A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Rumos meggybefőtt

2007.06.09. 12:15   t3v, az okostojas

Na, ezt vajon hogy kell írni? A narancsdzsemen kívül ez az egyetlen dolog, amit házilag elő szoktam állítani - nem kis részben azért, mert nem kell főzni. Nem túl édes, de az alkohol tartósítja (amitől persze nem kifejezetten gyerekbarát), és a meggy viszonylag kemény marad benne.

Hozzávalók:

  • 1 kg meggy
  • 20 dkg cukor
  • 2 dl rum
  • 1 citrom leve

A kimagozott meggyet felengedjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi. Belecsavarjuk a citrom levét, fél napig hagyjuk állni, aztán leszűrjük. A visszamaradt léből fél liternyit felforralunk a cukorral, öt percig főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A meggyet leszűrjük, és alaposan kimosott befőttesüvegekbe töltjük. Az üvegekben elosztjuk a rumot, és felöntjük a hideg sziruppal. Légmentesen lezárjuk, és hűvös helyen tároljuk. 3 kg meggyből 7 lazán megtöltött, 720 ml-es üveggel lett.

Bármilyen meggyigényes édességhez felhasználható, de legjobb persze a gesztenyéhez és a kávékrémekhez. Oppá, kimaradt, hogy Frank Júlia örökbecsű ötlete.

8 komment

Címkék: meggy citrom/lime

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr5194639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pamina · http://taverna.freeblog.hu 2007.06.11. 08:05:50

(írásmód: semmi extra, simán rumos meggybefőtt) nem ezt szokták szódával is csinálni? nem értek hozzá, csak rémlik vmi...

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.06.11. 12:11:47

Háhá! Attól függ :) Lehetne pl. rumosmeggy befőtt, esetleg rumosmeggy-befőtt is, majd megkérdezem rumcit. Nekem is van valahol egy szódás változatom, úgy emlékszem, a gyümölcsöt cukorral kell rétegezni, aztán szódával felönteni, de azt még sosem csináltam, mert tuti túlcukroznám vagy megbuggyanna.

PartizánOrsi 2007.06.11. 15:18:45

A vizes meggyet simán a konyhapulton hagyod állni fél napig vagy a hütöben?

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.06.11. 17:22:37

Az én konyhám elég hűvös, de valóban, másoknak javasolnám a hűtőt :)

1 kg-ból egyébként, nem lesz sok, talán 2-3 üveg (mazochisták magosan is eltehetik :). Most kb. 3 kilóból készült, de magozás közben erősen amortizálódott, úgyhogy nem tudom pontosan :) És az áztatóléből és szirupból is mindig marad, gyümölcslevesalapnak használható.

Ja, és pár hétig nem érdemes felbontani, amíg az alkohol átjárja, de utána bármikor fogyasztható. A leve is :)

Pamina · http://taverna.freeblog.hu 2007.06.11. 18:08:57

Dugámba dőlök, hogy senki nem hisz nekem helyesírásilag, holott ebből élek, vagy mi a szösz. Persze nem gyereknevelés közben, de egyébként igen.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.06.11. 18:44:24

Ha odaírtad volna, hogy az OH melyik passzusa alapján mondod, én elhittem volna :) Ha megnyugtat, rumci is ebből él, róla viszont lehet tudni.

PartizánOrsi 2007.06.12. 09:32:59

Sose felejtem el, egyszer a kishúgom még zsenge korában egy barátnömnel befalt egy üveg rumos meggybeföttet (olyan 7 dl-est), egész délután vigyorogtak töle mindketten :-))