A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Turbó narancsos trüffel

2007.11.29. 21:45   t3v, az okostojas

Ezt moesnak, csak most, csak itt :) Már tavaly is készítettem, és Grand Marnier ugyan nincs a háznál, idén a saját bonbontalálmányom után ez (volt) a nép kettes számú kedvence. A télanyó csomagjában a szív alakú (abba több csokit tettem, hogy bírja a gyűrődést).

Cirka 40 db trüffelhez kell:

  • 6 dkg vaj
  • 75 ml tejszín
  • 22 dkg étcsoki (Boci)
  • 1 tojás sárgája (GBT 3.: kihagyva, az állagán szerintem nem változtatott)
  • 1 tk reszelt narancshéj (nálam 2 kis narancs héja) (GBT 3. update: a vérnarancs héja nem ad elég intenzív aromát)
  • 2 tk apróra vágott, vegyes citrushéj (TESCO márkatermék citrom és narancs)
  • 2 tk Grand Marnier (1 ek házi vaníliakivonat)
  • a hempergetéshez holland kakaópor

A vajat a tejszínnel kis jénaiban felforraljuk, lehúzzuk, beletördeljük a csokit, fényesre keverjük. Bele a sárgáját, narancshéjat, citrushéjat, piát, kidermeszteni, formázni.

A 16 darabos Ferrero Rocher doboz műanyag fedele ideális a trüffelkészítéshez: egy ilyenbe 10 dkg csokiból készült masszát lehet teríteni, miután alufóliával kibéleltük, így ideális vastagságot kapunk. Ha megdermedt, késsel fel lehet darabolni, vagy tetszés szerint ki lehet szaggatni (nekem van egy kb. 2 cm átmérőjű, szív alakú miniszaggatóm). A kakaóporos hempergetést nem érdemes kihagyni.

További tippek a trüffeliskolában (© Mamma) Folyt. köv.!

2 komment

Címkék: csoki narancs tejszín citrom/lime

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr58247224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adri 2008.12.07. 19:21:12

szia,
milyen a Tesco citrushéj? mivel lehet helyettesíteni sima narancs+citromhéjjal vagy cukrozott nari/citromhéjjal?

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.12.07. 20:47:42

Tesco márkatermék kandírozott citromhéj, emlékeim szerint a sütési kellékeknél kapható átlátszó műanyag dobozban. Cukrozott héjjal helyettesíthető (sima reszelt narancshéj ezen kívül van benne).