A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Csokis-mogyorós kuglóf

2010.06.20. 19:01   t3v, az okostojas

Ez sem kelt kuglóf, viszont annál finomabb a kérge: a karamellizált cukros mogyoró a szénhidrátfüggők álma. Eredetileg talán Margit2 nekünk túlontúl édes receptje lehetett, de annyi biztos, hogy ribizli Napóleon kuglófja mellett ez fordul elő nálunk nagyobb gyakorisággal.

Kell hozzá:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 25 ml rum
  • 1 tk fahéj
  • 20 dkg pörkölt, darált mogyoró
  • 12 dkg liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 10 dkg tortadara

Mindent összekeverünk (aki úgy érzi, a vaj-tojás-cukor hármast külön is kikeverheti, de felesleges), formába öntjük, előmelegített sütőbe toljuk. A másik sütőmben 180 fokon 60 percig sütöttem, ebben 175 fokon 45 perc alatt megsült.

Ismétlem, nincs klasszikus kuglófformám, de mivel a kuglófnál - ennél meg különösen - a kéreg a lényeg, felületnövelési céllal most a 26 cm-es szilikonos tortaformám közepébe alufóliába csomagolt konzerv sűrített tejet állítottam, és az energiatakarékosság jegyében a sütéssel egyidejűleg dulce de lechét készítettem. Ez egyesek szerint bátor dolog volt, de a zárt konzervdoboz most sem robbant fel, és ennyi idő alatt a tartalma nem is karamellizálódott (illetve maillard-izálódott) túl, mint korábban.

Szólj hozzá!

Címkék: csoki mogyoró

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr572096181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása