A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Utolsó kommentek:

vezér01 2014.11.23. 16:42:39

Kemény habbá verem a tojásfehérjét,ízlés szerint cukrozom,és házi sárgabarack lekvárt keverek bele.
Egy mély jénai tálba öntöm és mehet a sütőbe. Ha a teteje szép barnára sült ,már ehető is.

Bejegyzés: Maradék tojásfehérje felhasználása

sz...marika 2014.07.08. 18:33:10

@t3v, az okostojas:

Valahogy én is így jártam, a vaj után lőttek a habomnak :-) azóta nem is próbáltam.

A vizesbe viszont csak belevágtam, az én fekeerdeimhez egy vizes piskóta jár, aztán a régi cukrászkönyvemben azt mondja a vizes piskótánál, hogy: az egész tojásokat a cukorral habosra, közben adjuk hozzá apránként a vizet...a végén én is kézzel kevertem bele a kakaós, sütőporos lisztet. És működött. ( Csak tudnám milyen megfontolásból kevertem évtizedeken keresztül külön a sárgáját, és a fehérjehabot? Nyilván a családi hagyomány szerint)
Ugyanez a könyv ( Sütemények tészták könyve III.) azt írja, hogy a a zsiradékot felolvasztva, langyosan, mindig a liszt után keverjük a masszába. Na,ezt kellene még kis adagban talán megpróbálnom.
De a Te módszeredet fogom előbb bevetni, az jobban hasonlít az eddig megszokotthoz ...

Nekem még nincs egy éves a masinám, de imádom, pedig azt hittem el vagyok én nélküle:-) Érdekes, hogy a "kényesebb" kenyér tésztától tartottam, és azzal végképp nem volt gondom, a piskótákkal akadtak problémáim.

Elnézést, hogy hosszúra sikerültem...
Köszönöm a konzultációs lehetőséget! :-)
További kellemes, sikeres okoskodást ! :-)

Bejegyzés: Fekete-erdő torta

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2014.07.05. 00:09:15

Épp a napokban készült zsíros piskóta a MUM-ban gyümölcstorta alapnak, még friss az élmény - hozzáteszem, hogy annak idején az első próbálkozást elb.tam :)
Szóval: 2 egész tojás, 2 ek cukor, só, citromlé, ezt magas fordulaton magas habbá verni (két tojás rövidebb idő alatt megvan, mint hogy bemelegedne a sütőm). A végén visszavenni a fordulatszámot (2-es vagy 3-as fokozat az addigi 4-es helyett), belecsorgatni a kanálnyi olvasztott, kihűtött vajat, és csak addig forgatni a géppel, amíg szépen elegyedik, kb. fél perc és kifényesedik, látszanak az apró zsírcseppecskék. A lisztet (+ sütőport, kakaót, ha kell) egy kanállal, manuálisan keverem bele a gép leállítása után.
Első alkalommal szétcsapattam az egészet (a vaj hozzáadása után ott hagytam, az meg keverte, keverte, keverte, míg pár perc alatt elfolyósodott az egész), úgyhogy ment bele sok liszt és joghurt, muffin lett belőle.
Vizes piskótát nem nagyon szoktam sütni, tejfölös utoljára akkor készült, amikor még nem volt meg a gép, erről tehát nincs tapasztalatom. Egy-két tojással próbálnám meg, annyit nem sajnálnék, és apránként tenném hozzá a vizet.

Bejegyzés: Fekete-erdő torta

sz...marika 2014.07.03. 19:59:06

Szia!

Szeretném megkérdezni, hogy ennek a piskótáját a MUM-ival miként készíted? Olvastam az ódádat:-) nekem is van már (ódám is:-) csak még nem vetettem papírra:-)
Viszont az ilyen olajos és/vagy vizes piskóták készítésénél én se merem egyben felverni a géppel a fehérjét és a sárgáját.
Ellenben a csak liszt-cukor- tojás, hagyományos piskóta kitűnően sikerül tojásszétválasztás nélkül is.

Bejegyzés: Fekete-erdő torta

királyi 2013.11.17. 10:07:04

Aki szeretné a nagyi ízeit újra asztalára varázsolni, ajánlok egy most beszerzett remek szakácskönyvet
A magyar úri család konyhája c. (bookline, alexandra stb) rántott szilvák, eperkalács, diós derelye rántva rumos mártással, stb

Bejegyzés: Gesztenyefelfújt, vagy amit akartok

Jovanotti 2013.11.15. 21:07:18

Sziasztok!
Én is most állok vásárlás előtt, és ezzel a típussal van némi javítási tapasztalatom.
Ami biztos, hogy kb 4kg alma lereszelése után feladta a harcot. Igaz, hogy a szervizben mondták, hogy nem lehet maggal együtt reszelni, csak magház nélkül, de ezt nem tudtam. Szóval a meghajtó fogaskerék 4.000,-Ft, a reszelő házban lévő kétkaros műanyag terelő pedig 3.500,-Ft. A szerelése horrorisztikus, három kezes mutatvány. Egy motor van benne, csak műanyag fogaskerekek, de ez a gép amiről írok 10 éves, és ez volt az első hibája, ráadásul okkal.
Mindezek ellenére is azt hiszem magamnak is ilyet fogok venni. Most szinte mindenhol akciós, a 4655 húsdarálóval, turmixxal, 3db tárcsával 35.000,-Ft.

