A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Tormaszószos rakott tészta

2010.06.10. 18:38   t3v, az okostojas

Nevezett étel állítólag a húsvéti maradékok felhasználására szolgál, de ahol se húsvét, se maradék, ott az év bármely szakában hamar elfogy. A Nagy Reciklátor (a.k.a. Stahl Judit) szokás szerint ezt a receptjét is több változatban vezette elő (gugli a barátunk), alább a szerintem jó arányok.

Két főre, két étkezésre kell hozzá:

  • 25 dkg csavart tészta, szarvacska vagy egyéb rövid tészta
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • bors
  • 15-20 dkg (1 kis üveg) ecetes torma
  • 15 dkg parasztsonka, esetleg angolszalonna
  • 5-10 dkg reszelt füstölt sajt

A tésztát sós vízben félpuhára főzni, közben a vajból, lisztből és tejből besamelt készíteni (a rántás csomómentességére például az elemes tejhabosító vagy a sokszárú kézi habverő a garancia), borsozni, tormázni, kóstolni. Sózni nem szoktam, a jóféle házi sonka eleget ad hozzá. A tésztát, tormaszószt és falatkákra aprított sonkát tűzálló tálba vagy tepsibe borítani, az egészet kanállal összeforgatni. A tetejére füstölt sajtot szórni, 180 fokon 25 perc alatt pirosra sütni.

Az arányokat érdemes megtartani, a fenti a minimális szószmennyiség (a tészta sütés és állás közben beszívja a mártást). Az eredeti elnevezéssel ellentétben a makaróni és a spagetti nem jó hozzá, mert nem lehet eloszlatni rajtuk a mártást. Almás tormával édeskésebb (rosszabb) lesz az összhatás, a főtt tojás nekünk még sosem hiányzott róla/belőle.

2 komment

Címkék: húsvét sonka sajt tészta torma

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr852058728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wise Lady · http://www.wiselady.hu/ 2010.06.14. 18:26:58

Nagyon szeretem a tormaszószt így is, és édesen is. Anyukám készítette, és már gyerekként is a kedvencem volt! Méltatlanul mellőzött étel.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2010.06.15. 20:07:23

És milyen egyszerű! Ízesített besamel, és kész.
süti beállítások módosítása