A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Gyümölcssaláta v1.0

2007.08.07. 16:27   t3v, az okostojas

Nem kellően érett gyümölcs hasznosítására, 18 éven felülieknek. Vedd a következőket:

  • negyed gömbnyi nem túl édes sárgadinnye (kockákban)
  • nagy marék nem túl édes szőlő (akár két színben)
  • két nem túl édes magvaváló és héjaváló őszibarack (kis darabokban)

A keveréket küldd meg egy csorrantásnyi mézzel, spriccenet citromlével, löttyenet portóival, és némi apróra vágott citromfűvel. Forgasd össze, éjszakára hűtsd be, reggel keverd át, aztán nézd, ahogy az addig nem túl kelendő, önmagukban valóban nem túl ízletes gyümölcsök rohamtempóban tűnnek el a tálból.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr28133973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ribizli 2007.08.08. 10:48:29

Egyféle fűszerből egy csipet nagyon fel tudja még dobni, pl. szerecsendió, fahéj, szegfűbors, szegfűszeg, fekete bors, gyömbér, stb.
Múltkor meg Lajos Mari vagy a másik hájas asszonyságtól hallottam majonézes sárgadinnye-salátát, ami piszkosul izgatja a fantáziámat.

Zsu · http://zsukonyha.blogspot.com 2007.08.08. 12:26:32

A majonézes sárgadinnye finom dolog. :) Igaz én nem salátát csinálok így, hanem szendvicsbe teszek sárgadinnyét és majonézt és jók együtt.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.08.08. 13:43:31

Vicces, mert miután bekevertem a közvetlen látóterembe eső hozzávalókból az "öntetet", körülnéztem a neten, hogy mit lehetne máskor a gyümölcsre tenni, és többek között egy fűszeres-majonézes gyümölcssalátát is találtam:
www.tutireceptek.hu/majonezes-gyumolcssalata
A hozzájuk párosított fokhagyma és snidling nálam mondjuk az egzotikum kategória, vagyis _egyszer_ biztos kipróbálom. Ezzel együtt a gyümölcsöket nem nagyon tudom elképzelni "nehéz" szószban, legfeljebb jogonézzel.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nálunk a gyümölcs magában elfogy, ritka, hogy ilyesmihez vagy bóléhoz kellene folyamodnom, szóval ezen a téren gyakorlatlan vagyok, ezért nem nagyon merült fel a fűszerezés igénye (az ötlet egyébként szimpatikus, hisz a gyümölcsleves is hasonlóan készül).
süti beállítások módosítása