Bejegyzés: Óda az univerzális konyhagéphez: Bosch MUM 4625

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2013.07.21. 22:15:03

Köszi az update-et, ez egy 2008-as cikk :) 2001-ben pl. az USA-ban még a lengyel, orosz boltokban sem találtunk meggyet, pedig a lengyelek gigatermelők.

Bejegyzés: Gesztenyés pohárkrém meggygranitával (VKF! #14)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2013.07.21. 22:11:52

Szerencsére az enyém az egyetlen hűtős lángos recept a neten, leszámítva a 2 260 000 találatot a slow proofing, illetve az 5 940 000 találatot a cold fermentation kifejezésre :)
cooking.stackexchange.com/questions/21557/what-happens-during-a-cold-fermentation-that-makes-bread-taste-so-good

Talán valamelyik hozzávalóval lehetett gond, távmegítélés alapján nincs több tippem. Azért más hűtős recepttel tegyél még próbát, mondjuk nem negyven fokban, hátha visszatér a hited.

Bejegyzés: A mi kefires lángosunk

regisztralok 2013.07.21. 10:10:45

Tegnap délután bedagasztottam azzal a szándékkal, hogy ma reggelire jó lesz. Ma kivettem a hűtőből, szépen meg kelt, de a rugalmasságát teljesen elvesztette. Nyújtani nem lehet, szakad. Pihentettem fél órát, Semmi tartása nincs a tésztának. Megsütöttem a hűtőből frissen kivéve, aztán pihentetés után is, nem lett jó. Meg sem közelíti a frissem kelesztett lángos állagát. Jól beigértem mára a lángos reggelit, jól be is égtem vele. Soha nem voltak szimpatikusak ezek a hűtőben eltartható alapanyagból süthető dolgok, ez sem győzött meg. El is ment a kedvem az egész reggelitől. Köszi.

Bejegyzés: A mi kefires lángosunk

Dorkateo1 2013.06.24. 10:06:10

Csak megerősíteni tudom, h akinek megbízható gép kell, az vegye nyugodtan a Boscht. Annak idején én is nyomoztam (kb 2000-ben vettem!!!), csak akkor még nehezebb volt netelni), és erről a gépről azt írták, h Németországban régóta kedvelt, megbízható gép, amihez mindig lesz alkatrész és kiegészítő. Ezek szerint én mér 13. éve nyúzom, én is kenyerezek/kalácsozok vele, a reszelőkorongokat is szeretem, a citrusdarálót is. A fagyigépnél nekem végleg beleragadt az akku a tartójába, csak nekem fagyasztóládám van, így nem gond a nagyobb méret. Ezt sztem is elszabták.
Eleinte nekem is csöpögött az olaj, de hamar abbahagyta, miután szervizelték. Szetm nem csak a W számít, ez egy jók konstruált gép, bírja teljesítménnyel, én is féltem, h kevés lesz az 500 w, de nem. Csak példának a mai porszívók egyre nagyobb wattal mennek és egyre kevésbé szívnak....
Én 75 dekára átállítottam a receptjeimet és ha kell kettőt csinálok gyors egymásutánban, teljesen jól megvagyunk így vele, pedig alapvetően 5-7 főre főzök általában. Mondjuk én a lassan kelés híve vagyok, általában hűtőben kelesztek, gyors-hólyagos tésztát ritkán csinálok, illetve azokat is lassan kelő módszerrel inkább (www. tunderkamra.blogspot.hu). Szóval vegyetek bátran ilyne gépet, mert olcsó és jó. A Kenwood áráért ezt a gépet már mindennel felszerelheted. Üdv: Dorka

Bejegyzés: Óda az univerzális konyhagéphez: Bosch MUM 4625

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2013.04.17. 16:12:43

Nem rossz, elképzelem sós változatban, kvázi knédli, valami vadétel mellett.
Kipróbálom!

