A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Mennyi kókusztej van egy 400 ml-es konzervdobozban?

2007.12.15. 12:09   t3v, az okostojas

Amennyiben Kraw-Thip márkájú termékről van szó, a válasz 200 ml. Tudományosan is tudom bizonyítani :)

A dolgos hétköznapok gyors kajákért kiáltanak, nemrég így esett a választásom az Orient Express (grat, grat, remek ötlet volt ez a gyűjtőszájt!) indonéz csirke kókuszmártásban című alapművére. A keleti konyhák iránt érdeklődő kezdőknek bátran ajánlhatom, ugyanis valóban nem szokatlanul ezerízű (nekünk konkrétan nem is volt elég fűszeres, pedig még bőven utána ízesítettem, de az alap gyömbéren, korianderen és kurkumán kívül más nem került bele). Hozzá kell tenni, hogy az elkészítésen is egyszerűsítettem: a hagymán lepirítottam az összes fűszert és a husit, mikor megsült, felöntöttem a kókusztejjel, hadd rotyogjon, a végére csak a citromlevet és citromhéjat hagytam (mínusz egy edény mosogatása).

A kókusztejet elfelejtettem felrázni, és mivel kb. 30 deka csirkével indítottam, két decit gondoltam hozzáönteni. Szépen le is öntöttem a tetejét, és meglepve tapasztaltam, hogy ami a dobozban maradt, az színtiszta víz. Így valamivel drágábban állítottam elő az ebédet, de kétségtelen, hogy a kókusztej amúgy nem túl jellegzetes íze némiképp felfokozódott.

Utánanéztem, hogy a kókusztejet kötelező-e ilyen arányban vízzel hígítani (a doboz tartalma egyébként kókusztej és víz, meg nem nevezett arányban), és fény derült a tudáskontinuumomon tátongó újabb hiátusra: van olyan, hogy kókusztej, és van olyan, hogy kókuszlé (kókuszvíz). Előbbi előállítása házilag is megkísérelhető némi koprából (a vén kókuszdió táplálószövete, kiszárítva ebből lesz a k.reszelék) és vízből. Utóbbi a kókusz fiatal termésének folyékony táplálószövete, szinte víztiszta folyadék, amely a termékreklám szerint rendkívül egészséges (a linkelt marketingszöveg tartalmáért nem vállalok felelősséget, különös tekintettel a tükörfordított blődségekre, mint "endosperma folyadék". L. még a PurPur kenyérről szóló értekezést Lilahangyánál).

Köszönjük figyelmüket. Ismeretterjesztő adásunkat hallották :)

12 komment

Címkék: kókusz pipi gyömbér

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr77257359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ribizli 2007.12.15. 16:59:45

Címlapooon az indexen!!! Gratulálok! :)

Mamma · http://orientexpress.freeblog.hu 2007.12.15. 17:00:21

Nagyon köszönjük a vállsimogatást, igazán jól esik:-))
Egyébként jó, hogy felhívtad rá a figyelmet, ugyanis a fele csirkéből csináltam, de véletlenül csak a fele mennyiségű fűszert is írtam bele - szerintem ezért is lehetett Neked sápadtag! Az enyém kellően fűszeres lett, most javítottam is!
És lesz majd egy advanced verzió is:-)) tuti curry-imádóknak!
Ez itt a reklám helye volt :-)

ribizli 2007.12.15. 17:05:54

A kókuszléhez: Apukám hozott ilyet a Távol-Keletről egyszer, finom.
"A szomjas bangkoki polgárok az utcán nem kólától kapnak gyomorrontást, hanem még éretlenül leszedett kókuszdiót fogyasztanak, aminek kunyhó alakúra faragott zöld héjába nyomják a szívószálat: Always Coco Coolie."

Mamma · http://orientexpress.freeblog.hu 2007.12.15. 17:07:36

Ejnye, hát a glória annyira lecsúszott a szememre:-), hogy el is felejtettem, amit akatam.
Ha tömény kókuszízt akarsz, akkor kókuszkrémet is lehet kapni, kár azért leönteni a kókusztejet:-)).- az ugyebár kókuszkrém és víz:-), bár az bizonyos főzési folyamatokhoz túl sűrű, ázsiai desszertekhez viszont nagyon jó.
A koprából tapasztalatom szerint csak nagyon híg kókusztej nyerhető, kár is bajlódni vele.

Sáfrány 2007.12.15. 17:34:38

Kókkusz-zsírral meg lehet jókat sütni, bár először zavarbaejtően avas szaga van amikor a forró wokba dobsz egy kanállal, de ez a kellemetlen szag teljesen eltűnik és csak egy enyhe kókuszillat marad utána. Érdemes kipróbálni.

