Na, már megint megelőztek :) A klasszikus habcsók nálunk nem gyerebe, a fehér piskótát is ritkán vállaljuk be, ezt a bejegyzést tehát a hasonló ízlésűek figyelmébe ajánlom.
Először is, a blog szellemiségéhez híven itt olvasható néhány tojásos adat, de a tojásinfón is találunk érdekességeket. Vagy tudtátok például, hogy egy 1,8 kg tömegű, évi 300 tojást termelő tyúk szervezete foszforkészletének több mint háromszorosát, kalciumkészletének pedig több mint 25-szörösét üríti ki a megtermelt tojással? Vagy hogy egy 60 g-os tojás "előállítása" 670 kJ energiát emészt fel? (forrás, .pdf) Hja kérem, nehéz a tyúkok élete :)
Az ugye alap, hogy a maradék fehérjét mihamarabb lefagyasztjuk (ebben a formában Frank Júlia szerint - Éléstár/Fagyasztható finom falatok - 10 hónapig tartható el), aztán a normál hűtőtérben felengedtetve simán felverhető, és ugyanúgy használható, mint a friss. Ha nem tudjuk, mennyi került az adott edénybe, nem árt megjegyezni, hogy egy átlagos tojásfehérje a Konyhamester szerint 3-3,5 dkg tömegű.
Ez nagyjából így igaz: én 25 dkg-os, üres vajkrémes dobozokba gyűjtöm őket, amikbe mindig 8 db M-L fehérje fér (a doboz pedig éppen beleillik a fagyasztóm ajtajába, és egyszerre ennyit simán el tudok fogyasztani egy madártejhez). Van, aki egyenként, kefires pohárban fagyasztja le, és aztán a kemény korongokat zacskóba gyűjti, de már olyat is olvastam, hogy alufóliából hengert kell kialakítani, és a fehérjéket abba öntve, jól lezárva megfőzni, majd szeletelve szendvicsbe adagolni.
Wise Lady bölcsességei a tojásfehérjéből vert habról. Receptek utolsó frissítése: 2010.01.04.
Személyes kedvencek
- Madártej, ahol a "sodó" pudingporból készül. Nálam általában így végzi, határtalan mennyiséget el tudunk tüntetni. Íme, egy 6 fehérjére optimalizált recept. Garantáltan koleszterinmentes :) Alternatíva: Vimizo madárteje.
- Financier (Chili&vanília): megsütöttem, nagyon finom!
- Kókusztallérok csokikrémmel (Chilii/Ízvarázs): addiktív!
- Sablé viennois omlós keksz (Ana / Hedonism), 1 fehérje, de simán triplázható a mennyiség, ennél csak az Ultimate Chocolate Cookie finomabb, de abba nem csak a fehérje kell :)
- Diós-csokihabos linzer. Eredetileg az egyik Rama süteményeskönyvből, 4 fehérje, kitűnő.
Édes felhasználási módok:
Kókuszos
- Zitka-féle kókuszcsók: szuper, egyáltalán nem habcsók jellegű. A mézet nem szabad kihagyni, attól lesz jó rágcsás állaga. Nálam kb. 180 fokon kb. fele annyi ideig sül.
- Kókuszcsók (Ana / Hedonism)
- Kókuszcsók (Fakanál)
- Kókuszcsók(Gabojsza)
- Kókuszcsók (Manóanyó)
- Kókusztallér (Cserke): 4 tojásfehérje
- Kókuszmuffin (Kismacs)
- Dolcetti al cocco (kókuszos keksz) (Gabah / Piazza-piazza)
- Kókuszkarfiolok (Nemisbéka / Takarékláng)
- Kókuszcsók (Faluvégi kurta konyha)
Citromos
- Citromos fehér csoki mousse (Maci): 5 fehérje
- Citromos sablé viennois (Max konyhája)
- Spórolós Böske citromos szelete (Borzsi): 4 fehérje
- Citromos sütemény (Sütis néne): 6 fehérje
- Citromkenyér (Bodza konyhája)
Mandulás
- Macaron (Chili&vanília): kizárólag elvetemülteknek. A recept és a tapasztalatok.
- A bátor (mit bátor, hős!) Piszke első macaronja és a többi.
- Mandulás kifli (Konyhára nyitott ajtó): 3 fehérje
- Mandulás kétszersült (Cukroskata; édesítővel), ill. majomkenyér néven a cukorral készült változat.
- Sünigolyó (Jó kaja)
- Csokival töltött mandulás habtallérok (Ottis főz)
- Amaretto kekszek (angolul): kipróbálva, kevesebb cukorral még jobb.
- Amaretti (Ízbolygó)
- Amaretti (Fűszer és lélek)
- Amaretti-muffin (Gourmandlizard): 6 fehérje
- Mandulás-diós tallérok (Fakanál)
- Mandulás-meggyes-csokis szelet (Nemisbéka)
Diós
- Diós-nugátos duchesse (moes): Ez nekem nem sikerült, totál leragadt, de az íze jó volt. Lehet, hogy egyszer megint bepróbálkozom.
- High-life torta (Chili&vanília): a diós fehérpiskóta-imitációt kivételesen szeretjük.
