A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Mandulagrillázsos-tejcsokis trüffel

2007.10.30. 21:26   t3v, az okostojas

Először egy egyszerűbb, nem kanonikus (ti. tejcsokis) falatka. A rendkívül jó minőségű, szkennelt fotó a könyvből (The Book of Chocolates and Petits Fours) származik. Az eredeti mandulagrillázsos, de mivel addigra már készítettem mogyorógrillázsos trüffelt, ebbe csupasz, darabolt mandulát tettem. Az eredmény így egy jobbfajta mandulás tejcsoki lett, mini méretben.

Hozzávalók 60 darabhoz:

  • 9 dkg vaj
  • 1,25 dl tejszín
  • 31,5 dkg tejcsoki (Boci)
  • 2 tojás sárgája (GBT 3.: kihagytam, nem lett rosszabb)
  • 12,5 dkg összetört mandulagrillázs (darabolt mandula) (GBT 3.: mandula:cukor=1:2 arányú grillázst turmixoltam darabosra, ez ment a teljesen kihűlt trüffelmasszába; ez így nekem édes lett, de jó ropogós)
  • a hempergetéshez keserű kakaópor

A vajat a tejszínnel felforralni, lehúzni a tűzről, beledobni az összetördelt csokit, keverni, amíg felolvad. Egyesével bele a sárgájákat, aztán vissza a tűzre. Takarékon fényesre keverni (a kerámialapot nem kell begyújtani, inkább langyos legyen, mint meleg). Bele a mandulát/grillázst. Formázni, hempergetni, dermeszteni, tálalás előtt egyesével mignonpapírba állítani.

A könyv szerint hűvös helyen 10 napig áll el - ezt nem tudom, mert hamar elosztogattam, de mivel a tojást hőkezeljük, az valószínűleg nem igazán csökkenti az eltarthatóságot. Én alufóliával bélelt tepsire terítettem, és dermedés után téglatestekre :) szeleteltem. A 60 darab csak akkor igaz, ha elég picire vesszük, nekem úgy 40 kocka jött ki belőle. A trüffel gyorstalpalónál (formázás, eltarthatóság, egyéb tippek) szereplő fotón ez a szögletes, kakaóporba hempergetett példány. Még több kipróbált recept ugyanezen a linken található.

Szólj hozzá!

Címkék: csoki tejszín mandula

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr96213566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.