A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Szezámmagos-mákos rágcsa

2007.09.17. 19:20   t3v, az okostojas

Ana örökre lekötelezett: a lagziból megmentettem néhány sütit, ő meg lefotózta nekem őket, csak győztem válogatni a szebbnél szebb edények :) között. Szerencse, hogy a sütemények bő két hónap alatt kőkeményre asztak, különben ki tudja, nem akadtak-e volna el valahol a postán :) Ez a sós rágcsa kifejezetten dekoratív - főleg, ha a mákot nem éri baleset, és bele is kerül, ill. ha a kakaós sütik morzsája nem borítja be tökig -, ráadásul sokáig eláll és finom is.

Hozzávalók:

  • 20 dkg rétesliszt
  • 20 dkg finomliszt
  • 25 dkg puha vaj
  • 7 dkg reszelt sajt
  • 4 dkg darálatlan mák
  • 1 dl tejföl
  • 1,5-2 tk só
  • 1 púpos tk sütőpor
  • a szóráshoz szezámmag

A szezámmag kivételével összegyúrni, nyújtani, spriccelni/kenni, és szórni, tetszőleges formákra szaggatni, vagy derelyemetszővel rudakat vágni. A csodasajtoshoz hasonlóan rögtön a tepsire vagy sütőpapírra lehet nyújtani, nem dagad meg. 180 fok plusz légkeverésen 12 perc alatt sül meg, ebből a mennyiségből két nagy tepsivel lesz. A gyorsított munkavégzés hevében a pohárral kialakított félholdak közül kimaradó egységekből lettek a diós p?ncik. Kell-e magyaráznom? :)

Az egyetlen megmaradt füstölt sajtos virág nemisbéka receptje alapján készült, csak parmezán helyett füstölt sajttal, és háromszor annyi alapanyagból. Kár lett volna veszni hagyni a többi képet, de a főoldalon sokat kellene lapozni, úgyhogy hátrébb tettem őket.

Egy szép porcelántál csodás fényjátékkal:

És egy nagyon szép porcelántál csodás fényjátékkal:

4 komment

Címkék: mák sajt

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr68122440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ana · http://hedonism.freeblog.hu/ 2007.09.17. 20:01:29

Ugyanmár. Bármikor, szívesen. Nem tartozol érte, semmivel.
Én eddig azt hittem, hogy ez a p*nci.
Az elrendezése jó azért?

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2007.09.17. 21:14:36

Örülök, hogy leírtad. EZ ITT AZ :-)

ribizli 2007.09.18. 09:42:35

Nahát, én egész másnak képzeltem a diós p?ncit: egy tessék-lássék félbehajtott köralak, belül valami diós töltelékkel.
Most akkor ez sós, ugye? Édesre tippeltem. (Bár ha _igazán_ pontosak akarnánk lenni, akkor savanykás-sós.;) - bocsánat!)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.09.18. 21:14:19

Ana, az enyém a minimálkonfig avagy filippínó, a tiéd az érett asszonyi verzió :)

A Ludwig Múzeumban láttam egyszer egy "asszonyi öl" vagy hasonló című, bútorlapból lombfűrésszel kikanyarított, a megfelelő helyeken tátongó lyukkal és himbálózó egységekkel díszített, stilizált képzőművészeti alkotást. Hát ezért :)

Az íze sós, és ha _igazán_ pontosak akarnánk lenni, akkor nem túl nedves :)