Bejegyzés: Gesztenyefelfújt, vagy amit akartok

A fickó 2013.03.12. 17:17:29

Hali! Most olvastam ezt a bejegyzésed a csoki chantilly-ről. Én is már régóta csinálom és mousse-ként is tálalom, de én csak hideg vízben verem fel k. 3 perc és így szobahőn lágy tejszínhab állagú marad kb. 10 percig. Azonnal kell tálalni, tejszínhabbal gyümölcsökkel. Minél jobb csokit használsz annál jobb, az MR-t csak tortakrémhez tudom elképzelni (és használom is), mert nekem túl kakaós ízű magában. Egyébként tejet is adhatsz hozzá, az is folyadék, csak ez már egy kis zsírt is visz bele. Ha tejszínt felforralsz és beleolvasztasz csokit, utána lehűtve az is jól felverhető. Egyszer pl. többször árszűrt friss epervelővel, vaníliával ízesített tejszínt vertem fel és töltöttem meg a profiterol fánkocskáit. :)

Bejegyzés: Molekuláris mousse, avagy már a csokoládét is vizezik

könyvbolond_konyhatündér 2013.01.24. 20:48:01

Lassan másfél éve ezzel dagasztom a kenyeret, újabban ezzel gyúrom a főtt tésztának valót is (az pedig jó kemény), és használom szinte naponta húsdarálásra, zöldségszeletelésre, diódarálásra, habverésre. Ott áll a pulton, csak az alkatrészeket kell elővenni hozzá, ha nem épp dagasztok. Ahhoz képest, hogy hihetetlenül olcsó gép még ma is (tulajdonképpen most kerül annyiba a húsdaráló nélküli gép, mint kb 6 éve a húsdarálóval együtt) - nagyon strapabíró. Pedig az enyém már nem is német gyártmány, hanem szlovén.
Örülök, hogy rád találtam annak idején, képes lettem volna még egy(kettő) kenyérsütőt venni dagasztásra, ha nem találkozom ezzel az írásoddal. Azóta bátrabban használom a gépet sok mindenre.

Bejegyzés: Óda az univerzális konyhagéphez: Bosch MUM 4625

lüke 2013.01.22. 10:50:43

csak tudatom
gesztenyekrémet mind Ausztriában mind Olaszországban dögivel árulnak, úgymint mirelit gesztenyepürét is,söt meggyet is
(még Németo-ban is)
pl:
www.hausfreund.at/nahrungsmittel~31/spezialitaeten-diverse~242/schenkel-spezialitaeten-maroni-im-glas~410527.html
igy ,vagy massza formájában

Bejegyzés: Gesztenyés pohárkrém meggygranitával (VKF! #14)

szemirámisz 2012.11.14. 15:14:16

Azért árban az egyik majdnem a duplája a másiknak, tehát azért nem teljesen tokmindegy. :)

Ezek szerint jó kis gép a tiéd, ha ennyivel elbír! Ilyen van pár ismerosomnek, és mindenki dícsérte, de én valami erosebbet szerettem volna. Aztán ki tudja, lehet, hogy azok sem tudnak , vagy bírnak annyival tobbet, mint amennyivel tobbe kerulnek. Hát emiatt dilemmázok.. :(

Bejegyzés: Óda az univerzális konyhagéphez: Bosch MUM 4625

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2012.11.14. 14:09:06

Ebben az árkategóriában vsz. tök mindegy, melyiket választod :)

Az enyémmel (MUM4625, 550 W) tegnap gyúrtam kifőtt házi tésztának valót (1 kg liszt, 11 kisebb tojás, só). Ez kőkemény, bírja. Mennyiségre, ami még belefér a 3 literes keverőtáljába, az másfél kiló szárazanyag, pl. túrós pogácsa 50 dkg liszt + 50 dkg túró + 50 dkg vajból, illetve Limara hajtoványa (1 kg liszt plusz 7 dl folyadék).

A te kiszemelted nagyobb, erősebb, ennél biztos többet bír, de konkrétumot nem tudok. Mindenesetre én nem vennék olyat, amit nem használnék ki, az szimpla ráfizetés.

Bejegyzés: Óda az univerzális konyhagéphez: Bosch MUM 4625

szemirámisz 2012.11.14. 10:39:04

Szia!

