A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Gesztenyés pohárkrém meggygranitával (VKF! #14)

2008.04.06. 14:14   t3v, az okostojas

Fűszeres Eszter szereti a Magyar Konyhát :) Dulmina megpróbálta feltérképezni, hányféle értelemben beszélhetünk magyaros ízekről. BeckZsu feltette a kérdést, hogy a magyar konyhát temetni kell-e vagy dicsérni. Édesnemes paprika ide vagy oda, úgy érzem, szomorú lenne, ha a desszertfront nem képviseltetné magát kellőképpen :)

Ami a készítményem fantázianevét illeti, bevallom, füllentettem, de meg tudom magyarázni :) A kép ugyanis a látszattal ellentétben nem jégkását ábrázol, hanem egy elfuserált konyhai kísérletsorozat eredményét. Viszont tagadhatatlanul magyar: meggyet és gesztenyepürét az országhatáron kívül - főleg nyugat felé - nem nagyon kapni, sőt szerintem habszifon helyett is a bolti cukrozott, nyomogatós spray dívik (bár azt hiszem, ez a különbség egyre inkább elhanyagolható).

A recept parciális reciklátum. Az alsó réteg 25 dkg gesztenyemasszából, 2 ek rumból és 2 dl tejszínhabból készült gesztenyehab, a tetejére a konyakmeggyből megmaradt rumos meggybefőttlé felhasználásával és zselatinnal készült "hab" került. Utóbbi egy lágyabb gyümölcskocsonyával simán kiváltható.

Az eredeti terv szerint normál méretű szilikonos muffinformában készült csokikosárkában tálaltam volna. A fotó még az első kísérlet idején készült a beállításhoz, a narancsos gesztenyekrémre a narancshabot az utolsó pillanatban akartam rányomni. Ez a fázis sikerélmény híján elmaradt. A 7,5 cm átmérőjű, viszonylag vastag falú csokikosárról egyébként kiderült, elég nehéz elfogyasztani, helyette javaslom a mini muffinformát vagy mignonpapírt.

Akiknek sikerült:

3 komment

Címkék: meggy gesztenye tejszín vanília

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr72322449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fűszeres Eszter · http://fuszereslelek.blogspot.com 2008.04.07. 06:38:08

Vasárnap volt egy nagy kudarcom a habszifonnal, semmi habot nem észített az étcsokoládé krémemből, aminek az lett a vége, hogy ki kellett szdnem a szifonból, persze egy csomó veszteséggel :-(
Van még mit tanulnom a szifonról, pedig nagyon tetszene a dolog.

lüke 2013.01.22. 10:50:43

csak tudatom
gesztenyekrémet mind Ausztriában mind Olaszországban dögivel árulnak, úgymint mirelit gesztenyepürét is,söt meggyet is
(még Németo-ban is)
pl:
www.hausfreund.at/nahrungsmittel~31/spezialitaeten-diverse~242/schenkel-spezialitaeten-maroni-im-glas~410527.html
igy ,vagy massza formájában

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2013.07.21. 22:15:03

Köszi az update-et, ez egy 2008-as cikk :) 2001-ben pl. az USA-ban még a lengyel, orosz boltokban sem találtunk meggyet, pedig a lengyelek gigatermelők.