A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Vörösboros lencseleves

2010.12.31. 18:39   t3v, az okostojas

Obligát lencserecept év végére/elejére.

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse
  • kb. 4 dl száraz vörösbor
  • 2 sárgarépa
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 cikk zellergumó
  • 2 közepes krumpli
  • 10 szem feketebors
  • aprított petrezselyemzöld

A megmosott, éjszakára beáztatott lencsét fele víz, fele vörösborban (a folyadék úgy egy ujjnyira lepje el) a felaprított hagymával, sóval, borssal feltesszük főni. Amikor már úgy látjuk, emberi időszámításon belül (t<=20 perc) meg fog puhulni, beledobjuk a felkockázott répát, zellert és krumplit, készre főzzük. Tálaláskor a tányéron megszórjuk friss petrezselyemzöld-nyesedékkel.

A vörösbor gyönyörű bordóra festi a lencsét, ami látványnak sem utolsó. Ezt a zöldségegytálat lehet hosszabb lére is ereszteni, de minek: finom, koncentrált ízű zöldségleve van, sem a húsféle, sem a sűrítés nem hiányzik belőle. "Kissé időigényes*, nem túl drága. Energiatartalma személyenként kb. 365 kcal (21 g fehérje, 62 g szénhidrát, 1 g zsír)." Nova Szakácskönyvek - Zöldséges ételek.

*Legfeljebb várakozási idő tekintetében, egyébként szinte zéró meló.

2 komment · 1 trackback

Címkék: lencse vörösbor zellergumó

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr292551077

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Németh Bálint - KONYHANYELV 2011.01.10. 09:35:50

Jól figyelj, megmondom, milyen lesz. Megmondom, és cserébe csak annyit kérek: ha a végére érsz, jusson eszedbe, hogy én már az elején megmondtam. Hiszen tudhattad, ha elkezded, még egyszer nem kezdheted. Ami ezután történik, az még csak nem is hasonlít...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Limara · http://limarapeksege.blogspot.com 2011.01.02. 10:08:08

Jól néz ki!:) Boldog Új Évet kívánok!

hangaagi · http://hangaagi.blog.hu 2011.01.04. 13:55:31

Mi is főztünk lencsét, teljesen más, mint a megszokott, tejjel csináltam és a gyerek 4 tányérral evett belőle. Reméljük sok pénzünk lesz :)
hangaagi.blog.hu/2010/12/29/lencse_leves_maskepp_szilveszterre_szilveszter_recept
süti beállítások módosítása