De jó, hogy idetaláltam, és még mindig él ez a bejegyzés! :)
Épp robotgép vásárlás elott vagyok, és már hetek óta e korul porgok , nem tudok donteni. Mindenképp a Bosch és a Kenwood márka kozott akartam választani, végul most a Bosch áll nyerésre. Két gépet néztem ki, az egyik a MUM 54240, 900 W, amihez van egy csomó minden,húsdaráló,reszelok,stb, és kb. 65 ezer ft-ért tudom megvenni. A másik pedig pedig a MUM 86R1, ami 1600 W-os, nincs hozzá semmi tartozék, csak a turmixgép, és így kerul kb. 105ezer ft-ba. Tehát nagy árkulonbség van, ráadásul nincs úgy felszerelve,mint az elozo. Viszont tulajdnoképpen nekem azokra nincs is nagy szukségem, kell viszont egy strapabíró gép, mert foleg dagasztásra használnám 1 kg lisztbol is akár, és a lényeg a mézestészta, amibol szintén 1kg lisztet gyúrok be egyszerre, plusz ugye 0,5 kg méz, stb. és ez egy kemény tészta, tehát kell az ero...
De ha elbírna vele a 900 W-os gép, akkor persze feleslegesen nem dobnék ki az ablakon ennyi pénzt...
Mondjuk érdekes,megnéztem a Bosch oldalát, és ez a régebbi gép, amirol te is írsz a bejegyzésben, 500 W-os és azt írják róla, hogy 1 kg liszt+a tobbi anyag. A 900 W-os géphez meg azt írják, hogy 0,75 kg liszt+a tobbi... Akkor most ez hogy van? Az erosebbnek nem tobb alapanyaggal is bírnia kéne?

Egyébként is nehezen donto típus vagyok, és most pláne... Úgy szeretnék gépet választani, hogy bírja a strapát, és ne kelljen 2-3 év múlva megint lecserélnem. Már a második kenyérsutogépemet vágom a szemétre, mert elkezd ereszteni a tengelynél és nyomja az olajat a tésztába, pedig amúgy még semmi baja sem lenne.

Ha tudtok, légyszives segítsetek, elég surgos lenne, a héten már meg kéne vennem, mert nem bírják a kezem a mézestészta gyúrását. :(

Néztem a Kenwood gépet is, az is kb. ennyi, mint a drágább Bosch. A KM10-es annyi, mint a Bosch Mum 86, és éppúgy nincs hozzá semmi. Annyit írok csak a Kenwood javára,hogy a tálnak van fule, amivel szerintem sokkal konnyebb manipulálni. Szerintem a Bosch 5,4 l-es tálján is praktikus lenne egy ilyen fogantyú...

Bejegyzés: Óda az univerzális konyhagéphez: Bosch MUM 4625

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2012.11.11. 21:05:40

Én a diót, mandulát a zöldségszeletelő egyoldalas, közepes lyukméretű korongjával darálom. Ha az adott recepthez nem kell finomra, egyenletesre darálni, és nem baj, ha az olajtartalomtól összecsomósodik, akkor egyszerűen leturmixolom. Ez a korong a kókuszt is tuti viszi, hisz azt is reszelni kell. Ez a korong a fénykép alapján része a 4427-es alapgépnek. A MUM48R1 pl. ugyanaz, mint a 4427, de minden bizonnyal drágább, mert újabb, nagyobb teljesítményű típus.

A dió- meg mákdaráló szerintem nem ugyanazon az elven működik. Turmixgépben például emlékeim szerint cukorral sem tudok mákot darálni, ha nem a bolti száraz fájdalmat akarom előállítani. Van hagyományos, kézi mákdarálóm, ami kisajtolja a mákszemekből az olajat. Szóval én arra hajlok, hogy a diódaráló feltéttel mákot nem lehet darálni - ha megnézel egy kézi diódarálót, tkp. egyszerű reszelőről van szó, a mákdaráló pedig inkább passzírozó.

...
Nna, itt találtam neked egyetlen véleményt, aki nem ajánlja a daráló feltétet:
www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=217487#

Egy kis további guglizás nem árthat, hátha csak pechje volt!

Bejegyzés: Óda az univerzális konyhagéphez: Bosch MUM 4625

knetta 2012.11.07. 22:31:19

Szia!
Köszi a választ, közben én is eljutottam erre az oldalra.
Más szempontból közelítem a dolgot. A legfontosabb a diódaráló. Melyik típus tud diót darálni.
És akkor oda jutok, hogy az egyetlen a Bosch amihez lehet őrlő fejet kapni. Gabonaőrlőnek nevezik, de kifejezetten kiírták, hogy olajos magvakat is lehet vele őrölni.
Na erre kíváncsi lennék.
Nem hallottál ezzel kapcsolatban valamit? Dió, mandula, mák,kókusz őrlésére használnám a fejet.

Erősen hajlok arra, hogy a 4427-es típust veszem meg a gabonaőrlő fejjel. Ugyan az 500 w lehet hogy kevéskének tűnik, de a mostani 400-assal is elvagyok, ha sütit készítek. Kenyeret nem eszünk, dagasztanom nem kell.
Ha bármit hallottál az őrlőfejről, kérlek oszd meg velem!
köszi
Knetta

Bejegyzés: Óda az univerzális konyhagéphez: Bosch MUM 4625