Egy nap kuglófra fente a fogát a család, s lőn kuglóf. Nem ám akármilyen: a hagyományos kelt nem nyerte el az előterjesztő tetszését, felvert (sütőporos) kellett neki. Kipróbáltam hát Amarillisz joghurtos receptjét, s való igaz, nem száraz egyáltalán - talán, mert nem is rendes kuglóf :) Az állaga leginkább Nory kevert tésztás, cseresznyés-mandulás coffee cake-jére hajaz.
Emlékeztető magamnak a hozzávalókról:
- 15 dkg vaj
- 10 dkg gyümölcscukor (biobolt, HerbaHáz)
- 3 tojás
- 168 g joghurt (1 kis pohár, haha) tejjel 250 g-ra kiegészítve
- 35 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 10 dkg csokilencse
170 A-F 70 p. Kirepedt, még melegen felvágtam, még aznap elfogyott.
No, de hogy ne csak a receptet ismételjem meg, két dolog. A konyha-trükk, ha valaki esetleg nem ismerné: állítható tortakarikában, alufóliába burkolt, üres konzervdobozzal a közepén tetszőleges méretű gyűrűt lehet sütni, ez kb. 20 cm átmérőjű, ananászos :) kuglóf lett.
A fruktóz pedig a dietetikusok szerint egészségesebb a répacukornál, többek között kedvező glikémiás indexe miatt. Elvileg 30-40%-kal kevesebb kell belőle (ha a szacharóz édességi foka = 100, akkor glükóz/szőlőcukor = 74, fruktóz = 173), ami egyben kevesebb bevitt kalóriát is jelent (feltéve, hogy nem eszünk belőle kétszer annyit). Én helyből megfeleztem a mennyiséget, úgy is stimmelt. Nincs mellékíze, a tészta tulajdonságait alapvetően nem változtatja meg. Többek között a hámántáskát is fruktózosítottam, és amíg üzemen kívül volt a turmixgépem, porcukor helyett használtam.
A "fehér haláltól" rettegőknek remek alternatíva lehet tehát olyan ételekbe, amelyekbe mindenképpen kristálycukrot tennének (pl. fagyi), mert a sötét nádcukor vagy méz túl markáns ízt kölcsönözne nekik. Az ipari fruktóz (főleg a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup) potenciális hátrányairól persze legalább annyi info kering a weben, mint az előnyeiről, attól függően, ki rendelte meg a kutatást, vagy milyen nézőpontból értelmezik az eredményeket.
Ami engem illet, várakozó álláspontra helyezkedtem: egyrészt nem az évi 12 kilós explicit kristálycukor fogyasztásunkat tekintem az egészségünkre leselkedő fő veszélynek (végső soron ez is cukor, az is cukor), másrészt édesszájúként kifejezetten nehezményezem, hogy fruktózból tök macerás rendes karamellt készíteni (egy almás változat). A félig üres zacskót azért nem fogom kidobni :)
Olvasnivaló:
Diszkusszió