- Diós-mandulakrémes fehér piskóta (Maimoni): 10 fehérje, sok kalória :)
- Habos-diós linzer (Torkos Kuckó)
- Dióhabtallér (Faluvégi kurta konyha)
Mogyorós
- Mogyorós csók (Ancsika)
- Mogyorós puszedli (Anyul / A házisárkány főz)
- Mogyorótorta karamellás tejkrémmel (Jó kaja)
- Töltött mogyorós habtallér (Tündér / Ízes kalandok)
Csokis/kakaós
- Csokis-marcipános falatok (Nemisbéka): 3 fehérje
- Többféle sablé viennois (Kicsi Vú)
- Kakaós sablé viennois (Wise Lady)
- Csokimousse (Chili&vanília): nem sok plusz fehérjét visz el, de isteni.
- Csokimousse (Ízbolygó): 4 fehérje
- Ropogós csokihabkorongok: saját fejlesztés, nyam-nyam!
- Angel food cake, avagy angyaltorta (Juc): 12 fehérje!
- Csokis habkeksz (meringue) Km konyhájából
- Adventi csokis-diós csók (Latsia)
Gyümölcsös
- Málnahab és birshab/boszorkányhab á la ribizli
- Ribizlihab (Chriesi)
- Ribizlihab (Alchri)
- Málnahab (Endivia / Konyhapult)
- Szilvahab (Napmátka)
- Habban sült barack (Fűszer és lélek)
- Feketeáfonyás-citromos friand (Tintaleves): a financier közeli rokona, de vajpirongatás nélkül készül.
Hideg
- Gesztenyés parfé (Ági főz): 3 fehérje
- Szederparfé (Doctorpepper)
- Mákparfé fehér csokoládéval, citromos öntettel (Flat-cat)
Püspökkenyér fehérjéből
- Juc
- Latsia
- Mamihami
- Ági, aki főz
- Diákkenyér (Macilaci)
- Ezüstkenyér (Mennyei mignon)
- Karácsonyi kenyér (Dolce vita): 3 fehérje
- Gyümölcskenyér (Eve & Apple): 1 bögre(!) fehérje kell hozzá
Minden más
- Nlc fórumozók tippjei 1.
- Nlc fórumozók tippjei 2.
- Konyha-trükkök: tojásfehérje (eperhab, gyümölcskenyér, Pavlova-torta, spórolós Böske citromos szelete, habos-mákos szelet, dédnagymamám diótortája stb.)
- Fehér piskóta (Kicsi Vú/Horváth Ilona)
- Fehér piskóta (Gabojsza)
- Krémes (Gigi1976): 9 fehérje kell hozzá!
- Krémes (Nosalty)
- Krémes (Tortaimádó)
- Deák-torta (Nemisbéka) 9 fehérje, jessz!
- Roletti: Brian, a csokiínyenc receptje a fagyiból kimaradt fehérje azonnali felhasználására
- Fahéjas tallér (Fakanál): 6 fehérje
- Cremets sárgadinnyével (Mennyei Manna)
- Túrófelfújt (Ízbolygó): 3 fehérje
- Viktória csemege: 7 fehérjéből készült, ostyalapok közé töltött krém (Tortaimádó)
- Kardinális szelet (Juc): 5 fehérje
- Fahéjas korongok (Latsia)
- Anna meggyes máktortája (Moha): 10 fehérje
- Baked Alaska (tésztába burkolt fagyi karamellizált habcsókban) Édesemtől
- Angel food cake (Édesem): 12 fehérje
- Habos-kókuszos szelet (Holdsugár): 6 fehérje
- Rakott palacsinta (Mirelle konyhája): 3 fehérje
Sós: ez a részleg egyelőre erősen hiányos.
- Hófehérje kategória (Nemisbéka): sajtlepénykék (7 db fehérje!). Ezenkívül sok más fehérjés édesség a linken.
- Nagypapi sajtos golyói :)
- Sajtgolyócskák (Maszatjani)
- Sajtgolyó variáció (Kiskanál)
- Sajtgolyó (Tökmagi főzősarok)
- Tempura (Morzsóka)
- Illatos-omlós csirkemell (No Salty)
- Quiche (Lilahangya)
- Húsleves derítése és sóágy halsütéshez (Beatbull)
Egyéb ötlet?
U. I. E-társi nyomásra létesítek egy habos szakaszt is, kinek a papné alapon.
Máglyarakás változatok
- Boszorkánykonyha
- JamJarLady
- Hajnal konyhája
- Chili&vanília (pszeudo-, angolul)
Pavlova-torta
- Nigella
- JamJar Lady
- Gránátalma
- Mini rózsavizes Pavlova (Moha és sáfrány)
- Cézárimádó szerint
- Juc módra
- Édesem receptje
- Csokis Pavlova (Gabojsza)
- Csokis Pavlova (Dolce Vita)
Habcsókvariációk
- Habcsók (Nemisbéka)
- Habcsók (Főz és fecseg)
- Habcsók (Wise Lady)
- Mini habcsók (Saját levében)
- Pierre Hermé habcsókja (Mennyei manna): 8 fehérje
- Habcsók kakaókrémmel (Tortaimádó): 6 fehérje
- Citromos-kókuszos habcsók (Sajtkukac)
- Gabriella habcsókjai: mandulás, kókuszos és fahéjas.
- Mogyorós habcsók (Zsuzsi, aki főz)
- Habcsókrolád lime-mousse-szal (Édesem)
- Kávés habcsók (Édesem), amit Főz és fecseg is kipróbált
- Habcsók rózsavízzel és kókusszal (Flat-Cat)
Diszkusszió