A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

A fruktóz próbája a sütés: álkuglóf

2008.07.07. 19:59   t3v, az okostojas

Egy nap kuglófra fente a fogát a család, s lőn kuglóf. Nem ám akármilyen: a hagyományos kelt nem nyerte el az előterjesztő tetszését, felvert (sütőporos) kellett neki. Kipróbáltam hát Amarillisz joghurtos receptjét, s való igaz, nem száraz egyáltalán - talán, mert nem is rendes kuglóf :) Az állaga leginkább Nory kevert tésztás, cseresznyés-mandulás coffee cake-jére hajaz.

Emlékeztető magamnak a hozzávalókról:

  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg gyümölcscukor (biobolt, HerbaHáz)
  • 3 tojás
  • 168 g joghurt (1 kis pohár, haha) tejjel 250 g-ra kiegészítve
  • 35 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 10 dkg csokilencse

170 A-F 70 p. Kirepedt, még melegen felvágtam, még aznap elfogyott.

No, de hogy ne csak a receptet ismételjem meg, két dolog. A konyha-trükk, ha valaki esetleg nem ismerné: állítható tortakarikában, alufóliába burkolt, üres konzervdobozzal a közepén tetszőleges méretű gyűrűt lehet sütni, ez kb. 20 cm átmérőjű, ananászos :) kuglóf lett.

A fruktóz pedig a dietetikusok szerint egészségesebb a répacukornál, többek között kedvező glikémiás indexe miatt. Elvileg 30-40%-kal kevesebb kell belőle (ha a szacharóz édességi foka = 100, akkor glükóz/szőlőcukor = 74, fruktóz = 173), ami egyben kevesebb bevitt kalóriát is jelent (feltéve, hogy nem eszünk belőle kétszer annyit). Én helyből megfeleztem a mennyiséget, úgy is stimmelt. Nincs mellékíze, a tészta tulajdonságait alapvetően nem változtatja meg. Többek között a hámántáskát is fruktózosítottam, és amíg üzemen kívül volt a turmixgépem, porcukor helyett használtam.

A "fehér haláltól" rettegőknek remek alternatíva lehet tehát olyan ételekbe, amelyekbe mindenképpen kristálycukrot tennének (pl. fagyi), mert a sötét nádcukor vagy méz túl markáns ízt kölcsönözne nekik. Az ipari fruktóz (főleg a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup) potenciális hátrányairól persze legalább annyi info kering a weben, mint az előnyeiről, attól függően, ki rendelte meg a kutatást, vagy milyen nézőpontból értelmezik az eredményeket.

Ami engem illet, várakozó álláspontra helyezkedtem: egyrészt nem az évi 12 kilós explicit kristálycukor fogyasztásunkat tekintem az egészségünkre leselkedő fő veszélynek (végső soron ez is cukor, az is cukor), másrészt édesszájúként kifejezetten nehezményezem, hogy fruktózból tök macerás rendes karamellt készíteni (egy almás változat). A félig üres zacskót azért nem fogom kidobni :)

Olvasnivaló:

8 komment

Címkék: csoki

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr88532544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vkorsi 2008.07.07. 21:11:47

ezer és 1 helyen olvastam ezt az édesítéses témát... és nekem tapasztalati alapon nem jött be.

a teámba ugyanúgy 2 tk kellett ebből is, hgy ugyanolyan legyen

vagy én vagyok béna??

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.07.07. 21:54:10

Én a teából nem csinálok limonádét, úgyhogy nem tudom :) Elég sokat kísérleteztem, és fele annyi fruktózzal minden süti teljesen jó. Ismét hozzá kell tennem, hogy édesszájúak vagyunk, de a tömény cukorízt nem bírjuk, pl. az Ízvarázs sütireceptjeit és Stahl édességeit eredeti formájukban ehetetlenül émelyítőnek tartjuk. Az édesítőszerek számomra nem alternatívák.

ribizli 2008.07.07. 22:26:54

A fruktóz nálunk se jó mindenhez, úgy tapasztaltam, talán vízben nem működik úgy? Turmixban, tárolandó gyümölcsre, krémbe, pudingba jó volt.

t3v, most sértődjek meg, hogy nem az én kuglófreceptjeim közül válogattál?? :) Pedig szinte csak sütőporos, ámde finom van közzétéve.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.07.07. 22:43:14

Hehe, nyugi, van még lap a virtuális receptfüzetemben :) Egyébként a cukormentesítés nálam tényleg nem központi kérdés, úgyhogy nem fogok sokat rágódni az univerzális fruktózosításon. Saját tapasztalatok persze mindig jöhetnek, hátha mások konkrét példákra kíváncsiak. Túrókrémbe, túrós sütibe például szintén jó. Én a gyümölcsös dolgokat jobbára nem édesítem, ma pl. meggyturmixot nyakaltam (túró, meggy, kevés tej, gombnyomás).

chilii · http://chilii.blogter.hu 2008.07.08. 09:49:57

eddig fagyiba és a joghurt torta habjába használtam, kitűnően bevált. azt nem tudom azonban, hogy piskótához alkalmazható lenne-e? csak azért, hogy a joghurt torta alapja is diétásabb legyen! :)

ribizli 2008.07.08. 09:58:51

Na jó, akkor csak most csak önnek megosztom a legújabb meggyes fejlesztésemet:
(meggylekvárt főztem, amit újabban úgy szoktunk, hogy a kimagozott meggyet kicsit pihentetjük, míg levet ereszt, majd szűrőben picit még ki is nyomjuk, aztán főzzük, persze a levet is megtartjuk) meggylevet kis cukorral és fűszerkivonattal (puncs keverékből) felfőztem (hűtőben tartom), majd natúr joghurtot kevés tejjel hígítottam, összekevertem a meggylével és lőn meggyes ivójoghurt. :)
És mivel kaptam receptet joghurt készítéséhez, így a jó kemény Alpa joghurtot sk. tudom produkálni már hozzá.

cukroskata · http://cukroskata.blogspot.com 2008.07.08. 15:02:39

Én inkább sorbitot használok, de a fructose is jól bírja a hőt, és szerintem nincs mellékíze. Sajnos mindkettő emergiatartalma azonos a cukorral, így hízlalnak rendesen, :-( az előnyük, hogy kedvezőbb a glikémiás inexük, ezért lassabban emelik a vércukrot..

cukroskata · http://cukroskata.blogspot.com 2008.07.08. 15:13:07

Ja, nekem is van több kevert kuglófom:
narancsos kevert kuglóf
csokis narancsos