töltelék közepébe egy-egy szem rumos meggybefőttet vagy egy éjszakára rumba áztatott aszalt meggyet, de ez végül - a díszítéssel együtt - elmaradt. Kamra- vagy hűtőhidegen fogyasztandó, különben túlságosan töménynek hat. Egy falatnyi manna belülről:

4 komment

Címkék: dió csoki gesztenye tejszín fahéj

A bejegyzés trackback címe:

http://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr50810036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

phzs 2008.12.19. 17:15:11

Nem kaptad meg a küldeményemet???

Arikel · http://hogyanfu.blog.hu/ 2008.12.22. 23:22:41

Ez tényleg ütős süti lehet, külön tetszik a tudományos megközelítésed :D Idén én passzolom a sütögetést, de ha lenne lelki erőm karácsonyi bulihoz, ezt biztosan megcsinálnám. Na majd húsvétra.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.12.27. 13:18:06

Most találtam a blogra, első olvasatra tetszetős!
Láttam egyébként olyan sütőformát, ami egy téglalap alakú mélyedés, benne pedig 24 enyhén ferde falú bütyök található. Ha megtöltöd tésztával, utána kiborítod, felvágva kis négyzetes alapterületű pohárkát kapsz eredményül. De láttam már - szintén szilikonos - jégkészítő formát, amiben hengeres pohárkák készíthetők.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.12.27. 14:38:06

Szerintem bármi jó lenne, ami elég kicsi, de nem túl kicsi ÉS hőálló szilikonos ÉS elég sok mélyedés van benne :) A Silikomartnak van ezerféle sütőformája, de a legtöbbet csak elvétve kapni nálunk, azt is eszetlen áron:
www.silikomart.net/_portal/naviga/index_silikomart_net_en.php?f_codpag=prodotti_classic&f_codlingua=EN
és ez csak a Classic termékvonal...