A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

A gömb kockásítása: kókuszgolyó gyorsabban

2007.07.07. 16:59   t3v, az okostojas

Minden kókuszimádónak van házi Raffaello receptje, de a golyóformálás valószínűleg csak a kisgyerekes családok egyes tagjai számára jelent élvezetet - ráadásul mire kigolyózza az ember, már el is fogy a java. Tavaly karácsonykor, a nagyüzemi trüffelgyártás idején kipróbáltam, hogyan lehet praliné téren megúszni a gömbölygetést, és most az átmeneti tejporhiány után ezt alkalmaztam a kókuszgolyókra is. Egyedül a mandula beillesztését kellett kitalálnom, de a módszer elsőre is szinte tökéletes eredményt adott. Fázisképek alant.

Hozzávalók:

  • 1,5 dl víz
  • 30 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 40 dkg (4 zacskó Turista) tejpor
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg egész mandula
  • a hempergetéshez darált mandula, kókuszreszelék, keserű kakaópor

A mandulát leforrázzuk (nem baj, ha rotyogtatjuk egy kicsit, akkor puhává és vághatóvá válik - ki tudja, lehet, hogy jól fog jönni...), hideg vízzel leöblítjük, és szépen, egyesével kiputtyogatjuk a héjából. Amíg szárad, a vízből és cukorból szirupot készítünk (takaréklángon vagy gőz fölött a cukor felolvadása után kb. 10-15 percig főzzük), a végén felolvasztjuk benne a vajat. Ezt a kvázi-fehércsoki alapot ráöntjük a tejporra, valahogy csomómentesre keverjük, és beleszórjuk a kókuszt.

A fényes massza kétharmadát alufóliával bélelt tálcába vagy tepsibe öntjük, magától szépen simára fog terülni. Úgy igyekezzünk, hogy kb. 1,5 cm vastag legyen, különben nem tudjuk elrejteni benne a mandulát (az én tálcám mérete kb. 30x40 cm, ezzel kényelmes dolgozni). Egyenletes távolságokra belenyomogatjuk a mandulaszemeket. Ezt az egy lépést rontottam el: nagyon közel kell tenni őket egymáshoz. A lényeg, hogy az egész zacskó elfogyjon, különben túl nagyok lesznek a falatok (a képen láthatóakat fogyasztás előtt még félbe kellett vágnom, így egy falatba csak fél mandula jutott).

Rákenni a maradék fehérséget, alufóliával betakarni, és a sodrófát végiggördíteni rajta, hogy minél simább felületet kapjunk. Igyekezni kell, mert ahogy hűl, egyre kevésbé akar majd kisimulni. Ha nagy a tálca, a fólia formára húzkodásával a széleket is függőlegesre igazítjuk. A végén, ha már hűlt egy kicsit, érdemes habkártyával vagy valamilyen más, tompa eszközzel bekockázni és teljes mélységében átvágni, mert akkor a legvégén simán le lehet húzni a fóliáról, és eltörögetni a csíkok mentén. Hűtőben dermesztjük, darabokra szedjük, hempergetjük, esszük.

Utólag azt mondanám, az egész masszát ki lehet önteni egyszerre, és a mandulákat gyorsan belenyomogatni, amíg még meleg és önterülő. A végén az alja kerüljön felülre, mert az mindenképpen simább marad.

Majdnem elfelejtettem hozzátenni, hogy aki esetleg nem tudná, a kész golyó vagy kocka vagy téglatest :) remekül fagyasztható!

U.I. Doctorpepper gyönyörűséges Bounty-gombócai ugyanebből az alapanyagból, több türelemmel :)

7 komment

Címkék: mandula kókusz

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr79113581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ana · http://hedonism.freeblog.hu/ 2007.07.07. 18:50:18

Mondjuk igazán kereshetne az urad munkát pesten, és felköltözhetnétek. És akkor most átugorhatnék valami itókával. Te iszol, én eszek :)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.07.07. 19:46:42

A látszat csal: nem szeretem az alkoholt. A bor nagy ritkán elmegy, de a likőröket meg a pálinkát meg sem bírom inni. A portói azért cseles, mert annyira édes, hogy nem csíp, csak itatja magát, akár a szőlőlé :)

A kókuszgolyók felét beraktam a fagyasztóba (sajnos a fagyikészítő helyére, úgyhogy a fagyiprojekt tolódik). Ha néhány héten belül esetleg erre jársz, még biztos lesz :)

kicsi vú · http://kicsivu.freeblog.hu 2007.07.07. 21:53:10

Nagyon jól néznek ki! Hol kaptál tejport? Én már száz éve nem láttam sehol.

Ana · http://hedonism.freeblog.hu/ 2007.07.07. 23:24:18

Van én nekem málnaszörpöm is. Magam szedtem, magam kertje, magam főztem :)

De sajnos az ország másik vége nem esik a nyárba bele. De még az őszbe se valószínű :(

Tejport és kondens milket (nem jut eszembe magyarul) a Plusban szoktam, és nálunk mindig van.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.07.08. 12:11:42

Még talán áprilisban vettem a helyi maxi CBA-ban, szóval lehet, hogy megint hiánycikk. Januárban jelent meg újra a boltokban, visszakerestem a gyártó infót, biztos meg lehet őket kérdezni, hova szállítanak:
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=63568671&t=1001728

kondenzált = sűrített tej.

florentine 2007.07.18. 15:32:11

A kókusszal valahogy úgy vagyok, hogy szeretem, szeretem, de majd máskor legyen inkább.
Valószínűleg a fotó hatott rám nagyon, mert végül több napi vacilálás és egy kókuszmuffin után csak csináltam egy fél adagot. Elfogyott, nagyon finom. És most megyek tejport meg mandulát venni, kókuszom még van egy adag...

Tejpor nálunk a Matchban van (a Turista).

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.07.19. 14:53:44

Azt hiszem, kezdő fotóamatőrként ennél nagyobb dicséretet nem is kaphattam volna :)

És mindenki nevében kösz a tejpor lelőhelyet!
süti beállítások módosítása