A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Hacsapuri (grúz töltött lepény)

2010.09.26. 21:54   t3v, az okostojas

"Okostojás augusztus 20-án nemzetiszínű szalagot köt a hasára, és nekiáll kenyeret sütni. Nem tartozik a veszélyes kirekesztők közé, idén grúz kenyeret süt." (Anna-naptár, 2010. augusztus) Mivel a júniusi kvászhoz nem voltam elég bevállalós (a meggyes változat még hagyján), most már nem volt mese: naptárt kellett sütni.

A hacsapuri állítólag a grúz konyha egyik alapétele, és mint ilyen, ahány ház, annyi változat. Mivel még sosem ettem, fogalmam sincs, milyennek kellene lennie. A Chili&Vaníliánál és Katakonyhánál fellelt kommentek alapján viszont úgy éreztem, az Orosz kulinária Anna jóvoltából megismert receptje (minimális módosítással) tökéletes lesz. A gyakorlatban aztán kiderült, hogy mindennemű misztifikálás ellenére valójában egy csökkentett zsírtartalmú töltött lángosról van szó.

A tésztához kell:

  • 20 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg görög joghurt (Spar: Bakoma jogurt naturalny typ grecki - tradycyjna receptura, super kremowy gesty :) - teljesen elfogadható összetétel és íz
  • 1 tojás
  • 1,5 tk só

A töltelékhez:

  • 25 dkg áttört típusú túró
  • 15 dkg reszelt juhsajt (eredetileg szulguni)
  • 10 dkg mozzarella
  • 1 XS-es tojás
  • 5 dkg vaj
  • (1 ek kapor)

A sütéshez:

  • 10 dkg vaj

A tésztát A Gép egyetlen dagasztókarja összegyúrta, majd két emberi kéz négy vékony körré nyújtotta. A töltelékhez valókat ugyanazok a kezek villával össze/szétnyomkodták, és alaposan elegyítették.

A leírás szerint a tölteléket egyenlő arányban (amerikai olvasók kedvéért: négy részre :) elosztva a korongok közepére helyezzük, a tésztát felül összefogjuk, és a batyut óvatosan kinyújtjuk.

Na, ez minimum dezinformálás: a tésztát megtöltve egyszerűen nem lehet kinyújtani, ezen legfeljebb egy lágyabb tészta segíthetne valamelyest. Az első, határozottan amorf alakzat legyártása után inkább sugárirányban bevagdostam a körök szélét, és a füleket felhajtogattam a lepények tetejére, aztán sodrófával serpenyőben süthető vastagságig (kb. másfél centi) lapítottam őket.

Ugyan felmerült még a food styling is a szabályos külalak érdekében (pl. nyolc egyforma korong kiképzése, és a szélek összesodrása), ám az éhség egy bizonyos fokán ezek a sokadlagos szempontok eltörpülnek. Egyesével, forró vajban, az egyik oldalát lefedve, a másikat fedő nélkül kell kisütni egyenletes, amolyan közepes lángon - alig néhány perc az egész.

Mi tagadás, a simább felük sem lett fotogénebb, viszont a vajban kisütött joghurtos tészta egyszerűen utolérhetetlen. A kefires lángoshoz hasonlóan ez sem szívja magába a zsiradékot, a külseje ropogósra sül, a belseje pedig jó puha és nedves-zsíros a rengeteg tölteléktől. Kettő kapros töltetet kapott, így echte juhtúró ízű lett, úgyhogy valószínűleg brindzával és trappistával (plusz a mozzarella) is működne, de a szaftosságot adó vaj semmiképp nem hagyható el belőle. Nem csak frissen jó, két embernek egy kiadós ebéd és egy laktató vacsora.

2010.11.21. Az esztétikusabb megjelenés záloga: nyolc kis kört nyújtani, kettőt-kettőt töltés után a széleken összenyomkodni, így sütni.

4 komment

Címkék: joghurt sajt kapor juhtúró

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr652325330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemisbeka 2010.09.30. 11:58:34

Én is megcsináltam, másik recept alapján, vicces, másképp néz ki :).

nemisbeka.hu/archives/2007/11/17/Gruz_sajtos_lepeny/#comments

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2010.10.01. 21:51:53

Nos, kár lenne tagadni, hogy kegyedé esztétikailag egyértelműen felsőbbrendű :) Legközelebb viszont kéretik keresőbarátan elnevezni, és akkor automatikusan tetszik linket kapni. Én mondjuk máskor is vajban fogom kisütni, nem sütőben, szerintem attól lett igazán turbó a tésztája.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2010.11.22. 17:22:46

Hát szoktam én sz?rt feltenni? :) Tegnap sütöttem ismét, most nem csak finom, szép is lett.
süti beállítások módosítása