A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Házi csoki v2.0: a fudge

2010.12.15. 22:33   t3v, az okostojas

Mi az, ami adott esetben helyettesítheti a pepecs bonbongyártást, és legalább annyira finom?

Kb. 50 fudge-falatkához kell:

  • 12,5 dkg vaj
  • 1,85 dl tejszín
  • 7,5 dkg cukor
  • 3 ek holland kakaópor
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 5 dkg pörkölt, darabolt mogyoró

A mogyoró kivételével mindent egy kislábasba mérni, és eleinte fedő alatt, majd a nélkül addig főzni, amíg sűrű, enyhén köpködő kulimászt nem kapunk. A megfelelő állagot a massza hivatalosan 114 fokon éri el, vagy amíg hideg vízbe pottyantva golyót nem formál. Nálam az utóbbi játszott, ez forrás után a legkisebb kerámialap 1-es fokozatán kb. 35 perc alatt következett be.

Ezután az anyagot hagyni kell békében langyosra hűlni, eközben kiválik a tetejére az olvadt zsiradék. Aztán kanállal mattra keverni (amíg eltűnik a fénye és egyneművé nem válik), végül bele a vaníliakivonatot és a mogyorót. Kb. 28x18 cm-es, alufóliával bélelt tepsibe vagy tálcára kanalazni, elegyengetni, kidermeszteni. A fenti mennyiség az instant fogyasztáson kívül alkalmas még 1 db vékonyka trüffeltorta/brownie bevonására (a fudge-dzsal párhuzamosan pont elkészül), tölthető kekszbe, vagy langyosan krémként elkanalazható.

Az alternatív, Nutellásra hangolt változat (dupla adag: 3,7 dkg tejszín, 15 dkg cukor, 25 dkg nugátmassza, 10 dkg vaj, 5 dkg holland kakaópor, 10 dkg pörkölt mogyoró) a türelmetlenségemnek köszönhetően még éppen szeletelhetővé szilárdult, de érdemes ebben az irányban és persze különféle alkoholok, magvak, aszalt gyümölcsök hozzáadásával is kísérletezni.

Az eredeti szokás szerint a The Book of Chocolates & Petits Fours receptje.

A fudge tudománya

Adódik a kérdés, hogy biztosan megszilárdul-e. Dióhéjban annyit, hogy fontos a célhőmérséklet és a háborítatlan visszahűtés (kb. 40 fokra), illetve, hogy ezalatt ne hulljon bele semmi, ami a túltelített oldatban kristályosodási gócot képezne, idő előtt megindítaná az újrakristályosodást, és végső soron rontaná a textúrát.

3 komment

Címkék: csoki tejszín vanília mogyoró

A bejegyzés trackback címe:

http://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr192518590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

valami anna · http://tinyurl.com/valami-anna 2010.12.16. 20:54:26

uu, nemtom vegul mondtam-e vagy csak akartam, ez sulyosan jo volt
holland kakaot hol kell venni? ezt spec sose tudtam h jo kakaot hol

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2010.12.16. 21:10:17

A brownie-fudge kombóra a kollégák mondták ugyanezt :) Holland kakaót én a Metróban szoktam venni, mert ott a kilós kiszerelésű, zsíros/holland kakaópor egy árban van a zsírszegényekkel, a közértben a kisebb adag fajlagosan úgy kétszer annyiba fáj. Ez vmi barna zacskós dolog... nna, találtam róla képet, magamtól nem tudtam volna felidézni, hogy a tejporos Tutti terméke: www.tutti.hu/cms/upload/termekek/2302308.jpg

valami anna · http://tinyurl.com/valami-anna 2010.12.17. 03:01:04

koszi az infot
+ ha meglesz a kakao, meg is csinalom ezt egybol *_*