Kedves, birkamániás kollégát búcsúztattunk tavaly ezzel a tortával, és bár a birka alapvetően nem kötelező eleme, legyen már valami kvázihúsvéti recept a blogon. A fő dizájnelem a tejszíngyapjas, csokifejű birka lett volna, de életemben először a rohadék tejszín gyakorlatilag minden átmenet nélkül vajjá változott, és valamilyen kifürkészhetetlen okból nem is volt itthon több. A prezentáció idejére a porcukor (l. lenti kép) nagy része persze beivódott a csokikrémbe, de ez az apró közjáték nem hatott ki a fogyasztás sebességére, így saját részre egyetlen kókadt szeletet sikerült megmenteni. Cseppet sem émelyítő, amolyan töménykés, amiből egy szelet nem szelet.
A tortalapokhoz kell:
- 8 tojás
- 25 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- 2 ek holland kakaópor
- 5 dkg vaj
- 15 dkg étcsoki
- 30 dkg dió
A krémhez:
- 3 dl tejszín
- 30 dkg étcsoki
- 5 dkg vaj
- 2 ek kávélikőr
A tojásokat a cukorral szinte fehéredésig robotoljuk, a habba óvatosan belekeverjük a lisztet és kakaóport, végül az olvasztott vajat, olvasztott csokit és darált diót. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsül (nyolc tojásból készült tésztával a 26 cm átmérőjű tortaforma tele lesz).
A krémhez a tejszínt csak annyira melegítjük fel, hogy felolvassza a csokit és a vajat, ezeket elkeverjük, a végén hozzálöttyintjük a kávélikőrt. Mire eddig elérünk, már hideg, mehet a kihűlt, háromba vágott tortába és rá. Dekorálás, evés (tejszínhab ajánlott).
A diós csokitorta tésztája a holland csokis könyvemből, az alig vajas trüffelkrém Tortaimádótól. A birkatorta elé természetesen birkás levest ajánlok, az észosztóban pedig vajkrémek Dunszt szerint.
Diszkusszió