A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Gesztenyés ostyakavalkád

2011.07.13. 23:57   t3v, az okostojas

Hét lefagyasztott tojásfehérje, 32,5 dkg gesztenye, kilenc tepsi ostya. A gesztenyés receptverseny kísérleteit örökítem meg itt, mert ezek sem rosszak, csak a koncepcióhoz (mert olyan is volt :) nem illettek. Az elkészítés módja mindnél ugyanaz (részletek a versenyposztban), de a linkelt receptek hozzávalóitól - szokás szerint - mindig van eltérés.

Ostyaevolúció:

Balról jobbra, fentről le:

HVG Life-Style Plusz 2010 recept: 15 db

  • 4 dkg (1 db nagy) tojásfehérje
  • 5 dkg porcukor (ez túl sok)
  • 1 dkg puha vaj
  • 6,5 dkg főtt, darált gesztenye
  • 2 dkg liszt
  • 1 tk holland kakaópor

A cukrot, vajat, tojásfehérjét, gesztenyét kézi habverővel összekeverni, fél órára behűteni, utána bele a lisztet. Két evőkanál tésztát félretenni, ebbe megy a holland kakaó. Szíveket akartam sütni, de mint kiderült, terül a tészta, sütés után újra ki kellett szaggatnom, szóval csak köröket érdemes sütni. Egy-egy kanál masszát tapadásmentesített tepsin a kanál hátával formára alakítani, a szélét végignyomni a habzsákba töltött kakaós tésztával, 175 fokon 10 perc alatt megsütni. Inkább keksz, mint ostya, mert elég vastag, de erőteljesen gesztenyés ízű.

The Book of Chocolates & Petits Fours: 24 db

  • 4,7 dkg (1 db nagyon nagy) tojásfehérje
  • 3 dkg porcukor
  • 4,5 dkg olvasztott vaj
  • 3,75 dkg gesztenye (durvára turmixolt, előfőzött egész) vagy mogyoró, mandula, dió, finomliszt

Kézi habverővel mindent összekutyulunk, fél órára behűtjük, tapadásmentesített tepsin 1-2 mm vastagon elterítjük tetszőleges alakban (legegyszerűbb a kör, minden máshoz sablon kell), 175 fokon 10 perc alatt pirulásig sütjük. Ez vajas-karamellizált jellegű, annak extra jó, de nem átütően gesztenyés, akár liszttel is készülhetne.

Sprinkle Bakes: 28 db

  • 1 tojásfehérje
  • 4,5 dkg porcukor
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • 3 dkg gesztenye (durvára turmixolt, előfőzött egész) vagy mogyoró, mandula, dió, finomliszt
  • 4 dkg liszt

Kézi habverővel stb., 175 fokon 8 perc alatt pirulásig sütjük Ez nekem nem lett hajlítható, ropogós, akár egy édes kréker, később sem puhul meg, és nem is nagyon gesztenyés, csak finom.

A maradék alapanyagokból: 20 db

  • 5,5 dkg (2 db) tojásfehérje
  • 2,5 dkg porcukor
  • 2 dkg puha vaj
  • 4,5 dkg gesztenye (durvára turmixolt, előfőzött egész)

Kézi habverővel stb., 175 fokon 8 perc alatt pirulásig sütjük. Valahogy mélyebb íze van, talán a félig főtt gesztenye nyersessége miatt, nagyon jó gesztenyés utóíz. Majdnem ez lett a nyerő, de készült jobb.

Hogy ez mind mire jó? Magában, pohárkrémhez, fagyihoz ropogtatni, ostyatálkának, rolettinek, cannoli helyett, hordócskának és a többi. Hőre lágyuló, rendkívül gusztusos fotó:

Szólj hozzá!

Címkék: dió gesztenye mandula tojásfehérje mogyoró

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr613064585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása