A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

A mi kefires lángosunk

2007.04.22. 16:23   t3v, az okostojas

Lángost tanácsos olyan napon készíteni, amikor amúgy is tervbe van véve a függönymosás. Most még akkora forróság sincs, hogy ne kívánná az ember a nehezebb ételeket, hétvégén pedig az ilyesfajta dőzsölés után kötelező jelleggel beiktatandó sziesztára is jut idő. Ami pedig…

21 komment

Címkék: fokhagyma

Csodafinom pácolt fokhagyma

2007.04.19. 20:02   t3v, az okostojas

Csodálkozom, hogy ház(tartás)i istennőnk még nem tette közkinccsé ezt a remekművet. A forrás Frank Júlia A négy alapíz szakácskönyve - Savanyú (Éléstár), de a sok recept között igaziból nem vettem észre, amíg nemisbéka fel nem hívta rá a figyelmemet. Aktualitását az adja,…

32 komment

Címkék: fokhagyma balzsamecet fehérbor csili

Marcipánkoszorú

2007.04.18. 15:15   t3v, az okostojas

Ritka az a nap, hogy ne lenne nálunk valamilyen sütemény. A púderes sütemény még hétfőn elfogyott, és ezt a macerásnak tűnő kalácsot már korábban kinéztem a Rama Tavaszi süteményekből az ostyatálka-készítésből megmaradt, kiszáradófélben lévő marcipán hasznosítására.…

4 komment · 1 trackback

Címkék: marcipán mandula

Az utolsó esély: afrikai harcsa mustárszószban

2007.04.18. 14:22   t3v, az okostojas

Ki nem állhatom a halat, mindegy, melyikről van szó. A penetráns halszaggal meg a förtelmes iszapízzel az őrületbe lehet kergetni, a szálkákról nem is beszélve. Szerencsére az oldalbordám is így érez. Egyik kollégája viszont bogarat ültetett a fülébe, hogy az afrikai harcsa…

Szólj hozzá!

Címkék: hal tejszín mustár fokhagyma fehérbor

A majdnem tökéletes nokedliszaggató

2007.04.17. 14:59   t3v, az okostojas

Tojásos nokedli szezon van. Én imádom (cukros-ecetes salátalével), a férjem viszont arra hivatkozik, hogy bealszik tőle*, és inkább megeszi magában a léből kötelezően kimaradt salátát, mondjuk olívaolajas-citromos öntettel. A nokedliszaggatás maga viszont nem igazán az öröm…

14 komment · 1 trackback

Köményes tönkölykenyér

2007.04.17. 10:40   t3v, az okostojas

Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy kelt tésztában bajnok vagyok. Ezen belül a házi kenyérsütögetés csak viszonylag későn lépett színre: annak idején a Stahl-féle rozsos-diós kenyérrel kezdtem, így ha Juditunk azóta – feltehetően elsősorban a szponzorok hatására…

4 komment

Non plus ultra: meggypuding gesztenyehabbal

2007.04.16. 12:59   t3v, az okostojas

Tudományos berkekben a plágium a főbűnök közé számít, receptek tekintetében viszont több okból is hajlamosak vagyunk enyhébben megítélni a dolgot.* Én most saját magamat plagizálom, az Indexen ugyanis már közzétettem ezt az offline szférából származó receptet. Lajos Mari…

5 komment

Címkék: meggy gesztenye tejszín fahéj