A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

K. krumpliköret (VKF! #13)

2008.02.23. 18:26   t3v, az okostojas

Ezzel a köret dologgal Fakanál több okból is megfogott:

  1. Mi a tésztát tésztával (sőt magában).
  2. Esetleg a rizst (basmati) rizzsel. Na jó, indiait nánnal.
  3. Ha ezek nem, akkor egytálétel, csak hogy ne kelljen a körettel vacakolni. Nálunk ebbe a kategóriába tartozik az ún. leves is, amelynek leve ugyan nincs, ellenben megáll benne a (fa)kanál.

Mostanában kapható a szép sárga, alapvetően nem szétfövő Agria krumpli, ilyenkor ez is megy tonnaszám - sütőben sütve, nyersen rakva, főzeléknek, meg általában minden formában. Ezért lehet, hogy én leszek a VKF! szégyene, de bevállalom a felturbózott krumplipürét :)

Kell hozzá majdnem tetszőleges arányban:

  • krumpli
  • tej/tejszín
  • vaj
  • csipetnyi szerecsendió
  • húsos szalonna
  • friss (fagyasztott) petrezselyemzöld

A krumplit vagy héjastul, egészben tegyük fel főni, vagy meghámozva, kockára vágva főzzük meg annyi (vizes) tejben, amennyi éppen ellepi (ha egyszer lesz időm, befejezem a "melyikben marad több vitamin" posztomat). Közben a szalonnát felaprítjuk, szépen kisütjük a zsírját. A főtt krumplit törjük át (a második, kis mennyiségnél célravezető módszernél csak villával vagy krumplitörővel nyomkodjuk bele a főzőlébe), aztán bele a szalonnát, a zsírját, a vajat, a sót, szükség esetén tejet/tejszínt, és az egészet egy (fa)kanállal szépen keverjük habosra. A legvégén kapjon sok aprított petrezselyemzöldet. Főleg nem túl jellegzetes húsokhoz (natúr szelet, citromos husik, egyéb frissen sültek) passzol. Fotó nincs, mert sötét volt, amikor elfogyott :)

Az elkészítés nehézsége:

1 gordonegység

:)

Fotó: 2009.04.12

5 komment

Címkék: krumpli tejszín szalonna

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr9351602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsu · http://zsukonyha.blogspot.com 2008.02.23. 19:23:49

Hát kedves t3v, azért te sem panaszkodhatsz, jól feldobtad a kissé morcolós koraestémet. :)

vkorsi 2008.02.23. 20:51:02

szemüveget miért kapta??? :)

piszke · http://www.piszke.blogspot.com 2008.02.24. 08:53:36

Nem vagy egyedül.:))Még csak piszkozat, de bevallottam: az én egyik kedvenc köretem igenis a krumplipüré!!

ribizli 2008.02.24. 10:02:09

Ha pici céklát teszel hozzá, Barbie-krumplipürét nyersz. Esetleg lehetne a "natúr" adagot 3 részre osztani, egyikbe sok petrezselyem, hogy zöld legyen, másikba répalé/sütőtök a narancssárga, harmadikba cékla a rózsaszín (lila) szín eléréséhez. Majd külön-külön habzsákba töltve édibédi halmokat nyomsz a tányérokra. :)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.02.24. 15:08:40

Orsi, tudod, allúzió :) Nemrég gugliztam egy okos tojást:
okostojas.blog.hu/2008/01/12/mit_ker_a_nep
Meg hát csak nem lophattam el egy az egyben Fakanál Gordonkáját :)

ribizli, szerintem összekeversz egy Judit keresztnevű nőcivel :)))