Nem tudtam, milyen nevet adjak ennek a sütinek, mert több néven is ismert, és több változata is van. Ezt a mogyorós variációt itt találtam (13-14. kép). A lényege, hogy a golyó sütés közben ellapul, felpuffad, és a felszíne megrepedezik. A titka a sok hideg és a sok porcukor (turmixgéppel kb. 20 másodperc alatt poríthatunk egyszerre fél kiló kristálycukrot; a képen látható, megviselt darabokról a finomabb szemcsék már rég leperegtek).
Azt hittem, ezt is beírtam egy nem publikus bejegyzésbe, de nem, és szerencsésen kidobtam a fecnit, amire felírtam az átszámításokat, és hogy pontosan mennyi ideig sütöttem, úgyhogy az eredeti recept utasításait adom közre, de emlékeim szerint stimmelnek. A lagzira kétszer ennyit sütöttem, ebből a mennyiségből tehát kb. öt nagy tepsi várható. Nem érdemes elővenni a mérleget.
Hozzávalók:
- egy 2,4 dl-es csésze vagy cup mérőkészlet
- 2/3 csésze egész törökmogyoró
- 20 dkg étcsoki (nem több, mint 60% kakaótartalmú)
- 11,3 dkg puha vaj (a precízek kedvéért :)
- 1,5 csésze sötét nádcukor
- 2 tojás
- 1 tk vaníliakivonat
- 1/4 csésze (kb. 0,6 dl) tej
- 2 3/4 csésze finomliszt
- 2 ek holland kakaópor
- 2 tk sütőpor
- a hempergetéshez sok-sok porcukor
A mogyorót egy serpenyőben szárazon pirítsuk meg, a héját dörzsöljük le (ha nem szeretnénk égett végtagokat, előtte kicsit hűtsük ki), és 2 ek kristálycukorral daráljuk le (turmixgép). A csokit (gőz felett) olvasszuk meg, hagyjuk hűlni.
A vajat (izé, lehet fél kocka margarint is) és a cukrot egy csipet sóval alaposan habosítsuk fel. A tojásokat egyenként adjuk hozzá a trutyihoz, aztán küldjük bele az olvasztott csokit, tejet és vaníliakivonatot is. Ha bírja a gép, toljuk bele a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet. Ha nem bírja, akkor is, csak kanállal. A végén keverjük bele a darált mogyorót, és egész éjszakára, de legalább pár órára tegyük a hűtőbe.
Aztán mokkáskanállal szaggassunk kb. egyforma darabokat, gömbölyítsük ki őket, és alaposan hempergessük meg porcukorban. Jó, ha egyszerre csak a tészta egy része van elöl, a többi maradjon a hűtőben. Zsírozatlan tepsire sorakoztatni - vigyázat, szét fog terülni. Előmelegített sütőben 180 fok plusz légkeverésen a sütési idő 14-15 perc lehetett. Kívülről megszilárdul, de belül nem szabad neki teljesen (azért ne folyjon), tapintásra az egésznek puhának, de nem nyersnek kell lennie.
Még több kép, szintén Ana jóvoltából. Mit mondjak, igencsak fotogén süti:
Diszkusszió