A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Birkatorta húsvétra és egyéb nevezetes vagy kevésbé nevezetes alkalmakra

2011.04.15. 18:35   t3v, az okostojas

Kedves, birkamániás kollégát búcsúztattunk tavaly ezzel a tortával, és bár a birka alapvetően nem kötelező eleme, legyen már valami kvázihúsvéti recept a blogon. A fő dizájnelem a tejszíngyapjas, csokifejű birka lett volna, de életemben először a rohadék tejszín gyakorlatilag minden átmenet nélkül vajjá változott, és valamilyen kifürkészhetetlen okból nem is volt itthon több. A prezentáció idejére a porcukor (l. lenti kép) nagy része persze beivódott a csokikrémbe, de ez az apró közjáték nem hatott ki a fogyasztás sebességére, így saját részre egyetlen kókadt szeletet sikerült megmenteni. Cseppet sem émelyítő, amolyan töménykés, amiből egy szelet nem szelet.

A tortalapokhoz kell:

  • 8 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 2 ek holland kakaópor
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg étcsoki
  • 30 dkg dió

A krémhez:

  • 3 dl tejszín
  • 30 dkg étcsoki
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek kávélikőr

A tojásokat a cukorral szinte fehéredésig robotoljuk, a habba óvatosan belekeverjük a lisztet és kakaóport, végül az olvasztott vajat, olvasztott csokit és darált diót. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsül (nyolc tojásból készült tésztával a 26 cm átmérőjű tortaforma tele lesz).

A krémhez a tejszínt csak annyira melegítjük fel, hogy felolvassza a csokit és a vajat, ezeket elkeverjük, a végén hozzálöttyintjük a kávélikőrt. Mire eddig elérünk, már hideg, mehet a kihűlt, háromba vágott tortába és rá. Dekorálás, evés (tejszínhab ajánlott).

A diós csokitorta tésztája a holland csokis könyvemből, az alig vajas trüffelkrém Tortaimádótól. A birkatorta elé természetesen birkás levest ajánlok, az észosztóban pedig vajkrémek Dunszt szerint.

1 komment

Címkék: kávé dió csoki tejszín

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr902828705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása