A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Gombás quiche (VKF! #31)

2010.01.24. 23:49   t3v, az okostojas

Rövid és felületes kamrászati kutatásaim alapján úgy tűnik, az ételmegmaradás törvénye - az USA-n kívül, ahol a pazarlás menő - leginkább a gyerekes családok körében érvényesülhet. Mi igyekszünk adaptívan viszonyulni a főzéshez: a finom (értsd: húsos vagy szalonnapörcös :) kajákból több készül, mert úgyis elfogy, míg zöldbabfőzelékből két nagy tányérnyi is bőven elég egyszerre. Friss élelmiszerből célzottan vásárolunk, és amit megbontunk, azt felhasználjuk (l. még menütervezés), vagy eleve akkora kiszerelést szerzünk be, ami teljes egészében átlényegül a kiszemelt fogássá. A száraz kenyér házi pékeknél alapból ismeretlen fogalom, de ha minden kötél szakad, még a péksütemény is lefagyasztható a rosszabb időkre. Ennyit tehát a maradékok hiányáról.*

A gombás lepény eredetileg a maradék gombapörkölt újrahangszerelésére szolgált, újabban viszont csak azért főzök gombapörköltet, hogy quiche-t ehessünk. Ezen a ponton megspórolnék egy kis gépelést: az omlós tészta (normál tortaformához 30 dkg liszt, 15 dkg - akár puha - vaj, 1-2 ek hideg víz, só, de mehet bele túró is) nem ekkora ördöngösség, főleg, ha hűtés előtt nyomkodjuk a formába, és esetünkben az elősütés is felejtős, mert a tészta nem púposodik fel, nem ázik el a tölteléktől, csak épp annyira, hogy szeleteléskor ne morzsálódjon szét teljesen.

A kismilliomodik gombapörkölt receptre sem hinném, hogy óriási igény lenne: a fenti tésztára 50 dkg csiperkéből egy felkockázott, óriási hagymán, két gerezd fokhagymával, kevés pirospaprikával, sóval, borssal, sok petrezselyemmel készült, nem túl leveses pörkölt való, amit előzőleg pár kanál tejföllel és egy S-budget méretű tojással elkeverek, a tetejére pedig reszelt sajtot küldök, és 180 fokon kocsonyásodásig, illetve sajtpirulásig sütöm. Szerintem hidegen is jó, de ezt a meglátást kétfős családunkban nem mindenki osztja.

Kissé viharverten (a széle direkt rusztikus :)

*Írom mindezt aznap, amikor az egy hete épnek látszó állapotban vásárolt, ma a rothadás előtti utolsó stádiumban lévő krumpli megmentésére annyi krumplipürét gyártottam, hogy pár nap múlva egy része tuti krokettként vagy hercegnő burgonyaként végzi.

13 komment

Címkék: gomba sajt fokhagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr141699452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyekkk 2010.01.25. 09:56:58

hú de éhes lettem:)
no ezt kipróbálom. egyszerű és rohadt jól néz ki:)

ribizli 2010.01.25. 09:59:23

A krumplipürét felhasználhatod valami tepsis sült húsos vagy zöldséges egytál borítására is, lényeges, hogy nagy felülete legyen, ami jó ropogósra pirulhat.

eloszto · http://eloszto.hu 2010.01.25. 10:00:29

Csiperkéből pörköltet? Az rossz.
Laskából kell pörköltet főzni :))

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.01.25. 10:05:49

Anyám! Ez most elég jól néz ki!

chilii · http://chilii.blog.hu 2010.01.25. 10:25:37

legutóbb a maradék krumlipüréből krumplis kenyeret sütöttem :)
egyébként gratula a címlaphoz!

penna 2010.01.25. 11:02:51

Ez finomnak tűnik, így ebéd előtt meg pláne. Nagyon jó ötletet adtál! A gombát mi is nagyon szeretjük - bármilyet és bárhogy elkészítve -, de fogalmam sincs, hogy ezt a kaját eddig miért nem fedeztük fel. A héten bepótolom a hiányosságot, az tuti.

zsebdög 2010.01.25. 11:23:05

Nekem kicsit sok bele ennyi hagyma, de a kajaötlet klassz!!!

vill 2010.01.25. 11:27:16

Apámtól lehet eltanulni a maradék nélküli krumplipüré osztás fortélyait. Soha nem marad egy szemernyi sem, pedig én még ritkán is eszem belőle (homlokegyenest eltérő a táplálkozástudományi elképzelésünk).
A gombát nem szeretjük (vagyis én az ízét igen, csak az élettani hatásait nem), de gondolom, zöldséggel dettó ugyanígy előadható ez a kaja.

mocc 2010.01.25. 11:34:19

@vill: Zöldséggel, hússal, májjal, paradicsomos vagy besameles szafttal, vagy csak egyszerűen tejszínnel....végtelen a variációs lehetősége ennek a kajának. Nálunk ez a gyorsvacsora vagy a nincssokötletem-vacsora.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2010.01.25. 11:35:09

@zsebdög: ha nincs hagyma, nincs szaft, nincs íz :)

@vill: két főre két kiló krumpli azért nem embernek való adag. Spárgás lepény, szintén érdekes élettani hatásokkal:
okostojas.blog.hu/2007/05/07/csiragos_szalonnas_quiche
de tényleg bármit a tésztára lehet tenni, csak jól tejfölözd meg :)

tárhejj · http://atarhely.hu 2010.01.25. 13:38:05

Jól néz ki, kár, hogy nem szeretem a gombát.
süti beállítások módosítása