A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Virtuális konyhalátogatás

2010.01.04. 15:02   t3v, az okostojas

A főzőtudományom eddig sem szakácskönyveken alapult, lassan viszont - nem utolsósorban a nyúlként (vegetáriánusoknak: gombaként :) szaporodó magyar gasztroblogok miatt - eljutunk addig, hogy kizárólag blogokból merítek ihletet. Az esetek többségében messziről felismerem a (nekünk) jó recepteket, de kár lenne tagadni, hogy néha félrevezetnek az összetevők vagy az arányok (a fotókat nem különösebben nézem, egyre kevesebb van, ami a valóságot mutatja - egy mesterségesen tökéletesre dizájnolt fénykép után mégis mihez képest legyen sikerélményem? :) Szóval az alábbiakat kipróbáluk, és volt, ami bejött, volt, ami nem.

Portóis kacsacomb aszalt meggyel (Kalinka / Partizán Orsi)

Alapvetően Chili und Ciabatta Petra receptje szerint jártam el, de PO-é a kredit, különben nem vettem volna észre. Ehhez nincs mit hozzátenni, úgy jó, ahogy van, ünnepi fogásnak is tökéletesen alkalmas.

Májas zsír (BeckZsu / àlabeck; a fotón balra)

Nem kell mindig konfit :) A családunk kempingezős ága rendszeresen vitt magával befőttesüvegbe zsírban lerakott, előre kisütött húst és májat az utazásokra. 15 dkg portóis kacsazsírban, 2 gerezd fokhagymával 30 dkg darabokra vágott csirkemájat sütöttem ki, de hiba volt, túl hamar elfogyott.

Juharszirupos kekszek (Kalinka / Partizán Orsi)

PO esküvői köszönetajándéka, eredetileg Kaldeneker György receptje. Nekem nagyon durván ragadt a tészta, kapott még bőven lisztet. A végeredmény puha, édes, de semmi különleges, a jellegzetes szirupíz nem jött át. Amire diót tettem, az lett a kapósabb. A többi juharszirupból inkább fagyit főztem (másodikra megtaláltam az igazit, coming sooner or later).

Töltött mogyoróvajas keksz (Nory; a képen jobbra)

Egy kekszrajongónak Nory cookie-jai nem szoktak csalódást okozni. Már régóta megvan az Ultimate Peanut Butter Cookie, de adtam egy esélyt ennek is (a barna cukrot fél csészére csökkentettem). Egyértelműen nem váltotta be a hozzá fűzött reményt, nem elég mogyorós ízű, meg általában: nem hiába érdemelte ki a másik A Mogyoróvajas Keksz státuszt.

Fordított meggyes-mákos torta (Fűszeres Eszter)

Nekem a meggyes mák szimplán nem állt össze eggyé, így a sütit nem tudtam kiborítani a tepsiből, onnan kanalaztuk. Meggy és mák, nem több, nem kevesebb annál, viszont a leírással ellentétben egyáltalán nem tömény, elég sokat el lehet belőle egyszerre gond nélkül tüntetni :)

High-life torta (Chili&Vanília)

Újabban nem sokszor kell felcsapnom az imént átstrukturált, korszerűsített maradék tojásfehérjés gyűjteményemet, mert a kelt tésztákból simán el lehet hagyni a tojássárgáját. Ezt a diós fehér piskótát már rég kinéztem, de az anyaggyűjtés az előzőek miatt időbe telt. 6 tojásfehérje, 18 dkg porcukor, 18 dkg dió, vanília, só; 180 fokon 20 perc sütőpapírral bélelt nagy gáztepsin. Nugáttal és nutellával megkenve, félbehajtva, megkenve, félbehajtva, tejszínhabbal vagy anélkül egyaránt egy falat manna.

4 komment

Címkék: meggy kacsa dió mák máj tojásfehérje vörösbor mogyoróvaj méz/juharszirup

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr1001645027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gooseberry · http://www.piszke.blogspot.com 2010.01.04. 18:55:00

Hát most nagy unalmamban az ünnepek alatt elmélyedtem egy kicsit az ételfotózás rejtelmeiben és nagyon elszomorodtam :(

Nem azért mert mondjuk nincs rendesen megfőzve amit a képen látsz, vagy le van olajozva, hogy szép fényes legyen... ezek a fotoshop előtti korszak trükkjei.
Lényegében azt szűrtem le hogy egy 200k körüli gép+objektív+photoshoppal és a külfüldi stock fotóoldalak oldalak elég idejű böngészésével lehetsz sztárfotós Ami azért nem egy elismerést éredemlő tendenica...

ildsisy 2010.01.05. 12:22:33

20 év után ismét kalácsot akarok csinálni. Akkor nagyon jól sikerült, akkora volt, mint egy péknél egy nagy kenyér! Kézzel vertem ki 30 percig, kelesztés stb. Nagyon jól sikerült, ízletes volt! Most ismét ezt akarom. Nincs dagasztógépem. Majd innen veszem az adatokat a kalácshoz. :)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2010.01.06. 19:48:05

Piszke, a probléma tágabb kontextusában nehéz lenne röviden összefoglalni a tüneteket és azok okait, de - elvonatkoztatva a kajától - a pórustalanra retusált mangalányokat mind a létrehozó, mind a befogadó szemszögéből a világ bajaira adott inadekvát válasznak tekintem :)