Lényegtelen, hogy a Rama Tavaszi sütemények című receptfüzete szerint arany-ezüst sütemény, póriasabban pedig narancsos-kókuszos - a kép magáért beszél :) Az eredeti is biztos jó, de az egyensúlytészta nem a barátunk, 15 deka liszthez teljesen felesleges ugyanannyi cukrot tenni. Fokozott edényigényű (három tálas) süti, viszont a narancsos rétegnek köszönhetően nem merő egy száraz fájdalom, piskótaundorban szenvedőknek is ajánlott. Nem tudom, hogyan vehetnénk rá a tetejét, hogy ne repedjen ki, hacsak nem a sütőpor elhagyásával, a fotón rutinosan a lapos szélét örökítettem meg:
A citromsárga tésztához:
- 4 tojásfehérje
- 1 ek citromlé
- 12,5 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 5 dkg kókuszreszelék
- 1 tk sütőpor
- 1,4 dl tej
- 3 ek rum
- csipet só
A narancssárga tésztához:
- 4 tojássárgája
- 10 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 2 tk sütőpor
- 1,3 dl narancslé
- 1 narancs héja
- csipet só
A kettő közé:
- 1-2 ek holland kakaópor
A fenti sorrendben dolgozunk. Az egyes számú tálban felverjük a tojásfehérjéket a citromlével. A kettes számú edényben a citromsárga tésztához való vajat és cukrot a csipet sóval összerobotoljuk, aztán kanállal hozzákeverjük a lisztet, sütőport, kókuszt, rumot és tejet, és a végén két részletben beleforgatjuk a tojásfehérjehabot.
A hármas tálban várakozó tojássárgájákat a narancssárga tésztához előírt mennyiségű vajjal, cukorral és sóval kihabosítjuk, belekeverjük a lisztet, sütőport, narancslevet és narancshéjat.
Egy 32x13 cm-es kenyérforma aljába zsírpapírcsíkot simítunk. Először a sűrűbb, kisülve is tömörebb narancssárga tésztát öntjük bele, amire kakaóport szitálunk, aztán jön a könnyebb és eleve több kókuszos tészta. 175 fokra előmelegített sütőben nálam egy óra alatt sült meg (tűpróba). Úgy tíz percig a formában hagyjuk hűlni, aztán műanyag lapáttal körben leválasztjuk, és felhasználásig egy negyedik, immáron lapos tálra borítjuk, kihűlve lefedjük vagy dobozoljuk.
A narancs az üde ízét adja, a kókusz a harapni való textúráját. Frissen kisülve vékony, roppanós, cukros kéreg borítja, szerintem ekkor a legjobb, bedobozolva felpuhul. Azért a maradékot sem dobtuk ki :)
Diszkusszió