Ezzel a köret dologgal Fakanál több okból is megfogott:
- Mi a tésztát tésztával (sőt magában).
- Esetleg a rizst (basmati) rizzsel. Na jó, indiait nánnal.
- Ha ezek nem, akkor egytálétel, csak hogy ne kelljen a körettel vacakolni. Nálunk ebbe a kategóriába tartozik az ún. leves is, amelynek leve ugyan nincs, ellenben megáll benne a (fa)kanál.
Mostanában kapható a szép sárga, alapvetően nem szétfövő Agria krumpli, ilyenkor ez is megy tonnaszám - sütőben sütve, nyersen rakva, főzeléknek, meg általában minden formában. Ezért lehet, hogy én leszek a VKF! szégyene, de bevállalom a felturbózott krumplipürét :)
Kell hozzá majdnem tetszőleges arányban:
- krumpli
- tej/tejszín
- vaj
- só
- csipetnyi szerecsendió
- húsos szalonna
- friss (fagyasztott) petrezselyemzöld
A krumplit vagy héjastul, egészben tegyük fel főni, vagy meghámozva, kockára vágva főzzük meg annyi (vizes) tejben, amennyi éppen ellepi (ha egyszer lesz időm, befejezem a "melyikben marad több vitamin" posztomat). Közben a szalonnát felaprítjuk, szépen kisütjük a zsírját. A főtt krumplit törjük át (a második, kis mennyiségnél célravezető módszernél csak villával vagy krumplitörővel nyomkodjuk bele a főzőlébe), aztán bele a szalonnát, a zsírját, a vajat, a sót, szükség esetén tejet/tejszínt, és az egészet egy (fa)kanállal szépen keverjük habosra. A legvégén kapjon sok aprított petrezselyemzöldet. Főleg nem túl jellegzetes húsokhoz (natúr szelet, citromos husik, egyéb frissen sültek) passzol. Fotó nincs, mert sötét volt, amikor elfogyott :)
Az elkészítés nehézsége:
:)
Fotó: 2009.04.12
Diszkusszió