A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Vega és húsos leveles kosárkák

2010.01.21. 23:06   t3v, az okostojas

Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy a leveles tészta nem csak az anyák megmentője, főleg, amióta nem kizárólag fagyasztott változatban adják, és bármikor előkapható a hűtőből. Amióta a nagyobb üzletláncok is feleszméltek, a Tante Fannynál jóval kedvezőbb árban is beszerezhető a sütőpapírra nyújtott, saját márkás leveles. Én édességben nem szeretem, sósból viszont elég sokat tudok eltüntetni. Az alábbi kaják egyetlen hátránya, hogy csak frissen jók, de nem is kell túl sokat készíteni. A currys gombatölteléket pörkölt aszcendensű szüleimnek nem merném feltálalni, a hagyományos (magyaros) ízesítésű húsosat azonban bármikor.

24 db húsos kosárkához kell:

  • 1 csomag leveles tészta (SPAR sütőpapírra nyújtott, 275 g)
  • 30 dkg darált csirke/pulyka(mell)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 1/2 tk őrölt babér
  • 2 ek petrezselyemzöld
  • 4 ek tejföl
  • 10 dkg reszelt sajt

Forró olajra a fokhagymát, rá a húst, fehéredésig pirítani, bele a fűszerek, készre főzni (a levét, ha van, elforralni), a végén bele a petrezselyem és a tejföl. A leveles tésztát 24 darabra vágni, a széleket kicsit meghúzogatni, muffinkosárkákba dobálni, bele a tölteléket, rá a sajtot, 180 fokon 25 percet tölt a sütőben. Paradicsomsalátával két főre egy vacsora plusz néhány darab.

24 db gombás kosárkához kell:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 50 dkg csiperke
  • 3 d. gerezd fokhagyma
  • 1 ek enyhén csípős Madras curry
  • 2 db Dorot ázsiai fűszerkeverék kocka (helyette kevés gyömbér)
  • 1/2 tk csilipor
  • 1 ek sűrített paradicsom

A durvára vágott fokhagymát a curryvel kevés olajon lepirítani, rá a gombát, sózni, ha levet enged, rá a többi fűszert, fedő nélkül elforralni a levét, a végén bele a sűrített paradicsomot, a tésztába porciózni, 180 fokon 25 perc alatt pirosra (barnára) sütni, magában enni (két fő, egy vacsi, néhány resztli).

Mondanom sem kell, a leveles tészta akár különféle maradékokkal is megtölthető - már ha egyáltalán előfordul a házban ilyesmi -, és csinos kis kosárkaszortimentet kínálhatunk a családnak.

4 komment

Címkék: gomba sajt fokhagyma pipi curry gyömbér csili

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr801691634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

florentine · http://szinreszin.blogspot.com 2010.01.22. 12:18:03

"pörkölt aszcendensű szüleim"
LOL Az én szüleim is...

ribizli 2010.01.23. 15:21:07

Még karácsony előtt átnéztem a levelestészta-kínálatot az Intersparban, majd némi döbbenet után a Tante Fannyt választottam, mivel a Spar sajátmárkás meg egyéb (friss és fagyasztott egyaránt) fajták öszetétele egyszerűen riasztó volt. :(

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2010.01.23. 16:09:38

Elolvastam, mielőtt megvettem, de az emulgeálószereken kívül nem rémlik semmi, amit más formában vagy más bolti ételben ne ennék meg (értve, hogy a házi leveles tésztában valóban nincsenek, de amíg nem tudok minden létező élelmiszert itthon előállítani, addig valamilyen mennyiségben beviszem ezeket a szervezetembe - amire persze mondhatnád, hogy a mérték nem mindegy, de ugye nem leveles tésztán élünk, és nincs befolyásunk mindenre), legközelebb megnézem megint. Fanny néne összetétele nincs a honlapjukon, úgy tippelem, kettővel kevesebb e-anyag lehet benne, esetleg nyomokban vajat tartalmaz. Ha még megvan a csomagolás, megköszönném, ha bepötyögnéd.

ribizli 2010.01.24. 11:34:59

Természetesen már sehol nincs a csomagolás (hol van már a karácsony??), kb. annyira emlékszem, hogy Fanny néniében alapvetően liszt, margarin (nyilván nem vaj), só, némi citromsav és hasonló dolgok voltak úgy 2 sornyi felsorolásban, míg az egyebekben margarin helyett is valami pótlék, kismillió további elrettentő cuccal mixelve, kb. 4 sorban, 2 pontos betűmérettel. De végül nem hasonlítottam össze a teljes kínálatot azért, szóval lehet a Sparos is elfogadható összetételű, csak kimaradt nálam.
süti beállítások módosítása