Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

AdBox

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Skót vajas keksz

2010.01.15. 08:21   t3v, az okostojas

Újabb sütemény, amely kiérdemelte az "ez olyan, mint a bolti" dicséretet. A shortbread se nem rövid, se nem kenyér, nevét morzsalékosságáról kapta, amelyben nem kis szerepet játszik a viszonylag nagy mennyiségű zsiradék.

Egy ideje már sejtettem, hogy az igazán porhanyós omlós tésztában keményítőnek kell lennie, a recept legnagyobb előnye mégis az, hogy a vajat szobahőmérsékleten használjuk fel, és a tésztát nem kell hűteni. Hátránya, hogy az előállítható alakzatok száma limitált, mert a morzsa szaggatásra alkalmatlan.

Egy 40x23 cm-es tepsihez vagy hasonló alapterületű tortaformához kell:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg kukoricakeményítő
  • 10 dkg porcukor
  • 22,5 dkg puha vaj
  • 1/2 tk só
  • 1/2 rúd vanília (fokozható)

Vagyis az arányok: 1 rész cukor, 2,25 rész vaj, 4 rész lisztnemű anyag. Én a hozzávalókat a robotgép dagasztószárával elmorzsoltattam, amíg homogén daraszerűséget nem kaptam. Tepsibe szórás, mángorlás és szurkálás után 175 fokon 30 percig sütöttem, ezalatt részben a saját tömegénél fogva, részben a töfködés, de főleg a vaj hatására összeállt. Eléggé zsákbamacska, mert a tetején nem látszik, mikor kész, csak ha már túlsült, érdemes - a saját sütő ismeretében - az illat és a látvány alapján dönteni. Ha kihűlt, éles késsel felcsíkozható. Előtte, előtte, utána, utána:

 

 

Enyhén édes, elképesztően omlós, masszívan vajas teasütemény. Ízlés szerint gazdagítható például apróra vágott, kandírozott gyümölccsel vagy csokidarabkákkal, de a hardcore rajongók puritánságukról ismerszenek meg :)

6 komment

Címkék: vanília

A bejegyzés trackback címe:

http://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr711662612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

OkoskaTo:rp 2010.01.15. 12:55:19

Kb. mint amikor sertészsírt kanalaz az ember.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.01.15. 13:18:37

Sos teasutemeny recept lesz valamikor?

En pl. imadom azokat a cpici sajtos rudakat.

hegyilany 2010.01.15. 13:19:40

Köszönöm! Régóta nézelődök bevált shortbread recept után, ezt biztosan kipróbálom.

tucatnev 2010.01.15. 13:32:58

ez a keksz tartotta bennem a lelket Londonban...

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2010.01.15. 20:13:02

@OkoskaTo:rp: fyi, a sertészsír disznó alapú, a vaj tehénszármazék :)

@twollah stb.: sós teasütemény, az igazi:
okostojas.blog.hu/2007/12/30/sorkorcsolya_borkorcsolya