A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Currys vöröslencseleves

2007.04.30. 00:05   t3v, az okostojas

Erről a receptről biztosan tudom, hogy az Index konyhaasztalán garázdálkodó Zitka e-társnőtől származik, aki pedig a Tina magazin valamelyik számából szedte. Nem is sokat módosítottam rajta. Gyors, laktató, és annyira nem is extra ízű, így a konzervatívabbak is jóízűen falatozhatnak belőle.

Kell hozzá:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 tk gyömbérpor
  • 1 tk cayenne-i bors (csilipor)
  • 2 tk curry
  • kanálvégnyi őrölt szegfűszeg
  • 30 dkg csirkemellfilé
  • 1 liter tyúkhúsleves (akár kockából)
  • kb. 1 dl tejszín
  • legalább 15 dkg vörös lencse
  • a tálaláshoz (fekete) szezámmag és korianderzöld (nem létszükséglet)

A felaprított hagymát két evőkanál olajon megfonnyasztani, rádobni a fokhagymát, a fűszereket és a kockára vágott csirkemellet. Én meg szoktam várni, amíg a csirke megsül, aztán felöntöm a húslevessel, ha felforrt, bele egy kis tejszínt (nem használok főzőtejszínt, de ebben a levesben amúgy sincs sok zsiradék). Kicsit rotyogtatom, aztán bele a lencse. Annyi lencsét teszek, hogy ha megfő (kb. 10-15 perc), megálljon benne a kanál (a lencséből származó keményítő besűríti), így nálunk egytálételként funkcionál. A tányéron meg lehet hinteni pirított szezámmaggal és korianderzölddel.

4 komment

Címkék: lencse tejszín fokhagyma pipi curry gyömbér csili

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr1064893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszter 2007.04.30. 20:48:41

ilyet mi is szokunk főzni, illetve ilyesmit, mert husi meg tejszín nem megy bele. viszont a piruló fűszerek mellé ugrik néma összetördelt spagetti, és mire a lencse megfő, a tészta is pont puha. mi naan kenyérrel szoktuk enni, vagy valami hasonló lepénykenyérrel. tényleg nagyon finom és gyors

eszter 2007.04.30. 20:49:52

a spagetti persze némi, nem néma :D

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.05.01. 00:41:48

A hitves azt mondta, szerinte sárgaborsóból is jó lenne, csak előre be kellene áztatni, hogy ne órákig főjön.

eszter 2007.05.01. 16:47:23

persze, simán, azt kuktában érdemes főzni, aztán összekavarni a fűszeralappal, mint a dahlt. mi sárga lencséből is szoktuk