A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Zselatin versus keményítő

2007.06.24. 17:07   t3v, az okostojas

Léteznek még emberek, akik időt és fáradságot nem kímélve hajlandóak áldozni a tudomány oltárán. Mivel agaragarhoz nem mindenki jut hozzá, ribizli teljes meggykészletét feláldozta, hogy kiderítse, kiváltható-e az enyvkivonat a háztartásban is előforduló…

1 komment

Narancsos meggyzselé

2007.06.24. 16:43   t3v, az okostojas

Amíg a nagyszüleimnek volt kertje, anyukám rengeteg gyümölcskocsonyát készített mindenféle idénygyümölcsből. Azt hiszem, a narancsos Alsa porból készült változat volt a kedvencünk - olyannyira, hogy egy második szett őzgerincet kellett vásárolnia, mert sosem jutott elég…

10 komment

Címkék: meggy zselatin vörösbor

Zöldfűszeres tésztasaláta

2007.06.22. 12:31   t3v, az okostojas

Hidegen fogyasztandó, nem kell felfűteni hozzá a konyhát - egyszóval, a nyár eledele. A fő kedvenc a kapros-kefires, de ez sem rossz. Szintén Frank Júlia.Hozzávalók:15 dkg (csavart cső) tészta1 csokor vegyes zöldfűszer (kapor, petrezselyem, zeller, vagy ami akad)2 dl tejfölkevés…

Szólj hozzá!

Címkék: tészta

Dagasztás nélküli kenyér jóféle kacsazsírral

2007.06.21. 14:08   t3v, az okostojas

Kérdezhetnétek, hogy mi a fenéért sütök olyasmit ebben a hőségben, amihez egy órán át kell max. fokozaton menetni a sütőt egy pöttömnyi konyhában. Nos, egyfelől a fűszeres kacsazsír fehér kenyérrel az igazi (különösen éjszaka :), másfelől átmenetileg nálam szállásoltak…

21 komment

Saját zsírjában sült kacsacomb

2007.06.20. 08:17   t3v, az okostojas

Az első kacsám, és jelentem, remek lett. Már csak a tegnapról maradt fél lábat tudtam megörökíteni, ezért hervadt egy kicsit. Mind kacsazsír, ami fénylik :) Szeretjük a kacsa alapvetően száraz húsát, de eddig csak étteremben ettük. Mivel itthon először kerítettünk rá sort…

8 komment

Címkék: kacsa fokhagyma

A gasztroblogolás hatása az evés tudományára

2007.06.19. 12:42   t3v, az okostojas

Albana és Maci kördez via Nemisbéka. Nos, mint tudható, jelen blog indulását a kényszer szülte :) Annyi tény, hogy alapvetően lusta vagyok, és könnyebb volt a pálya széléről bekiabálni a látszólag értékes megjegyzéseket, mostanra azonban amolyan főzési naplóvá vált az…

1 komment

A teraszkertész büszkesége

2007.06.19. 12:17   t3v, az okostojas

Nyár elején kaptam három tő koktélparadicsom palántát. Kicsit későn sikerült kiültetni őket, de már a teraszkorlát tetejéig érnek, és már a negyedik fürt virágot-termést hozzák.

6 komment