Captain Morgan 2007.12.15. 17:45:20

Általában nagy a kavarodás a kókusz belső alkatrészeit illetően, ezért megpróbálok tiszta tejet önteni a pohárba. A kókuszlé, amit sokan tejnek neveznek, a kókusz belsejében található átlátszó kissé zavaros, enyhén kókuszízű folyadék, egy kis Captain Morgan rummal és citrommal ízesítve azért elfogadható. A kókusztej a friss (tehát nem kopra, mert az már szárított) kókusz lereszelt belsejéből készül. Ehhez vizet adnak, sokszor átgyúrják, mire a víz tejfehér lesz. Töménysége a hozzáadott víz mennyiségétől függ. A kókuszkrém úgy készül, hogy ezt a vizes kutyulékot lehűtik, a zsíros kókusztej felúszik a tetejére, ezt lefölözik mint a tejfölt, s így használják. Bármikor vissza lehet vízzel hígítani. Szerintem ez a legjobb a főzéshez. Lehet még kókusztejport is kapni, ez sem rossz, mert vízzel hígítva , megfelelő töménységűre lehet beállítani. Currys ételekhez kiváló, jó étvágyat hozzá!

Sáfrány 2007.12.15. 17:47:53

A kókusztejport kávéban szerettem, completa helyett.

Captain Morgan 2007.12.15. 17:51:49

Én kegy kis kókuszkrémet szoktam beleönteni.:)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.12.15. 18:12:44

Hűha, ezt is megértük :) És most végre én is látom :)

Mamma és Cpt. Morgan, nekem most ilyen kókuszpasztám van itthon (Dunn's River creamed coconut):
www.afrocaribbeanfoods.com/shopexd.asp?id=615
Általában ebből szoktam kókusztejet/mártást gyártani, elég intenzív íze van. A konzerv azt hiszem, a Plusos keleti akcióból maradt.

A kókusztejpornak sztem semmi kókuszíze nincs, a végeredményt tekintve inkább tejszín/tejpor hatású. A kókuszzsír viszont tényleg tuti "olajban" sütéshez!

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2007.12.15. 19:22:37

Ki kéne faggatnom a helyi szakácsnőket asszem :-)

Igazából Ribizli hozzászólására szerettem volna reagálni: a bangkoki utcákon általában kétféle kókuszdiót lehet kapni. Az egyik a zöld héjú, háztetőre vágott formájú, a másik pedig kicsike, csak egy vékony csonthéjas kókuszdió. Én magam az utóbbit szeretem jobban. Először azt hittem, hogy az első verzió a zöld, éretlen, a második pedig amikor már megérett. De a helyiek felvilágosítottak, hogy nem, két különféle kókuszdióról van szó, még a fa, vagyis a kókuszpálma sem azonos kinézetű, ahol teremnek. Persze én nem vagyok szakértő, csak egy napi kókuszimádó - és fogyasztó kíbic, tehát lehet, hogy rosszul tudom. :-)

zsuzsi25 2008.01.05. 00:01:25

kókuszkrém, kókusz-zsír, kókusztej... Nagyon kezdő vagyok az ázsiai konyhában, de egy zöld curry-s csirkét kipróbálnék, elárulnátok, hogy hol lehet ilyen kókusz alapanyagokat beszerezni?? Hálás lennék...

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.01.05. 11:53:16

Attól függ, hol laksz :)

A kókusztej elég kommersz dolog, bármelyik reformboltban megkapod - ha nincs, kérd, hogy hozzanak. Illetve hipermarketek nemzetközi részlegein, meg az eseti akciókban a Plusban, Auchanban stb. Konzervben vagy Tetra-pakban van.

Ázsiai cuccokat leginkább itt találsz:
azsiabt.hu/
a webshop kiszállítja, vagy a Nagycsarnok alagsorában található boltjukban megveheted. Én ott szereztem zöld currypasztát, vízigesztenyét stb. A currykhez egyébként magad is kikeverheted a fűszerkeveréket, az alapanyagokat szintén bioboltból szerezheted be.

A legtöbb ilyen dolog itt megkapható:
www.herbahaz.hu/
Ez egy nagyker, a kisebb bioboltok beszállítója, tehát a helyi bioboltokat érdemes megkérdezni, hogy tudnak-e hozni ilyesmit, pl. kókuszzsírt tuti tartanak.

Kókuszpasztám nekem innen van:
www.angolcsemege.hu/
de mintha a DM-et vagy Interspart is említették volna (DM-ben kókusztejpor biztos van).

Maci egyébként gyűjti a lelőhelyeket:
macikonyha.blogspot.com/2007/11/mit-hol-mennyirt.html

Mindjárt szólok neki, hogy a Szaku webshopot is vegye fel a listára, ők az Ázsiához hasonlóan postán is elküldik neked a rendelésed:
www.szaku.hu/
süti beállítások módosítása