A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Csirágos-szalonnás quiche

2007.05.07. 21:13   t3v, az okostojas

A spárga igen ritka vendég nálunk, amióta ugyanis a hitvesem rájött, hogy a belőle származó metil-merkaptántól pisil és izzad annyira büdöset (és sokat), lényegében száműzte a konyhából. Ezt a változatot (legalábbis valami hasonlót) viszont évi egy alkalomra sikerült engedélyeztetni.

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • csipet só
  • 1-2 ek hideg víz

A vajat lereszeljük, a liszttel, sóval és vízzel gyors mozdulatokkal omlós tésztát gyúrunk. Fél órára behűtjük, aztán kibélelünk vele egy cakkos szélű vagy akármilyen tortaformát (az eredeti recept fele ennyi lisztet ír, de nekem 25 dekánál kevesebből sohasem jutott mindenhová). Szerintem ez a spárgás cucc egyébként hosszúkás (kenyér-, őzgerinc-) formában jobban mutat: egyszer elkészítettem már leveles tészta alappal is, a spárgasípokat pedig hosszában elfektettem, így azok szeleteléskor vidám pöttyök formájában látszottak.

A rátéthez:

  • 10-15 dkg húsos szalonna
  • 25-50 dkg (zöld) spárga (vásárlási tippek Mammától)
  • 2-3 dl tejföl és tejszín vegyesen
  • 1-2 tojás
  • 5-10 dkg parmezán vagy más sajt
  • néhány ág kakukkfű
  • bors

Az apróra vágott szalonna zsírját olvasszuk ki, az előkészített spárgát ezen vagy kevés vajon pirongassuk körbe. A tejfölt, tejszínt, tojást, sajtot és fűszereket kutyuljuk össze, öntsük a tésztára (a parmezán miatt nem szoktam sózni, és az elősütéssel sem vesződöm, nem ázik el a tészta). A spárgákat tetszés szerinti formációban rendezzük el a sűrű krémen (ha a rátét hígabb vagy vastagabb lett, el fognak süllyedni, de az sem baj), végül a művünk tetejét szórjuk meg a szalonnapörcökkel (elsüllyedt spárgák esetén töltelékazonos sajttal). 200 fokra előmelegített sütőben addig süssük, amíg a rátét meg nem szilárdul, és a teteje meg nem pirul (vastagságtól függően kb. 35-50 perc). Frissen jó igazán.

7 komment

Címkék: sajt tejszín spárga szalonna

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr1771359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ana · http://hedonism.freeblog.hu/ 2007.05.07. 21:40:35

Én idén még mindig nem vettem spárgát. Ez már kezd aggasztó lenni. Főleg, hogy ennyi jó receptbe futok. Hajjaj :)

kicsivu · http://kicsivu.freeblog.hu/ 2007.05.08. 08:41:38

Nem mondod, hogy neked a csirág része az aktív szókincsednek? :) Esetleg csirágfogód is van?

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.05.08. 17:32:12

Én művelt vagyok, kéhemszépen :) de ezzel a nélkülözhetetlen eszközzel nem rendelkezem. Sőt, csigavillám sincs :))

chilii · http://chilii.blogter.hu 2007.05.09. 11:09:41

:) elsőre én is meglepődtem a mellékhatásokon, de szerencsére gyorsan elmúltak :) csak valaki szólhatott volna előre :)))

ribizli 2008.05.16. 12:11:10

A héten fehér spárgát (aka nyúlárnyék, ami szerintem sokkal jobb név) vettem, és sütőben sütöttem meg. És nem volt szagosító mellékhatása!

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.05.16. 21:45:19

A nyúlárnyékot én a vad spárgára ismerem. Eddig zöldben utaztunk, de ma vettünk fehéret, remélem, igazad lesz!

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.05.20. 14:54:18

Idézem az illetékest: "a szibériai gázmezőkből áradó ájer ehhez képest hangyaf?ng" :) Vajon sütöttük, sóval, cukorral, gyönyörűen karamellizálódott kérget kapott.