A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

EKG-sütemény

2011.05.18. 21:28   t3v, az okostojas

Lényegtelen, hogy a Rama Tavaszi sütemények című receptfüzete szerint arany-ezüst sütemény, póriasabban pedig narancsos-kókuszos - a kép magáért beszél :) Az eredeti is biztos jó, de az egyensúlytészta nem a barátunk, 15 deka liszthez teljesen felesleges ugyanannyi cukrot tenni. Fokozott edényigényű (három tálas) süti, viszont a narancsos rétegnek köszönhetően nem merő egy száraz fájdalom, piskótaundorban szenvedőknek is ajánlott. Nem tudom, hogyan vehetnénk rá a tetejét, hogy ne repedjen ki, hacsak nem a sütőpor elhagyásával, a fotón rutinosan a lapos szélét örökítettem meg:

A citromsárga tésztához:

  • 4 tojásfehérje
  • 1 ek citromlé
  • 12,5 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 1 tk sütőpor
  • 1,4 dl tej
  • 3 ek rum
  • csipet só

A narancssárga tésztához:

  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1,3 dl narancslé
  • 1 narancs héja
  • csipet só

A kettő közé:

  • 1-2 ek holland kakaópor

A fenti sorrendben dolgozunk. Az egyes számú tálban felverjük a tojásfehérjéket a citromlével. A kettes számú edényben a citromsárga tésztához való vajat és cukrot a csipet sóval összerobotoljuk, aztán kanállal hozzákeverjük a lisztet, sütőport, kókuszt, rumot és tejet, és a végén két részletben beleforgatjuk a tojásfehérjehabot.

A hármas tálban várakozó tojássárgájákat a narancssárga tésztához előírt mennyiségű vajjal, cukorral és sóval kihabosítjuk, belekeverjük a lisztet, sütőport, narancslevet és narancshéjat.

Egy 32x13 cm-es kenyérforma aljába zsírpapírcsíkot simítunk. Először a sűrűbb, kisülve is tömörebb narancssárga tésztát öntjük bele, amire kakaóport szitálunk, aztán jön a könnyebb és eleve több kókuszos tészta. 175 fokra előmelegített sütőben nálam egy óra alatt sült meg (tűpróba). Úgy tíz percig a formában hagyjuk hűlni, aztán műanyag lapáttal körben leválasztjuk, és felhasználásig egy negyedik, immáron lapos tálra borítjuk, kihűlve lefedjük vagy dobozoljuk.

A narancs az üde ízét adja, a kókusz a harapni való textúráját. Frissen kisülve vékony, roppanós, cukros kéreg borítja, szerintem ekkor a legjobb, bedobozolva felpuhul. Azért a maradékot sem dobtuk ki :)

Szólj hozzá!

Címkék: csoki narancs kókusz citrom/lime rum

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr72915064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása