A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Mokkás csigakeksz karamellkrémmel

2012.01.21. 00:17   t3v, az okostojas

A literális és metaforikus ébresztő elengedhetetlen kelléke a koffein, amelynek süteményben mért szintjét mi mással növelhetnénk, mint csokival - a függők némi kávéval is. Illatos, vékony, roppanós, tetszetős - én ilyen szabályos alakú kekszeket még sosem gyártottam (na, nem mintha igyekeztem volna). Az szinte már mellékes, hogy finom is.

Kb. 40 db kekszhez kell:

  • 22,5 dkg puha vaj
  • 22,5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1/2 tk só
  • 35 dkg liszt
  • 1,5 tk sütőpor
  • 1 ek instant kávé
  • 3 dkg holland kakaópor

A karamelles krémhez:

  • 20 dkg sötét nádcukor
  • 11,5 dkg vaj
  • 0,6 dl tej
  • csipet só
  • 1 tk vaníliakivonat

A keksz az unalomig ismételt módon készül: vaj, cukor, tojás, vanília, só robotol, liszt, sütőpor belekever. Tészta kettéválaszt, egyik felébe megy a kávé (szerintem jó lett így, darabosan - nem kell feloldani), a másikba a kakaó.

A csigavonal kialakítása sem ördöngösség, de a nagyon puha (nyári szobahőmérsékletű) vaj használata kifejezetten előnyös. A kétféle masszát két-két folpack között folpack formájúra és nagyságúra nyújtjuk (nálam kvázi folyt a tészta, pillanatok alatt megvolt). Jó, ha a két téglalap mérete egyezik, akkor igazgatni sem kell: egy-egy folpack eltávolítása után a két színt egymásra dobjuk, szükség esetén egybelapítjuk (lágy masszánál felesleges, magától összeolvad a tésztahatár), ismét megszabadulunk egy folpacktól, és az immár kétszínű lapot a hosszabb szél mentén a megmaradt egyetlen folpack segítségével felcsavarjuk. Folpack (ezt csak a sulykolás miatt :)

Hűtőbe vele, míg teljesen meg nem szilárdul. Utána max. fél centi vastagra szelni, 180 fokon 10 percig sütni. Nem szabad teljes keményedésig a sütőben hagyni, hűlés közben is szilárdul.

A krémhez mindent összeforralunk, és rotyogtatjuk, amíg kicsit besűrűsödik és homogenizálódik (kb. 15 perc). A leírás szerint nem kötelező külön karamellizálni a cukrot, de nem árthat, mert így nem lett elég szilárd. Más kérdés, hogy az eredeti receptben ezen felül plusz 17 dkg porcukor is szerepelt, ami akár hozzá is járulhatott (volna) a szilárdításhoz, de már így is kva édes lett, a nagyobb részét hígítva el is használtam másra.

Rokonajánló: Lilahangya és a gigacsigaposzt

2 komment

Címkék: kávé csoki vanília

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr493603095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cicabajusz (törölt) 2012.01.22. 17:52:32

Nagyon fincsinek néz ki... :) Valamelyik nap megcsinálom :)
süti beállítások módosítása