Hét lefagyasztott tojásfehérje, 32,5 dkg gesztenye, kilenc tepsi ostya. A gesztenyés receptverseny kísérleteit örökítem meg itt, mert ezek sem rosszak, csak a koncepcióhoz (mert olyan is volt :) nem illettek. Az elkészítés módja mindnél ugyanaz (részletek a versenyposztban), de a linkelt receptek hozzávalóitól - szokás szerint - mindig van eltérés.
Ostyaevolúció:
Balról jobbra, fentről le:
HVG Life-Style Plusz 2010 recept: 15 db
- 4 dkg (1 db nagy) tojásfehérje
- 5 dkg porcukor (ez túl sok)
- 1 dkg puha vaj
- 6,5 dkg főtt, darált gesztenye
- 2 dkg liszt
- 1 tk holland kakaópor
A cukrot, vajat, tojásfehérjét, gesztenyét kézi habverővel összekeverni, fél órára behűteni, utána bele a lisztet. Két evőkanál tésztát félretenni, ebbe megy a holland kakaó. Szíveket akartam sütni, de mint kiderült, terül a tészta, sütés után újra ki kellett szaggatnom, szóval csak köröket érdemes sütni. Egy-egy kanál masszát tapadásmentesített tepsin a kanál hátával formára alakítani, a szélét végignyomni a habzsákba töltött kakaós tésztával, 175 fokon 10 perc alatt megsütni. Inkább keksz, mint ostya, mert elég vastag, de erőteljesen gesztenyés ízű.
The Book of Chocolates & Petits Fours: 24 db
- 4,7 dkg (1 db nagyon nagy) tojásfehérje
- 3 dkg porcukor
- 4,5 dkg olvasztott vaj
- 3,75 dkg gesztenye (durvára turmixolt, előfőzött egész) vagy mogyoró, mandula, dió, finomliszt
Kézi habverővel mindent összekutyulunk, fél órára behűtjük, tapadásmentesített tepsin 1-2 mm vastagon elterítjük tetszőleges alakban (legegyszerűbb a kör, minden máshoz sablon kell), 175 fokon 10 perc alatt pirulásig sütjük. Ez vajas-karamellizált jellegű, annak extra jó, de nem átütően gesztenyés, akár liszttel is készülhetne.
Sprinkle Bakes: 28 db
- 1 tojásfehérje
- 4,5 dkg porcukor
- 2 dkg olvasztott vaj
- 3 dkg gesztenye (durvára turmixolt, előfőzött egész) vagy mogyoró, mandula, dió, finomliszt
- 4 dkg liszt
Kézi habverővel stb., 175 fokon 8 perc alatt pirulásig sütjük Ez nekem nem lett hajlítható, ropogós, akár egy édes kréker, később sem puhul meg, és nem is nagyon gesztenyés, csak finom.
A maradék alapanyagokból: 20 db
- 5,5 dkg (2 db) tojásfehérje
- 2,5 dkg porcukor
- 2 dkg puha vaj
- 4,5 dkg gesztenye (durvára turmixolt, előfőzött egész)
Kézi habverővel stb., 175 fokon 8 perc alatt pirulásig sütjük. Valahogy mélyebb íze van, talán a félig főtt gesztenye nyersessége miatt, nagyon jó gesztenyés utóíz. Majdnem ez lett a nyerő, de készült jobb.
Hogy ez mind mire jó? Magában, pohárkrémhez, fagyihoz ropogtatni, ostyatálkának, rolettinek, cannoli helyett, hordócskának és a többi. Hőre lágyuló, rendkívül gusztusos fotó:
Diszkusszió