Obligát lencserecept év végére/elejére.
Hozzávalók:
- 25 dkg lencse
- kb. 4 dl száraz vörösbor
- 2 sárgarépa
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 cikk zellergumó
- 2 közepes krumpli
- 10 szem feketebors
- só
- aprított petrezselyemzöld
A megmosott, éjszakára beáztatott lencsét fele víz, fele vörösborban (a folyadék úgy egy ujjnyira lepje el) a felaprított hagymával, sóval, borssal feltesszük főni. Amikor már úgy látjuk, emberi időszámításon belül (t<=20 perc) meg fog puhulni, beledobjuk a felkockázott répát, zellert és krumplit, készre főzzük. Tálaláskor a tányéron megszórjuk friss petrezselyemzöld-nyesedékkel.
A vörösbor gyönyörű bordóra festi a lencsét, ami látványnak sem utolsó. Ezt a zöldségegytálat lehet hosszabb lére is ereszteni, de minek: finom, koncentrált ízű zöldségleve van, sem a húsféle, sem a sűrítés nem hiányzik belőle. "Kissé időigényes*, nem túl drága. Energiatartalma személyenként kb. 365 kcal (21 g fehérje, 62 g szénhidrát, 1 g zsír)." Nova Szakácskönyvek - Zöldséges ételek.
*Legfeljebb várakozási idő tekintetében, egyébként szinte zéró meló.
Diszkusszió