Rövid és felületes kamrászati kutatásaim alapján úgy tűnik, az ételmegmaradás törvénye - az USA-n kívül, ahol a pazarlás menő - leginkább a gyerekes családok körében érvényesülhet. Mi igyekszünk adaptívan viszonyulni a főzéshez: a finom (értsd: húsos vagy szalonnapörcös :) kajákból több készül, mert úgyis elfogy, míg zöldbabfőzelékből két nagy tányérnyi is bőven elég egyszerre. Friss élelmiszerből célzottan vásárolunk, és amit megbontunk, azt felhasználjuk (l. még menütervezés), vagy eleve akkora kiszerelést szerzünk be, ami teljes egészében átlényegül a kiszemelt fogássá. A száraz kenyér házi pékeknél alapból ismeretlen fogalom, de ha minden kötél szakad, még a péksütemény is lefagyasztható a rosszabb időkre. Ennyit tehát a maradékok hiányáról.*
A gombás lepény eredetileg a maradék gombapörkölt újrahangszerelésére szolgált, újabban viszont csak azért főzök gombapörköltet, hogy quiche-t ehessünk. Ezen a ponton megspórolnék egy kis gépelést: az omlós tészta (normál tortaformához 30 dkg liszt, 15 dkg - akár puha - vaj, 1-2 ek hideg víz, só, de mehet bele túró is) nem ekkora ördöngösség, főleg, ha hűtés előtt nyomkodjuk a formába, és esetünkben az elősütés is felejtős, mert a tészta nem púposodik fel, nem ázik el a tölteléktől, csak épp annyira, hogy szeleteléskor ne morzsálódjon szét teljesen.
A kismilliomodik gombapörkölt receptre sem hinném, hogy óriási igény lenne: a fenti tésztára 50 dkg csiperkéből egy felkockázott, óriási hagymán, két gerezd fokhagymával, kevés pirospaprikával, sóval, borssal, sok petrezselyemmel készült, nem túl leveses pörkölt való, amit előzőleg pár kanál tejföllel és egy S-budget méretű tojással elkeverek, a tetejére pedig reszelt sajtot küldök, és 180 fokon kocsonyásodásig, illetve sajtpirulásig sütöm. Szerintem hidegen is jó, de ezt a meglátást kétfős családunkban nem mindenki osztja.
Kissé viharverten (a széle direkt rusztikus :)
*Írom mindezt aznap, amikor az egy hete épnek látszó állapotban vásárolt, ma a rothadás előtti utolsó stádiumban lévő krumpli megmentésére annyi krumplipürét gyártottam, hogy pár nap múlva egy része tuti krokettként vagy hercegnő burgonyaként végzi.
Diszkusszió