A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Fahéjas-sült almás krémtúró Plus módra

2010.11.28. 20:56   t3v, az okostojas

R.I.P., Plus. Mivel megszoktam, hogy bizonyos dolgokat egy bizonyos üzletben vásárolok, másokat pedig máshol, annak idején nagy csapásként éltem meg egy üzletlánc teljes beolvadását egy másikba. A Plus egyik boltja sem kifejezetten esett útba, ezért eléggé későn kaptam rá - főleg a márkatermékekre, amiben nagy szerepe volt Zitka e-társnőnek, a Plus titkos ügynökének.

Úgy tűnik, ezen a téren lassan a SPAR-nak is sikerül felzárkózni: a natúr joghurtjuk például közelíti az Alpa stichfestet, és a Nougat bitsnek (leheletnyi mogyorókrém-utánzattal töltött csokis párnácskák) is létezik sparos ikertestvére, de már kapható saját márkás zabpehely és cukrozatlan sűrített tej is, hogy az étcsokoládét (bonbonkészítéshez és forró csokihoz egyaránt kiváló) és csokis mogyorót (a.k.a. Milka Lila Stars) ne is említsem.

Amióta viszont az Aldi megjelent a színen, megtaláltam a tökéletes Plus-pótlékot. Itt akadtam rá az igazi, mazsolamentes, malátás beütésű teljes kiőrlésű kukoricapehelyre (nem lehet mindig Weetabixen meg Shreddies-en élni) és az étcsokiba mártott ostyarudacskákra (emlékszik valaki a Biscoteria szériára?), mégis egyértelműen a tejpult lett a vesztem. Gyerekkorom óta nem ettem olyan vaníliás krémtúrót, mint a tejszínes joghurtjuk, és a Milfina vaj ár-érték-íz arányban már-már verhetetlen.

Ezt a túrókrémet azonban hiába keresem azóta is. Házi utánzata szerencsére már elsőre is elég jól sikerült, persze leszámítva a hozzáadott értéket aromákat.

Kell hozzá:

  • 45 dkg (3 db közepes) alma
  • 3 ek sötét nádcukor
  • 1 tk fahéj
  • 12,5 dkg túró
  • 30 dkg sűrű joghurt

Hosszú duma, rövid recept :) A meghámozott, feldarabolt almát megszórjuk a cukorral és a fahéjjal, aztán egy tepsiben betoljuk a kuglóf mellé sülni. Ha megpuhult és karamellizálódott, kihűtjük, és a joghurttal, túróval, esetleg némi vajjal összeturmixoljuk.

Téli ízvilágú búfelejtő/örömpapi/kéjkaja (a megfelelő aláhúzandó). A férjem szerint ezekkel az arányokkal elég intenzív az íze ahhoz, hogy akár még több joghurttal/tejszínnel/vaníliapudinggal/hasonlóval hígítható legyen.

Ráadás: a túró és a joghurt összetétele, tápértéke.

Szólj hozzá!

Címkék: alma túró joghurt fahéj

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr602479676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása