Minden kókuszimádónak van házi Raffaello receptje, de a golyóformálás valószínűleg csak a kisgyerekes családok egyes tagjai számára jelent élvezetet - ráadásul mire kigolyózza az ember, már el is fogy a java. Tavaly karácsonykor, a nagyüzemi trüffelgyártás idején kipróbáltam, hogyan lehet praliné téren megúszni a gömbölygetést, és most az átmeneti tejporhiány után ezt alkalmaztam a kókuszgolyókra is. Egyedül a mandula beillesztését kellett kitalálnom, de a módszer elsőre is szinte tökéletes eredményt adott. Fázisképek alant.
Hozzávalók:
- 1,5 dl víz
- 30 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 40 dkg (4 zacskó Turista) tejpor
- 20 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg egész mandula
- a hempergetéshez darált mandula, kókuszreszelék, keserű kakaópor
A mandulát leforrázzuk (nem baj, ha rotyogtatjuk egy kicsit, akkor puhává és vághatóvá válik - ki tudja, lehet, hogy jól fog jönni...), hideg vízzel leöblítjük, és szépen, egyesével kiputtyogatjuk a héjából. Amíg szárad, a vízből és cukorból szirupot készítünk (takaréklángon vagy gőz fölött a cukor felolvadása után kb. 10-15 percig főzzük), a végén felolvasztjuk benne a vajat. Ezt a kvázi-fehércsoki alapot ráöntjük a tejporra, valahogy csomómentesre keverjük, és beleszórjuk a kókuszt.
A fényes massza kétharmadát alufóliával bélelt tálcába vagy tepsibe öntjük, magától szépen simára fog terülni. Úgy igyekezzünk, hogy kb. 1,5 cm vastag legyen, különben nem tudjuk elrejteni benne a mandulát (az én tálcám mérete kb. 30x40 cm, ezzel kényelmes dolgozni). Egyenletes távolságokra belenyomogatjuk a mandulaszemeket. Ezt az egy lépést rontottam el: nagyon közel kell tenni őket egymáshoz. A lényeg, hogy az egész zacskó elfogyjon, különben túl nagyok lesznek a falatok (a képen láthatóakat fogyasztás előtt még félbe kellett vágnom, így egy falatba csak fél mandula jutott).
Rákenni a maradék fehérséget, alufóliával betakarni, és a sodrófát végiggördíteni rajta, hogy minél simább felületet kapjunk. Igyekezni kell, mert ahogy hűl, egyre kevésbé akar majd kisimulni. Ha nagy a tálca, a fólia formára húzkodásával a széleket is függőlegesre igazítjuk. A végén, ha már hűlt egy kicsit, érdemes habkártyával vagy valamilyen más, tompa eszközzel bekockázni és teljes mélységében átvágni, mert akkor a legvégén simán le lehet húzni a fóliáról, és eltörögetni a csíkok mentén. Hűtőben dermesztjük, darabokra szedjük, hempergetjük, esszük.
Utólag azt mondanám, az egész masszát ki lehet önteni egyszerre, és a mandulákat gyorsan belenyomogatni, amíg még meleg és önterülő. A végén az alja kerüljön felülre, mert az mindenképpen simább marad.
Majdnem elfelejtettem hozzátenni, hogy aki esetleg nem tudná, a kész golyó vagy kocka vagy téglatest :) remekül fagyasztható!
U.I. Doctorpepper gyönyörűséges Bounty-gombócai ugyanebből az alapanyagból, több türelemmel :)
Diszkusszió