A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Az egyszerűség dicsérete: univerzális kalács

2008.11.30. 17:50   t3v, az okostojas

Puha, foszlós, szintén tojásmentes, édeshez, sóshoz (sonka!) egyaránt passzol. Eredetileg egy mindmegettés recept, azóta is áldom Borcsa nagymamájának nevét.

Kell hozzá:

  • 45 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 2,5 dkg (1/2 kocka) friss élesztő
  • 2,7 dl tej(szín)
  • csipet só
  • 1 ek krumplipehely (HerbaHáz, más bioboltok) - nem létszükséglet

Csak semmi cicó: mindent a tálba (az élesztőt nem szoktam felfuttatni, a hideg konyhában viszont a vajat felmelegítem a tejjel), alaposan kidagasztani, langyos helyen duplájára keleszteni, formázni, ismét keleszteni, sütni.

Eleinte két nagyobb kalácsot fontam belőle (nagy gáztepsin, mert óriásira dagadnak), később hitvesi nyomásra ("olyan finom a héja") átálltam a kicsi kalácskákra, ill. végül a tizenkét briósra (csomóra kötött kalácshurka), ez gyorsabban (kb. 15 perc alatt) meg is sül. A tészta relatíve kemény, nem kell lisztezni, kiválóan gyakorolható rajta a kalácsfonás. Ultrafoszlós lesz, ha az egyes fonatoknak valót először kinyújtjuk, hengerré felcsavarjuk, és így fonjuk össze őket. Lehet a túrós buktához hasonlóan, kovászolással készíteni, de ezt a kalácsot mi simán felfaljuk frissen, legkésőbb másnapig.

Kelt tészta tippek, amíg nem tudok saját magamra hivatkozni :)

2 komment

Címkék: tejszín

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr73796176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fibyke77 2012.04.30. 12:06:41

Hetente kétszer sütöm, annyira ízlik mindenkinek:))) Bukta, briós és fonott kalács készül belőle felváltva:) Köszönöm!

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2012.04.30. 12:40:21

Borcsa nagymamája tudott valamit :) Az esetek 90%-ában natúr esszük, de pár napja Nutellával töltöttem meg, mint az ostoros kalácsot (fázisfotók pl. itt:
tucsokbogar.blogspot.com/2010/10/ostoros-kalacs.html). Csak azért nem fogom gyakran így sütni, mert egyesek szerint kevés volt benne a töltelék - úgy, hogy egy nagy üveg legalább fele belement :)